Piața internațională a cerealelor - Revista Ferma
5 minute de citit

Piața internațională a cerealelor

bursa m Piața internațională a cerealelor

Prognoza pentru producția mondială de cereale (grâu și cereale grosiere) a crescut cu 17 milioane tone în această lună, ajungând la 1,976 miliarde tone, cu foarte puțin sub producția de anul trecut. Cele importante creșteri s-au înregistrat, în mare parte datorită unor rezultate mai bune decât cele așteptate inițial, în China, Uniunea Europeană și Rusia. Perspectivele privind producția de porumb sunt, de asemenea, semnificativ mai mari, pentru recolta din SUA, Brazilia, UE și Ucraina.
Estimarea privind producția mondială de soia, în sezonul 2014/15 este în mare parte neschimbată, fiind estimată la 304 milioane tone, cu 8 la sută mai mare față de producția din sezonul precedent, în foarte mare măsură datorită randamentelor record care sunt de așteptat să fie realizate de principalii exportatori. Volumul comerțului mondial cu soia este de așteptat să crească și mai mult, pe măsură ce necesarul procesatorilor chinezi se extinde.
GRÂU – previziunile pentru producția mondială de grâu în sezonul 2014/15 au crescut cu 11 milioane tone, reflectând, în mare măsură, o perspectivă mai bună pentru culturile din Rusia și Uniunea Europeană.
O concurență mare cu porumbul este de așteptat în majoritatea piețelor, iar consumul de grâu pentru hrana animalelor se estimează că va crește. Stocurile la principalii exportatori sunt de așteptat să atingă cel mai înalt nivel din ultimii trei ani.
PORUMB – în emisfera nordică perspectivele privind un randament foarte bun au continuat să se îmbunătățească în luna august, inclusiv în Statele Unite. Cu toate acestea, producția la nivel mondial ar putea fi mai mică față de anul trecut cu un procent.
OLEAGINOASE – ploile abundente din ultimele săptămâni au favorizat dezvoltarea culturii de soia din Statele Unite. În emisfera sudică se pregătește campania de însămânțare și sunt estimate creșteri ale suprafețelor alocate acestei culturi în Brazilia și Argentina. Producțiile mari estimate ar trebui să conducă la creșterea stocurilor, mai ales la principalii exportatori. Un nivel confortabil al perspectivelor privind această cultură a fost evidențiat și de prețurile de export relativ mai mici din luna august. În ciuda producției de rapiță, care a asigurat o bună aprovizionare a pieței mondiale, cererea rămâne ridicată, astfel că, la sfârșitul sezonului, se estimează o scădere a stocurilor.

Situația pe principalele piețe
ARGENTINA. Campania 2014 de recoltare a porumbului se apropie de final, iar primele estimări indică o producție totală mai mare decât era așteptată, ca urmare a randamentului ridicat obținut în urma condițiilor meteo favorabile. Astfel, producția de porumb este estimată la 30 milioane tone, cu 3 la sută peste nivelul recoltei din 2013 și cu mult peste media ultimilor cinci ani. Campania de recoltare la grâu va începe în noiembrie și se apreciază că producția va ajunge la 11,5 milioane tone. Anul acesta, suprafața cultivată cu grâu a fost mai mare decât în sezonul precedent. Producția toală de cereale a Argentinei, în 2014, va ajunge probabil la 52 milioane tone, un nou record.
Pentru sezonul următor, campania de semănat la porumb începe la sfârșitul lunii septembrie, iar primele previziuni indică o reducere cu cca 10 la sută a suprafeței ce urmează a fi semănată, în principal din cauza prețului mic de pe piața internațională. În condiții normale, Argentina exportă cca jumătate din producția anuală.
UCRAINA. La 1 septembrie, stocurile de cereale ale companiilor mari și mijlocii erau de 16,4 milioane tone grâu, 4,3 milioane tone orz și 1,3 milioane tone porumb. În total 23,4 milioane tone, în creștere cu 15 la sută față de aceeași dată a anului trecut. Datele prezentate de Serviciul de Stat pentru Statistică nu includ cerealele depozitate la sutele de ferme ucrainene mici. Conform datelor oficiale, în Ucraina se vor produce anul acesta peste 63 milioane tone cereale. Cosumul intern este estimat la cca. 26 milioane tone cereale pe sezon, iar alte aproximativ 30 milioane tone se apreciază că vor fi exportate în sezonul 1 iulie 2014 – 30 iunie 2015.
RUSIA. Conform estimărilor oficiale, Rusia va produce 106 milioane tone cereale în acest sezon, față de 98 milioane tone în 2013. Producția de grâu estimată este de 60 de milioane tone. SovEcon, una dintre cele mai importante firme de consultanță din Rusia, a ridicat previziunile privind exportul de grâu al țării la 22,5 milioane tone de la 22 milioane tone, cât era estimat anterior. Astfel, volumul total de cereale exportate de Rusia în sezonul 2014/15 se apreciază că va ajunge la 30,5 milioane tone. În sezonul 2013/14, Rusia a exportat 25,7 milioane tone cereale, inclusiv 18,3 milioane tone grâu.
GERMANIA. Estimarea provizorie arată că producția de grâu a Germaniei s-a ridicat la 27,9 milioane de tone, în creștere cu 12 la sută față de anul trecut. Producția de rapiță de iarnă a fost de asemenea în creștere cu 7,7 la sută (6,21 milioane tone). Germania a avut o iarnă blândă, de care au beneficiat culturile din toamnă, dar ploile din timpul campaniei de recoltare au afectat calitatea producției de grâu.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →