La nivelul judeţului Vaslui, practic, la această dată, două sunt acţiunile majore care angajează producătorii agricoli: recoltarea culturilor înfiinţate în primăvară şi înfiinţarea păioaselor de toamnă. Producţiile sunt slabe din cauza secetei – 965 kg/ha la floarea soarelui şi 1.330 kg/ha la porumbul recoltat pe aproape jumătate din suprafaţă.
De asemenea, fermierii se gândesc să întoarcă o bună parte din rapiţă şi să renunţe la cultura de orz.
Fermierii înregistrează pierderi şi în acest an
„Au fost semănate 143.000 de hectare cu culturi de primăvară, până în prezent s-au recoltat 97 la sută din suprafaţa de floarea soarelui, cu o producţie medie de numai 965 de kg pe hectar, iar la porumb s-a recoltat 45% din suprafaţă cu o producţie medie de 1.330 kg /ha”, ne-a declarat ing. Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui.
„Subliniez faptul că şi în anul 2023 ne-am confruntat cu o secetă excesivă şi persistentă în timp, motiv pentru care producătorii agricoli înregistrează pierderi însemnate faţă de un an agricol normal din punct de vedere climatic”, a reliefat şeful agriculturii vasluiene.
Însămânţările de toamnă merg destul de greu
În privinţa semănatului pentru noul an agricol, fermierii moldoveni şi-au propus să înfiinţeze culturi de toamnă pe 87.601 hectare, ceea ce reprezintă 30 la sută din suprafaţa arabilă a judeţului. În structură, pe primul loc se află grâul cu o suprafaţă de aproape 63 de mii de hectare, urmată de rapiţă cu 20.904 ha, orz cu 8.820 ha şi orzoaică cu 503 hectare.
„Până în prezent, gradul de însămânţare este de 38 la sută din suprafaţa programată, cu menţiunea că la rapiţă s-a depăşit suprafaţa care a ajuns la aproape 24 mii de hectare. Însă din cauza secetei, cultura fie nu a răsărit, fie este ieşită din pământ şi nu poate să vegeteze. De aceea, producătorii au în intenţie să întoarcă o parte din suprafeţele semănate.
De asemenea, ritmul de însămânţare merge destul de greu la culturile de orz şi de grâu, ca urmare a faptului că nu se poate pregăti terenul în condiţii optime, producătorii agricoli mai speră în sosirea precipitaţiilor!”, a precizat Gigel Crudu.
Peste 23.000 de hectare de porumb şi floare calamitate
În aceste zile, în judeţul Vaslui se face constatarea pierderilor provocate de secetă, la Direcţia pentru Agricultura Judeţeană s-au centralizat, deja, rapoarte transmise din 38 de UAT-uri pentru calamitarea a 23.233 hectare ocupate cu culturi, pe primul loc, aflându-se floarea soarelui cu 12.201 ha, urmată de porumb cu 8.208…
Însămânţările sunt întârziate, recunoaşte şeful DAJ Vaslui, la orz, se aşteaptă reducerea suprafeţei programate la jumătate, adică undeva la 4-5.000 ha.
Fermierii vasluieni au redus schemele de fertilizare a culturilor
„Evident că faţă de anul 2021 (şi chiar 2022) când s-a fertilizat aşa cum le-a trebuit lor, producătorii şi-au diminuat în 2023, atât în primăvară, cât şi în toamnă, fertilizarea culturilor, chiar dacă anul ăsta preţurile au mai scăzut la îngrăşămintele chimice. Ei vin după un an cu secetă foarte mare şi sunt mai reţinuţi în a mai face costuri de producţie ridicate, astfel încât să nu mai înregistreze pierderi foarte mari la hectar”, a susţinut Gigel Crudu.
De asemenea, fermierii nu şi-au putut păstra din recoltă, stocurile nu sunt mari, comparativ cu anii normali din punct de vedere climatic, cei mai mulţi dintre ei au vândut pentru a plăti furnizorii de îngrăşăminte chimice, seminţe, pesticide şi alte materiale necesare desfăşurării producţiei.