Paris, capitala mondială a agriculturii - Revista Ferma
7 minute de citit

Paris, capitala mondială a agriculturii

sia 1 m Paris, capitala mondială a agriculturii

SIMA – Internaţional Agri-business Show

Expoziţia a adunat la un loc aproape tot ceea ce înseamnă mari producători de maşini şi echipamente pentru agricultură: de la tractoare şi combine, la pluguri şi utilaje pentru prelucrarea solului, pentru semănat, recoltat cereale şi furaje, prelucrare şi procesare furaje, dar şi soluţii tehnice pentru energia regenerabilă şi creşterea animalelor.

Au fost astfel îndeplinite dorinţele celor mai pretenţioşi vizitatori şi potenţiali cumpărători: fermieri, cultivatori de cereale sau crescători de animale, distribuitori, importatori şi contractori, specialişti.

Ministrul francez al agriculturii şi pescuitului, Michel Barnier, a participat la inaugurarea expoziţiei, iar omologii săi din Rusia, Ucraina, Brazilia şi India, alături de alte oficialităţi, au vizitat SIMA pe toată durata manifestării. Au fost prezente peste trei sute de delegaţii din afara Franţei şi în jur de 500 de jurnalişti din 50 de ţări.

În paralel cu desfăşurarea expoziţiei au avut loc workshopuri şi vizite la ferme agricole. Ca o noutate la această ediţie, în pavilionul 7 au fost reunite tehnologiile privind energia regenerabilă şi zona rurală, precum şi sectorul forestier. Tehnologia şi inovaţia au fost premiate şi celebrate prin premiile SIMA acordate.

La SimaGena, secţiunea dedicată creşterii animalelor, au fost prezentate şapte rase de vaci pentru lapte (Holstein, Pie Rouge, Montbéliarde, Brună, Ayrshire, Normandă şi Jersey), cinci rase de vaci de carne (Charolaise, Limousine, Blonde d’Aquitaine, Aubrac şi Salers), precum şi rase de oi (Charollaise, Ille de France şi Suffolk).

Impresionante şi pline de „culoarea” specifică fiecărui brand în parte, au fost la SIMA standurile uriaşe ale marilor companii constructoare de maşini agricole. Înconjurate de un spectacol de sunet şi lumină, maşinile agricole de cele mai diverse mărimi, tractoare, echipamente şi agregate, dar chiar şi combine uriaşe, au fost astfel prezentate încât să poată fi admirate din cele mai diferite unghiuri, uneori chiar suspendate, astfel încât să poţi trece pe sub ele.

La fiecare stand, echipele de vânzări ale expozanţilor au fost ocupate non-stop cu ghidarea şi conducerea grupurilor de vizitatori prezenţi din toate ţările partenere.

Conform datelor furnizate de către organizatori, la expoziţie au fost înregistraţi, încă dinainte de deschiderea oficială, peste 150 de vizitatori din România.


Premiile SIMA 2009

La această ediţie, Medalia de aur a fost acordată: companiei Comer Industries, pentru sistemul de management al irigării prin control GPS şi comunicare wireless; companiei Massey Ferguson pentru suspensia dinamică şi ghidată a cabinei şi producătorului New Holland Agricultural Equipment S.p.A., pentru tractorul alimentat cu hidrogen.


SIA – Le Salon International de l’Agriculture

Spre deosebire de SIMA, unde au dominat maşinile agricole şi caii putere, la SIA au predomiant animalele, vacile şi oile, porcii şi păsările, dar şi industria alimentară şi cultura vegetală.

La SIA, a cărei desfăşurare s-a suprapus cu cea a SIMA, am putea spune (mai în glumă) că „densitatea” la standuri, atât a exponatelor cât şi a vizitatorilor, a fost mult mai mare. Prezentarea agriculturii franceze s-a făcut pe regiuni geografice, fiecare cu specificul său şi cu ce are mai bun de oferit. Am remarcat mândria cu care fiecare expozant îşi prezenta produsele, fie că erau animale, flori sau produse alimentare tradiţionale.

Importanţa pe care o acordă statul şi societatea franceză agriculturii s-a putut vedea nu numai prin numărul mare de vizitatori (de ordinul sutelor de mii), mai ales tineri şi mulţi copii, ci şi prin rezenţa oficialităţilor la numeroase emisiuni-dezbatere transmise în direct din studiouri amenajate chiar în pavilioanele expoziţiei.

Agricultura franceză este, ca să folosim un termen al limbii de lemn, puternic „industrializată”, dar cu toate acestea cei care o fac să se mişte, să fie vie şi să aibă viitor sunt oameni ca şi noi, respectiv cei care lucrează efectiv în agricultură, şi consumatorii, cei care ştiu să aprecieze corect munca semenilor.


NOUTĂŢI TEHNICE LA SIMA

Kuhn: cu unul dintre cele mai mari standuri din expoziţie, a prezentat toată gama de maşini şi utilaje agricole, de la cele pentru prelucrarea solului până la presele de balotat, cositorile pentru furaje şi remorcile amestecătoare pentru furaje. La standul Kuhn am avut plăcerea să ne întâlnim cu o numeroasă delegaţie de la firma IPSO România.

Valtra a prezentat noile modele Valtra Versus şi Direct, precum şi puternica serie S şi noua cabină Valtra SVC. A fost prezentat pentru prima dată în Franţa modelul Versus cu sistem de transmisie multi-step şi modelul Direct, cu transmisie variabilă. Noua cabină SVC oferă o singură fereastră pe partea dreaptă şi este astfel concepută pentru a îmbunătăţi eficienţa şi siguranţa în muncă, oferind o foarte bună vizibilitate lângă tractor.

Fendt a prezentat întreaga linie de tractoare şi de maşini de recoltat, aflate la vânzare în Franţa. Linia de tractoare Vario, încărcătorul frontal Cargo şi echipamentele de recoltat au fost atracţiile principale ale standului. Tractoarele Fendt Vario se remarcă prin transmisia variabilă Vario, confort şi consum redus de combustibil. Am remarcat, de asemenea, gama de combine de la 243 la 413 CP (seriile L, C şi P), precum şi presele pentru baloţi rotunzi.

John Deere a prezentat seria 5R de tractoare, iTecPro, seria i Combine, 7530E Premium, 7050i, precum şi presele de balotat destinate fermelor mari – modelele 85 şi 964 Premium, care produc baloţi cu o densitate mai mare cu 15% faţă de alte modele.

Kemper, producătorul hederelor pentru combinele John Deere, a prezentat headerul pentru porumb CornStar, care foloseşte cuţite rotative, astfel că aceste combine pot efectua recoltarea nu numai clasic, de-a lungul rândurilor, ci şi prin traversarea lanului în diagonală. Hederele CornStar sunt valabile pentru modelele cu 6 şi 8 rânduri.

Manitou: am remarcat încărcătorul frontal modelul 634, cu cabină, maşinile pentru pregătirea amestecului unic furajer, mixerele TMR.

Case IH a fost prezent la SIMA cu noua serie de tractoare Puma CVX şi noua serie de tractoare speciale QuantumV şi N. Puma CVX a fost prezentat pentru prima dată cu toate cele cinci modele, cu gama de putere de la 167 CP la 224 CP şi până la maximul de 251 CP. Această serie de tractoare se remarcă prin performanţă, eficienţă şi confort, beneficiază de transmisie de ultimă generaţie CVX şi de noul sistem de ambreiaj dublu DKT, care optimizează transmisia de putere şi reduce consumul de combustibil.

Merlo a prezentat utilaje pe un concept mai vechi, dar noi ca şi formă, ca de exepmlu Multifarmer 40.9 CS, de 140CP, şi care poate ridica 4 tone până la 9 metri înălţime, cu cabina pe suspensie hidropneumatică, şi care poate ridica până la 7 tone cu susţinere în trei puncte.

Vogel&Noot: prezent pentru prima dată la Sima, a adus o gamă largă de pluguri şi echipamente pentru prelucrarea solului şi pentru erbicidat. Divizie de protecţie a solului, Holder, a expus sprayerele MasterSpray 3 cu capacitate de 400-1500 litri şi puternicele sprayere tractate cu o capacitate pe tanc de 800-4600 literi. Am mai remarcat la stand cultivatorul Terra Top, care oferă o mare mobilitate şi un sistem patentat Multi-Quick ce permite ataşarea şi decuplarea altor echipamente şi scarificatorul TerraDig, ce poate lucra până la adâncimi de 70 cm.

Pottinger a prezentat o serie de pluguri cu sistemul Servo 6.0 de control mecanic şi hidraulic al adâncimii arăturii.
Deutz Fahr a prezentat cabina cu suspensie semiactivă, pezentă pentru prima dată la Lamborghini R8, în Italia la Eima. Sistemul de amortizare variabilă se bazează pe modificarea vâscozităţii unui lichid magnetic reactiv (ulei şi bile de oţel cu diametru de un micron) şi este disponibil la Agrotron X710 şi X720. La Sima a fost prezentat pe modelul TTV630, dar va fi în curând disponibil la toată gama de tractoare.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →