Teleormăneanul Petre Țăroiu este extrem de amărât, din cauză că banca a venit să-i ridice combina din fermă pentru neplata contractului de leasing. A obținut o lună de zile răgaz pentru a face rost de circa 90.000 euro!
„Am întârziat vreo 60 de zile la plata ratelor la o combină pe care o luasem în leasing și banca a decis să-mi rezilieze contractul. Trebuie spus că OTP Bank a fost preluată de Banca Transilvania și noul proprietar nu mai face nicio clemență la nimeni.
Ieri (28 martie a.c.) la ora 6,00 dimineața, m-am trezit cu ordin judecătoresc, cu executorul, însoțit de jandarmi, veniți să ridice bunul. Într-un final am reușit să obțin un termen și răgaz până la data de 1 mai 2024. Până atunci va trebui să găsesc banii restanță, vreo 80-90 mii de euro, ca să recuperez combina”, ne-a declarat fermierul.
SECETA ȘI PREȚUL PROST AL CEREALELOR L-AU ADUS ÎN INCAPACITATE DE PLATĂ
Pe scurt, povestea lui Petre Țăroiu începe în urmă cu doi ani.
„În 2022 am achiziționat o combină John Deere W 540, finanțatorul fiind OTP Leasing. Am plătit rata până când am ajuns în impas financiar. În toamna lui 2022 a fost secetă, în vara următoare – prețul prost la cereale, a fost secetă și în toamna trecută și așa am ajuns în incapacitate de plată. Am fost și o lună de zile la protest, la Afumați, am fost trași pe sfoară și acolo: am pierdut tot și nu am câștigat nimic!”, a susținut fermierul.
SOLIDARITATE DE BREASLĂ
Petre Țăroiu trebuie să facă să rost de bani. O speranță ar exista în solidaritatea de breaslă. Un cunoscut fermier a inițiat o acțiune privind donarea a 10 euro. Ar trebui găsiți circa 8.000 de fermieri dornici să ajute pe cel aflat în necaz.
CULTURILE DE TOAMNĂ VIN CU SPERANȚA!
Teleormăneanul lucrează 150 ha la Videle. Culturile de toamnă i-a mai îndulcit nițel starea. „Am semănat 70 de hectare cu păioase și urmează să pun floarea soarelui și porumb. În condițiile în care nu am dat niciun gram de îngrășământ, grâul și orzul se prezintă într-un stadiu vegetativ extraordinar de bine până la ora asta. Să vedem cum mă orientez să iau un Tir de azot să aplic măcar 200 kg la hectar că, de obicei, eu fertilizez primăvara în aprilie”, a explicat el.
„Anul trecut am făcut în medie 5-6 tone de grâu și orz la hectar, dar prețurile fiind mici (75 de bani kilogramul de grâu și 67 de bani orzul), costul la imputuri foarte mare, ajungi să nu poți face față!”, a concluzionat Petre Țăroiu.