Pentru că S-A ARS la „Futures”, fermierul Dumitru Ene depozitează recolta și vinde la.. bucățică! - Revista Ferma
4 minute de citit

Pentru că S-A ARS la „Futures”, fermierul Dumitru Ene depozitează recolta și vinde la.. bucățică!

Dumitru Ene fermier din judetul Galati Pentru că S-A ARS la „Futures”, fermierul Dumitru Ene depozitează recolta și vinde la.. bucățică!

„De o săptămână sunt la treierat, am avut niște orz, am continuat cu ceva rapiță și de două zile am intrat la grâu!”, ne spune fermierul Dumitru Ene din Slobozia Conachi.

Când am vorbit cu el, era la… „răcoare” pe combină. Intrase de două ore pe o solă… „irigată” doar de sus; de ploaie!

Dumitru: „AM GRÂU și la 10 TONE! Să așteptăm CE… ZICE COMBINA!”

Dumitu Ene are 800 de hectare cultivate cu grâu, din care 250 pe terenuri nerigate. „Am recoltat două parcele cu o producție mai slabă: în jur de 3 tone la hectar”, ne mărturisește el.

„AM GRÂU și de 10 TONE! Dar, vedem CE… ZICE COMBINA!”

Speranța lui vine de la grâul irigat de cinci-șase ori, unde l-a „cântărit” la o medie de peste 8 tone la hectar! „Am grâu și de 10 tone! Dar să vedem ce… zice combina!

Cultiv Sorrial, un soi productiv cu indici buni de panificație, de la Lidea. L-am fertilizat în toamnă cu Eurocereal (250 kg/ha), un îngrășământ chimic complex, și în primăvară, cu substanțe azotoase, în două faze.

Preventiv, am făcut tratamentele și nu au fost probleme cu bolile și dăunătorii. Că se instalase seceta, a trebuit să irig: m-am dus în 5-6 ape, nu am făcut un calcul final, dar cheltuielile se învârt în jurul a 1.000 de euro pe hectar”, susține fermierul care mulțumit nevoie mare și de grâu de sămânță, o cultură reușită.

irigatii in ferma lui Dumitru Ene Pentru că S-A ARS la „Futures”, fermierul Dumitru Ene depozitează recolta și vinde la.. bucățică!

La CONTRACTELE FUTURES, PREȚ mai MIC decât LA RECOLTARE!

Dumitru Ene s-a grăbit să încheie contracte futures și acum regretă.

„Am semnat pentru 1.000 tone de grâu și vreau să scap repede de contract. Nu sunt mulțumit de preț, e mai mic decât ce este acuma pe piață. Era perioada când traderii care ofereau… cu voioșie 60 de bani pe kilogram”, încearcă o ușoară justificare.

Acum că s-a ars cu contractele futures, înmagazinează tot ce recoltează și va vinde cu… bucățica! Are la păstrare orzul, e drept nu a pus mult, ci doar 35 ha, și rapița adunată din lan. A semănat 700 ha, din care 300 pe terenuri neaprovizionate cu apă.

„Mă chinui să scot producție de rapiță la neirigat, am reușit anul acesta pe vreo 300 ha, estimez o medie de 1.800 kg/ha, dar am parcele și cu 2.700 kg/ha”, ne spune bucuros că o ploaie de noapte a făcut diferența.

FLOAREA SOARELUI în ECLIPSĂ TOTALĂ

De câțiva ani nu mai pune floare și nici nu se gândește să semene în miriștea de păioase cultura a doua.

„Deficitul de apă în sol este enorm și plec cu un handicap dacă fac cultură dublă, nu risc! De 2 – 3 ani am scos floarea soarelui din structura de producție, cultură care ocupa în fermă și 500 de hectare.  Motivul? Seacă terenul de toți nutrienții și nu mai oferă șanse de dezvoltare pentru cultura următoare.”

Îl întreb cum e anul ăsta pentru el, comparativ cu precedentul. (Râde… dureros). „Mult mai rău că noi trebuie să facem față și problemelor de anul trecut. Eu sper să nu rămân cu datorii restante. Ca fiecare fermier care… se respectă am credite bancare și le plătesc la timp.”

Dumitru Ene fermier din Slobozia Conachi Pentru că S-A ARS la „Futures”, fermierul Dumitru Ene depozitează recolta și vinde la.. bucățică!

O frumoasă REUȘITĂ: PANOURILE FOTOVOLTAICE

Dumitru Ene duce o „luptă grozavă cu irigațiile” și are o victorie… solară!

„Am extins sistemul de irigații pe 1.100 de hectare (din 2.100 cât muncesc), înlocuind tamburii cu sisteme pivotante. Însă, frumoasa realizare este că am pus în funcțiune o instalație cu panouri fotovoltaice la stația de pompare, cu o putere zilnică de 1,1 MW.

Investiția a fost făcută din bani proprii și costat 1,2 milioane lei, fără TVA. Aceasta reduce cu 35% consumul energetic al electropompelor și oferă posibilitatea stocării energiei în baterii.

Ar fi fost bine ca surplusul produs să-l fi injectat în sistemul energetic național, dar niște băieți deștepți au… furat rețeaua!”, ne-a mărturisit fermierul care așteaptă să depună un proiect pe energie regenerabilă din fonduri europene.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →