Cu mare chin, Petre Țăroiu a reușit să încheie recoltarea semănăturilor de toamnă. Teleormăneanul din Videle se află într-o situație specială, despre care revista Ferma a scris. Pentru că nu și-a plătit ratele la timp, din cauza impasului financiar pricinuit de un sezon agricol dezastruos, banca i-a luat combina din curte.
Fermierul și-a pierdut combina, dar nu și speranța de a lucra pământul!
Colegii fermieri s-au mobilizat să-l ajute printr-o donație de 10 euro, dar banii adunați au fost insuficienți și nu au acoperit suma de răscumpărare de 80 mii de euro.
„Am ajuns în instanță pentru că banca m-a somat să plătesc în plus vreo 30.000 de euro. Am făcut contestație și suspendare la executare. Nici banca nu poate să vândă combina până ce nu se rezolvă situația juridică, eu sper să câștig că am plătit 60 mii de euro din valoarea ei. Vreau să muncesc în continuare pământul, sunt un luptător și nu mă dau bătut!”, ne-a declarat fermierul.
„Am ieșit PROST, PRODUCȚII MICI, PREȚURI DE MIZERIE!”
Petre Țăroiu a semănat 60 de hectare cu grâu și 20 cu orz, jumătate din terenul pe care-l lucrează.
„Am ieșit prost ca și producție, în medie în jur de 3 tone la hectar, însă prețurile sunt cele care ne trag în jos. La 65 de bani kilogramul de orz și 80 de bani cel de grâu sunt o mizerie, în condițiile în care țara este acoperită de secetă pedologică”, a susținut acesta.
Nu a făcut contract de vânzare futures pentru că a luat țeapă odată și apoi zice că „lipsa capitalizării te face să vinzi atunci când recoltezi.”
Deoarece rămăsese fără combină, Petre Țăroiu a trebuit să achite recoltatul 20.000 lei unui prestator de servicii care fără 300 lei/ha nici nu a stat la discuție.
„NU AM DE UNDE DA ARENDA că am GAURĂ DE 600 lei LA GRÂU!”
Fermierul din Videle susține că abia a ținut investiția pe hectar la 3.000 de lei.
„Eu am încasat 2.400 – 2.500 lei/ha la grâu și 2.100 lei la orz, în condițiile în care trebuie să dau și arenda o tonă la hectar. Situația nu este bună deloc în tot județul Teleorman, porumbul are moțul uscat, floarea suferă enorm de secetă. Am 70 de hectare cu porumb și floarea soarelui și nu știu dacă am ce recolta!”
AL TREILEA AN DE SECETĂ și tot al treilea CU MINUS
Într-un clip postat pe facebook, prezintă o parcelă cultivată cu porumb uscat de jos și până sus. „Este al treilea an consecutiv de secetă la culturile de primăvară și al treilea an cu minus. La suprafața pe care o lucrez (în jur de 150 ha n.r.), am adunat o datorie de 6-7 miliarde de lei vechi și, din păcate, nu văd ieșirea din această situație!”, o spune cu amar.
Și își continuă ideea: „Nu am de unde să fac rost de finanțare că nu sunt eligibil. Noroc că mi-am oprit sămânță de grâu și orz să nu mai cumpăr; eu vând grâul cu 80 de bani kilogramul și, deja, sămânța a urcat de la 3 lei în sus! Trebuie să iau tratament pentru sămânță, plus că este cheltuiala zilnică. Dacă găsești un om-doi trebuie să-i plătești, nu vine nimeni degeaba.
Mă gândesc că dacă o să fac o tonă de floare pe hectar, s-o vând să-mi iau combustibil. Urmează campania de toamnă, vom fi nevoiți să însămânțăm terenurile în uscătură, e consum foarte mare de combustibul. Eu zic că motorina sare la 8 lei litrul, în situația de criză prin care trece agricultura.”
„MUNCA ÎN AGRICULTURĂ duce la FALIMENT?!”
Petre Țăroiu spune că munca în agricultură duce la faliment! A pierdut combina, tractorul cel nou și mai puternic stă cu motorul gripat și nu are 10.000 de euro să-l repare. Trebuie să înființeze culturile, va plăti la cineva o trecere în miriște cu un utilaj mai puternic și din urmă va lucra pe cele două românești la discuit și semănat.
Fermierul din Videle are mare nevoie de bani, după trei sezoane păguboase a acumulat datorii de circa 700.000 de lei.
Ca mulți alți agricultori, intrați în faliment, Petre Țăroiu așteaptă o minune!
Oare, mai trăim… vremuri biblice?!