JIDVEI: Accent pe marketing şi calitate
„Scăderea de cantitate la Jidvei este mai mică decât scăderea estimată pe întreaga piaţă a vinului din ţara noastră
Ioana Benga, PR manager, Jidvei
Ioana Benga, PR manager, Jidvei, spune că 2012 a fost un an mai slab decât 2011, însă ţinând cont de condiţiile climatice, producţia obţinută este apreciată drept bună. „La recolta din 2012 am avut peste 8.200 tone struguri, faţă de aproximativ 11.000 tone în 2011.
Producţia a fost bună, în special în condiţiile în care anul în curs a fost unul destul de dificil pentru viticultură, nu numai în România, ci peste tot în lume”, declară Ioana Benga.
Pe de altă parte, reprezentantul Jidvei susţine că scăderea cantitativă poate fi compensată prin preţ.
„Deoarece producţia de vin la nivel global a fost mai mică decât în anii precedenţi, estimăm că vor apărea creşteri de preţuri pe toate segmentele de preţ, dar în special pentru cel low, unde există foarte mult vin importat din ţări cu tradiţie în producţia de mari cantităţi de vin.
La Jidvei, având o suprafaţă de peste 2.300 hectare plantate cu viţă de vie, nu avem nevoie să creştem preţurile pentru a acoperi cantitatea mai mică obţinută faţă de anii anteriori. Eventualele creşteri de preţ sunt datorate creşterii preţurilor furnizorilor (sticle, dopuri, etichete etc.) ”, susţine Ioana Benga.
Vânzările vor fi influenţate mai mult decât de obicei de marketingul fiecărui producător. Pe ce se focusează Jidvei? „Politica de marketing încearcă să urmărească existenţa pe piaţă a unor vinuri diferite pentru fiecare consumator şi pentru fiecare tip de distribuţie, fapt posibil datorită podgoriei întinse pe care o exploatăm în acest moment”, precizează Ioana Benga.
Printre alte măsuri de impulsionare a vânzărilor, Jidvei a lansat în 2012 pe piaţă noi sortimente de vinuri. „În 2012 am lansat noi vinuri pentru sectorul Horeca şi cel al magazinelor specializate: Owner’s Choice Ana, Maria si Mysterium. Ana şi Maria sunt soiuri pure, cu un ambalaj clasic, în timp ce gama Mysterium conţine cupaje – două vinuri albe şi un vin rose (primul obţinut la Jidvei), într-un ambalaj modern, destinat publicului tânăr”, explică Ioana Benga.
Din Italia în Australia
„Legat de pieţele externe, am încercat să creştem cantităţile exportate pe pieţele unde deja aveam o prezenţă – Italia, Spania, Portugalia, Germania, Statele Unite ale Americii, China, dar am reuşit abordarea şi de noi pieţe, cum este Australia. Pe lângă un proiect de promovare a vinurilor cu Denumire de Origine Controlată (DOC) pe piaţa Chinei, care tocmai a fost prelungit pe încă doi ani, avem acum un proiect similar, pentru trei ani, pe piaţa Japoniei. Sperăm să reuşim să exportăm şi pe această piaţă”, detaliază Ioana Benga.
O cale inedită de marketing, cu rezultate, este revitalizarea unor branduri. „Jidvei are un nume binecunoscut pe piaţa vinurilor din România şi multe din gamele sale au devenit un punct de reper. În anul 2012 am încercat să revitalizăm, printr-un rebranding, două dintre cele mai cunoscute produse ale Jidveiului: gama Clasic şi gama Premiat, care erau deja sufocate de etichete similare.
Astfel, gama Clasic are acum o imagine complet nouă (etichetă albă, simplă) pentru cele trei vinuri seci din componenţa ei – Fetească Regală, Sauvignon Blanc şi Chardonnay, în timp ce eticheta gamei Premiat a fost modernizată, încercând să se sublinieze producătorul Jidvei. Cele trei vinuri din această gamă sunt şi ele foarte cunoscute: Dry Riesling (sec), Sauvignon Blanc (demisec) şi Riesling Târnave Castle (demidulce)”, explică Ioana Benga.
COTNARI: Accent (şi) pe exporturi
„Scăderea producţiei a fost influenţată de înghetul din iarnă (aproximativ 10 la sută) şi de seceta din vară (aproximativ 6 la sută)
Cătălin Grecu, director de marketing Cotnari
În ciuda unui 2012 dificil, există companii care au acţionat parcă împotriva curentului. În loc să se resemneze, Cotnari a abordat, dimpotrivă, o atitudine agresivă. „Cu toate că a fost un an mai dificil, din cauza îngheţului şi a secetei, Compania Cotnari a continuat investiţiile şi în 2012”, anunţă, din start, Cătălin Grecu, director de marketing al companiei.
Reprezentantul Cotnari detaliază: „Cheltuielile de întreţinere a celor 400 de hectare plantate cu viţă de vie care nu au intrat pe rod, instalarea sistemului de susţinere la via de anul 1 şi achiziţionarea de utilaje specifice, constând în maşini de stropit şi remorci, au ridicat investiţiile în acest sector la două milioane de euro.
De asemenea, au fost mărite capacităţile de depozitare în combinatul de vinificaţie, investiţie cifrată la 500 de mii de euro. Totalul investiţiilor în vie şi în combinatul de vinificaţie în anul 2012, se ridică la 2,5 milioane euro”.
Ce producţii a obţinut Cotnari în 2012? „În prezent, cu o suprafaţă de 1350 de hectare de vie pe rod, am obţinut o producţie de aproximativ 10 milioane de kilograme de struguri şi 7 milioane de litri de vin, cu 16 la sută mai mică decât cea de anul trecut”, susţine Cătălin Grecu. Ce efect are scăderea producţiei? Compania va fi nevoită să opereze o scumpire a produselor cu procente cuprinse între 4 la sută şi 25 la sută, diferenţiate pe fiecare gamă de produse.
Poate în mod surprinzător, deşi 2012 a fost un an atipic, Cotnari a reuşit să crească cifra de afaceri. „Un mare plus al acestui an este creşterea cifrei de afaceri cu patru la sută. În ciuda faptului că piaţa vinului este în stagnare sau chiar în mică scădere, vânzările companiei Cotnari au crescut cantitativ cu 11 la sută, faţă de anul 2011.
Un rol hotărâtor în această creştere l-au avut promoţiile suplimentare faţă de anul 2011, în produse şi împachetări speciale, direct la raftul magazinelor. Exportul are, de asemenea, un trend crescător, pe clienţii vechi, reprezentând 10 la sută din cifra de afaceri totală.
Îmbucurător este faptul că am reuşit să intrăm şi pe noi pieţe, cum ar fi China, chiar dacă suntem la început şi cantităţile încă nu sunt importante. De asemenea, proiectul cu Rusia se derulează conform parametrilor fixaţi acum doi ani”, spune Cătălin Grecu.
Mici, dar cu rezultate mari
„Din păcate, tendinţele pentru 2013 nu se arată, în acest moment, foarte promiţătoare
Ovidiu Gheorghe, preşedinte PNVV
Ovidiu Gheorghe, preşedintele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), spune că în 2012 producţia vitivinicolă a înregistrat o scădere comparativ cu cea din 2011. „Este clar că în 2012 a fost o scădere a producţiei, cu 20 la sută, faţă de 2011. Cauzele principale sunt îngheţul din primăvară, respectiv seceta extremă”, declară Ovidiu Gheorghe.
Acest lucru nu înseamnă însă că toţi producătorii au avut de suferit în 2012. „Rentabilitatea fiecărui producător depinde de mai mulţi factori, chiar dacă, în general, 2012 n-a fost grozav pentru viticultură. De exemplu, anumiţi producători, în special dintre cei mai mici, au avut o calitate extraordinară şi mă refer la o mare concentraţie alcoolică, datorată unei concentraţii mari de zaharuri în boabe.
Ei vor produce cu siguranţă vinuri de colecţie. Dacă s-au organizat bine, pentru aceştia 2012 a fost un an bun”, susţine Ovidiu Gheorghe.
Un exemplu clasic care influenţează profitabilitatea fermierilor, în opinia reprezentantului PNVV, este numărul de tratmente efectuate efectiv la vie. „Am întâlnit producători care au efectuat nouă tratamente la vie. Aceştia au costuri diferite faţă de alţi fermieri care s-au mărginit la doar două tratamente, să spunem. De asemenea, preţurile au variat foarte mult, între 1 leu şi doi lei kilogramul de struguri. Deci, toate acestea conduc la costuri şi rentabilităţi diferite”, explică Ovidiu Gheorghe.
Producţii şi preţuri
Dealu Mare: producţie cu circa 20 la sută mai mică faţă de anul precedent, dar cu conţinut ridicat de zaharuri. Preţ mediu: circa 1,5 lei kilogramul de struguri.
Dobrogea: producţie semnificativ egală cu 2011, calitate foarte bună a strugurilor, preţ mediu: 1,5 lei kilogramul de struguri.
Mehedinţi: producţie cu circa 30 la sută mai mică raportat la 2011, calitate foarte bună a strugurilor, preţ mediu: circa 1,6 lei kilogramul de struguri.
Nicoreşti/Bujoru: producţie diminuată cu până la 50 la sută comparativ cu 2011. Preţ mediu: peste 2 lei kilogramul de struguri. Zonă afectată masiv de secetă.
Vrancea: producţie cu circa 35-40 la sută mai mică faţă de 2011. Particularitate: două zone distincte cu producţie de circa 11 tone la hectar şi 5 tone la hectar; afectată în principal zona de şes din cauza secetei. Preţ mediu producţie: 1,6-1,7 lei kilogramul de struguri.
(sursa PNVV)