Pepenoaica lui Adrian Jijie, din Banat în toată țara! Cum a transformat tânărul fermier provocările în oportunități! - Revista Ferma
8 minute de citit

Pepenoaica lui Adrian Jijie, din Banat în toată țara! Cum a transformat tânărul fermier provocările în oportunități!

Adrian Jijie producator de lubenita din Recas foto 1 Pepenoaica lui Adrian Jijie, din Banat în toată țara! Cum a transformat tânărul fermier provocările în oportunități!

Adrian Marian Jijie este un tânăr producător de lubeniță din Banat, de lângă Recaș, județul Timiș. Cu multă muncă și determinare, a demonstrat că perseverența și adaptabilitatea sunt elemente cheie pentru a avea rezultate într-un sector dificil.

DE LA VARZĂ, LA LUBENIȚĂ! DE LA PRĂȘIT CU CALUL, LA FOLIE ȘI PICURARE!

Părinții lui au început agricultura în ’89, când Adrian încă nu era născut, cu o cultură cu renume în Banat, varza.

Eu practic în varză am crescut! Sub 10 hectare de varză n-am avut niciodată”, îmi spune tânărul fermier.

În 2004, familia Jijie a înființat primele hectare cu pepene, dorind să diversifice produsele. ”Au început ai mei cu 5 hectare, din sămânță, cum s-au priceput… Dădeau pepenii la piață. Eu pe atunci aveam 11 ani și tata, ca să mă motiveze, mi-a promis că îmi cumpără ATV dacă vând lubenița până începe școala. Nu prea stăpâneam eu matematica, dar piața mi-a prins bine. Am învățat și să țin socotelile și să vând. Am reușit și tata s-a ținut de cuvânt”, își amintește Adi Jijie.

În 2012, după ce a absolvit Liceul Silvic din Timișoara, Adrian a preluat de la părinți cultura de lubeniță. Deși începuturile au fost grele, a decis să investească și să dezvolte ferma familiei, astfel că în prezent cultivă 35 de hectare cu pepene și lubeniță și 50 de hectare cu porumb pentru a asigura rotația culturii de pepene și ”pentru a controla buruiana”. Anul acesta a pus 4 hectare cu pepene și pe 31 ha a plantat lubenița.

Țin minte că, pe vremuri, prășeam cu calul, eram copil. Cred ca am adunat vreo 20 de mii de km făcuți pe lângă cal. Dar nu îmi pare rău! Asta am simțit, am ce mi-am dorit și am muncit pentru asta”, îmi mărturisește Adrian.

Adrian Jijie producator de lubenita din Recas foto 2 Pepenoaica lui Adrian Jijie, din Banat în toată țara! Cum a transformat tânărul fermier provocările în oportunități!

LUBENIȚA DE RECAȘ AJUNGE ÎN PIEȚELE DIN TIMIȘOARA ȘI DIN ȚARĂ, DAR ȘI LA SUPERMARKET!

A fost greu și cu vânzarea în anii de început, până au reușit să-și facă mai mulți clienți serioși cu care să colaboreze pe termen lung și care să ia marfă angro.

Am vândut și la cuțit, direct, dar nu poți să faci față la suprafața asta. Între timp am început colaborarea cu mai mulți băieți și prin ei vând direct către clientul final în câteva puncte stradale din Timișoara și localitățile din jur, dar și în principalele piețe agroalimentare din Timișoara”, explică Adrian.

Lubenița de la Recaș ajunge acum în toată țara, cu camionul, de la Cluj până la Iași și Suceava.

Cu toate acestea, în 2021 au pierdut vreo 500 de tone de lubeniță. ”N-am putut să o valorificăm, am ținut de preț, am greșit, dar cred ca acest eșec m-a și ambiționat.

În 2023 am zis că trebuie să trecem la nivelul următor, să încercăm să intrăm în supermarketuri. Anul trecut aveam 25 de hectare și am valorificat toată producția. Atunci am început să mă interesez în dreapta și-n stânga… Am fost la magazine, am fost pasat, amânat, până când am vorbit cu cineva de la Profi care se ocupă de contracte. Le-am spus ce suprafață am și că pot obține o cantitate de 1.200-2.000 de tone pe an. Și am reușit!

Anul acesta am avut prima colaborare cu Profi și am făcut treabă bună. Am avut emoții, auzisem că e greu, dar am făcut față cu brio. Am reușit să vindem marfă într-un mod civilizat, două luni de zile nu am fost la angro, până la 1 septembrie am livrat la Profi. Culegeam și livram doar pe comandă de camion întreg, 20-22 tone. Am livrat, în medie, 4-5 camioane pe săptămână, la platforma de la Timișoara și de la Apahida – Cluj.

A fost altceva. Noi am fost învățați să vindem la dubă… La supermarket marfa trebuie selectată, ambalată, etichetată, cu e-factura, m-a dat puțin peste cap, dar a fost bine!”, îmi povestește Adrian Jijie.

Cea mai mare satisfacție a tânărului a fost că ambiția sa de a ajunge cu lubenița la supermarket i-a adus bucuria de a-și face tatăl mândru!

Adrian Jijie producator de lubenita din Recas foto 3 Pepenoaica lui Adrian Jijie, din Banat în toată țara! Cum a transformat tânărul fermier provocările în oportunități!

”N-AM REUȘIT SĂ-MI FAC O CASĂ, AM INVESTIT FIECARE LEU ÎN LUBENIȚĂ!”

Din 2012, fermierul a investit și în tehnologia de cultură. Acum folosește irigarea prin picurare, folie de protecție, plantarea se face în tunele, în regim mai intensiv.

Am investit foarte mult. Am 31 de ani dar nu am reușit să-mi fac o casă… Ba cumpăr mașină de folie, ba schimbăm met-ul, ba mai cumpărăm teren. Când am avut un ban deoparte a tot intervenit o altă cheltuială. Nu-mi pare rău că am investit, pot să spun că de vreo patru ani încoace am început să culeg din roadele muncii. La început mi-a fost foarte greu, dar nu regret nicio clipă. Și nu spun asta doar pentru că am avut un an bun, în care am făcut bani”, mărturisește Adrian.

Nici anul acesta nu va începe construcția casei, pentru că are nevoie de o hală pentru ambalarea pepenilor, care e prioritară. Hala de 450 mp va fi construită din fonduri proprii.

A accesat un singur proiect pe fonduri europene, în 2015, pe Instalarea tânărului fermier. Și-a cumpărat atunci câteva utilaje și puțin peste 2 hectare de teren.

Are un tractor U650 cumpărat de la un unchi și un John Deere de 120 CP, cu roți înguste și cu acestea își face aproape toate treburile. Pentru lucrări mai grele cum e scarificarea, preferă să apeleze la prestatorii de servicii.

”Noi scarificăm o dată la 2-3 ani. Arătura e sfântă, din cauză că avem probleme cu șoarecii în zona noastră!”, spune fermierul.

Adrian Jijie producator de lubenita din Recas foto 4 Pepenoaica lui Adrian Jijie, din Banat în toată țara! Cum a transformat tânărul fermier provocările în oportunități!

60-70 TONE PRODUCȚIA MEDIE LA HECTAR, DIN 3-4 TRECERI LA RECOLTAT

Adrian Jijie folosește în cultură răsaduri din 7 hibrizi diferiți: Eletta (pepenoaică, cum îi spune cultivatorul, care poate atinge greutăți între 10 și 30 kg), Elksir, Lusitana (foarte productivă, cu producții de 100 tone/ha din 3-4 recoltări), Kasmira (hibrid fără sâmburi), Orange King (pepene verde, cu pulpa de culoare galbenă), Fiesta și Baraka.

Anul acesta a obținut o medie de 60-70 de tone producția medie la hectar, din mai multe treceri (culesuri).

Avem echipe organizate, care recoltează selectiv, doar ce e copt, bun de consum. E un pic mai greu, pentru că în acest fel recoltăm de 3-4 ori, dar așa aducem un plus de producție”, explică tânărul producător.

Adrian Jijie producator de lubenita din Recas foto 5 Pepenoaica lui Adrian Jijie, din Banat în toată țara! Cum a transformat tânărul fermier provocările în oportunități!

PREȚ BUN, VÂNZARE BUNĂ, FERMIER MULȚUMIT!

Prețul primit la vânzarea către supermarket a fost între 1,5 și 2 lei.

Cam 90% din ce am livrat am vândut cu 1,75-2 lei kilogramul, și asta în plin sezon, când piața de gros din Timișoara era plină de marfă și nu se vindea nici cu 1,20 lei. Totul e să fii serios și să te ții de cuvânt iar eu mă declar mulțumit”, spune Adi Jijie.

Adrian Jijie producator de lubenita din Recas foto 6 Pepenoaica lui Adrian Jijie, din Banat în toată țara! Cum a transformat tânărul fermier provocările în oportunități!

LA ÎNCEPUT DE OCTOMBRIE ÎNCĂ MAI VINDEA LUBENIȚĂ!

Cum a reușit să ducă producția de lubeniță până la început de octombrie?

”Eu plantez eșalonat, prima serie în 1-5 aprilie, cam 10 hectare la tunel, apoi în 5 mai urmează alte răsaduri, în 20 mai încă o tură și ultima plantare e la 1 iunie.

În funcție de cum primesc răsadul, dacă e mediu îl mai țin puțin în solar să-l aclimatizez și așa mă prinde și data de 8 iunie plantat, când pepenele timpuriu deja ajunge la 6-7 kg.

Când alți producători se pregătesc să iasă cu pepenele pe piață, eu încă mai plantez! Așa am ajuns cu lubeniță proaspătă și gustoasă în prima săptămâna din octombrie!”, spune cultivatorul.

La sfârșitul primei săptămâni din octombrie, în proporție de 99% sezonul este declarat încheiat!

Adrian Jijie producator de lubenita din Recas foto 7 Pepenoaica lui Adrian Jijie, din Banat în toată țara! Cum a transformat tânărul fermier provocările în oportunități!

CU BANII DE PE MIEI A CUMPĂRAT AMBALAJE!

Pe când credeam că lubenița din octombrie e finalul frumos și interesant al discuției cu tânărul producător, a mai venit o informație!

Adrian Jijie are și 200 de oi, de care tot el se ocupă!

”De fapt, am avut o mie, dar am vândut din ele. Am gard, le țin pentru miei, nu le mai mulgem de 4-5 ani. Am vrut să le vând și pe acestea, dar nu m-a lăsat sufletul, pentru că sunt a treia generație de ciobani din familia mea și nu e ușor să renunți la tradiție”, îmi spune Adrian.

Anul acesta a vândut mieii cu 20 de lei/kg și banii i-a investit în ambalaje pentru vreo 15 camioane de lubeniță!

În schimb, din 2019 a renunțat la varză, când a fost nevoit să dea la oi producția de pe 4 hectare, din cauză că nu se vindea.

Adrian Jijie producator de lubenita din Recas foto 8 Pepenoaica lui Adrian Jijie, din Banat în toată țara! Cum a transformat tânărul fermier provocările în oportunități!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →