3 minute de citit

Piaţa aşteaptă recoltă bună şi preţuri pe măsură

La Bursa din Paris (Matif), preţul grâului de anul trecut a continuat să scadă, în timp ce cotaţiile pentru viitoarea recoltă se menţin la un nivel ridicat. Astfel, cotaţiile Matif pentru grâul livrat în a doua jumătate a anului viitor continuă să se menţină la peste 205 euro/tonă.
Pe piaţa liberă vest-europeană, cererea de cereale furajere şi preţurile pentru plata în numerar s-au stabilizat. Grâul A (13,0/250/76) franco Hamburg, livrat în aprilie, a fost cotat la 219 euro/tonă, iar grâu B (12.0 / 220/76) cu 217 euro/tonă.

În primele nouă luni ale sezonului curent, U.E. a exportat 21,343 milioane tone de grâu către state terţe, cu un sfert mai puţin decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut. Marea Britanie a importat 1,67 mil. tone de grâu în perioada 1 iulie 2020 – 15 aprilie 2021, semnificativ mai mult decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, când numai 675 mii tone au fost importate. Germania este principalul furnizor cu 476 mii tone. Marea Britanie a recoltat anul trecut doar 9,66 mil. tone de grâu, cu 40,5% mai puţin decât în 2019.

Exporturile de grâu din regiunea Mării Negre

Exportul s-a redus brusc în decembrie, odată cu creşterea preţurilor în urma impunerii tarifelor vamale pentru exporturile din Rusia şi în acelaşi timp cu creşterea preţului la nivel internaţional. Importatorii tradiţionali şi-au pierdut interesul pentru grâul din regiunea Mării Negre şi au preferat achiziţiile din Australia şi Argentina, care au preţuri mai atractive. Totodată, chiar dacă preţul grâului a scăzut uşor în ultima lună, importatorii au deja suficiente stocuri proprii şi aşteaptă recolta viitoare, iar tradiţional, majoritatea livrărilor se fac în prima parte a sezonului.

bursa cereale canva 3_b

USDA şi-a revizuit estimările

În raportul din luna aprilie, USDA estimează potenţialul de export de cereale din regiunea Mării Negre la 101,36 mil. tone, în scădere cu 0,6 mil. tone faţă de raportul precedent.
Exporturile de grâu din Ucraina au totalizat 14,72 mil. tone, în perioada 1 iulie 2020 – 16 aprilie 2021, în scădere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului trecut, iar volumul total al exporturilor este apreciat la 17,5 mil. tone. Prognoza USDA pentru exporturile ucrainene de porumb a fost redusă cu un milion de tone, din cauza ritmului lent al livrărilor, până la 24 mil. tone. În acelaşi timp, exporturile de orz, pe parcursul întregului sezon, se estimează că vor ajunge la 4,2 mil. tone.
Pentru Rusia, estimarea privind exportul de grâu a scăzut cu 0,5 mil. tone, până la 39 mil. tone.
Click AICI şi urmăreşte evoluţia pieţei cerealelor în Europa şi în lume, pe www.agroinfo.ro.

Foto Bursa agricola (1)_b

CREŞTE SUPRAFAŢA CU OLEAGINOASE
Conform USDA, viitoarea recoltă de oleaginoase a statelor din regiunea Mării Negre va fi de 44,1 mil. de tone, din care: 30,5 mil. tone floarea soarelui, 7,51 mil. tone de soia şi 6,112 mil. tone de rapiţă. Cel mai probabil, suprafaţa cultivată cu floarea soarelui în Ucraina, în 2021, va atinge un nivel record.

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →