Ascarizii sunt acei paraziţi ce se prezintă cu un corp cilindric cu dimensiuni între 14 şi 16 cm lungime masculul şi până la 23 cm parazitul femelă, cea care produce şi elimină ouă. Aceşti viermi cilindrici fac parte din încrengătura Nematodă, fiind foarte rezistenţi în mediul exterior, ouăle acestora fiind viabile, în condiţii de temperatură şi umiditate favorabile, până la 3-5 ani, în adăposturi. Această boală afectează în general animalele cu o imunitate scăzută, respectiv tineretul de 3-5 luni sau animale în vârstă cu condiţie fizică precară.
Modalitatea de contaminare este prin înghiţirea, odată cu hrana şi cu apa, a ouălor de paraziţi eliminate pe sol în fecale de către animalele infestate. Acest ou ajunge în tubul digestiv, de unde face un traseu spre ficat, apoi spre inimă, pulmon iar în final ajunge tot în intestin, unde devine vierme adult – cel care elimină ouă în mediul extern.
Ciclul de viaţă al acestora de la stadiul de ou la cel de adult este de 50-60 de zile. Larva produce diferite leziuni la nivelul tuturor organelor parazitate, la deschiderea cadavrelor infestate observându-se un aspect al ficatului, respectiv al inimii sau al plămânului ca şi cum ar fi „stropite cu lapte” sau „cernute cu făină”, asemănător animalelor infectate de gută.
Prevenţie şi tratament
Se recomandă dehelmintizarea tuturor animalelor, în special a celor adulte.
• Preparatele pe bază de Ivermectină (recomand Ivercen) se folosesc pentru nematode gastrointestinale (adult şi stadiul 4 larvar), cât şi împotriva nematodelor pulmonare, a acarienilor, râiei sau păduchilor: 0,3 mg ivermectină/kg greutate corporală, echivalent cu 1,5 ml produs/50 kg greutate corporală. Se administrează intramuscular la nivelul gâtului, cu doza calculată. Purceilor cu greutatea sub 16 kg nu li se dă mai mult de 0,1-0,2 ml produs/3-4 kg greutate corporală. Tratamentul se poate utiliza atât în perioada de gestaţie, cât şi în perioada de lactaţie a suinelor, cu timp de aşteptare pentru consum carne şi organe până la 30 de zile. Se poate face o repetare la 14 zile de la prima administrare, urmărindu-se prezenţa paraziţilor din fecale.
• Romoxibendazol este un alt preparat antihelmintic cu spectru larg, substanţa activă fiind oxibendazol 150 mg/1000 mg. Se administrează pe cale orală şi se absoarbe rapid şi difuzează în toate ţesuturile şi organele, producând liza endoparaziţilor, indiferent de localizarea lor (digestiv, respirator sau alte ţesuturi).
Se administrează oral în furaj uscat în doză unică, un comprimat/10 kg greutate corp. Tratamentul se aplică întregului efectiv, de cel puţin 3-4 ori pe an, cu timp de aşteptare la consumul de carne de 28-30 de zile de la ultimul tratament.
Orice tratament trebuie făcut concomitent tuturor animalelor crescute în acelaşi adăpost, ustensilele şi adăposturile se curăţă şi se deparazitează în mod obligatoriu cu Romparasect Forte sau Romparasect 5%. Recomand ca toate condiţiile de microclimat şi alimentaţie să fie corespunzătoare, atât calitativ, cât şi cantitativ, cu folosirea de PVM (premixuri proteino-vitamino-minerale), de vitamine injectabile (multivitamin, vitamina C, complex vitamina B, vitamina AD3E) sau de vitamine precum: Jecuplex, Anka-Selevit, Supravitaminol, Aminovit, administrate în apa de băut sau în furaj, deoarece aceşti ascarizii cauzează un deficit în toate aceste vitamine, săruri minerale, proteine şi alte elemente nutritive.
Loredana MOCANU
Administrator CATLOR CONSULTING SRL Brăila
Tel. 0758674671
AŢI OBSERVAT ACESTE SIMPTOME LA PURCEI?
„Limbricii” produc mari probleme în evoluţia şi creşterea suinelor, aceştia manifestându-se prin scădere în greutate, slăbire progresivă, apetit capricios, alteori un consum exagerat de furaj, animalul fiind uşor balonat, cu scaune diareice sau constipaţie, tuşeşte fără a avea afecţiuni respiratorii, sunt apatici, devin anemici şi rahitici.
Diagnosticul bolii se face pe baza examenului de laborator prin probe de fecale, în care se vizualizează ouăle, dar şi cu ochiul liber, prin eliminarea de „limbrici” ca forme adulte.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/208 (ediţia 15-28 februarie 2018)