Principalele pieţe de legume-fructe în Europa sunt: Italia (11,6 milioane de tone), Germania (11 mil. tone), Franţa (10 mil. tone), Spania (9 mil. tone) şi Polonia (7,2 mil. tone).
Ce fructe şi legume preferă europenii?
În 2021 consumul mediu de produse proaspete a fost de 364 g/capita/zi şi se apreciază că a scăzut cu circa 10% în 2022, se arată în Monitorul consumului, realizat de către Freshfel Europe, în timp ce OMS recomandă un consum minim zilnic de 400 gr.
În Europa, cele mai consumate fructe sunt merele, bananele, portocalele, strugurii de masă şi piersicile/nectarinele, în timp ce afinele înregistrează cea mai dinamică creştere, în special în Germania şi Polonia. Pe segmentul legume, roşiile, varza, morcovii, castraveţii şi ardeii sunt cele mai consumate produse.
Click AICI şi află care sunt cele mai recente tendinţe de consum!
Bananele sunt în top
Comparativ cu ţările din regiune, Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Croaţia, care au deficite comerciale, generate de importurile de legume şi fructe proaspete, de aproximativ 180-190 de milioane de euro, pentru România balanţa comercială a fost cu mult mai mare.
Paradoxal, bananele conduc în topul importurilor de fructe în fiecare dintre ţările menţionate anterior, iar după „maturare” cea mai mare parte din acestea sunt livrate către vestul Europei. Locul secund este ocupat de citrice, după care urmează legumele: roşiile, castraveţii şi ardeii. Grecia şi Turcia sunt principalii furnizori de fructe şi legume proaspete, urmate de Germania.
Ungaria stă cel mai bine
Potrivit statisticilor UE, în 2021, România a importat peste 220 de mii de tone de banane, 90 de mii de tone de mere, peste 90 de mii de tone de tomate şi alte 70 de mii de tone ceapă. În acelaşi timp, a exportat doar 18 mii de tone de castraveţi.
Dintre Bulgaria, România şi Ungaria, aceasta din urmă are cel mai mare volum de exporturi şi cea mai mare producţie de fructe. Producţia de mere a Ungariei poate ajunge până la circa 750 de mii de tone, într-un an bun, de pe cele aproximativ 90 mii de hectare ocupate de livezi. Porumbul dulce ocupă o suprafaţă de aproape 40 de mii de hectare, iar producţia este destinată în principal procesării.
Află care este producţia de legume în statistici, pe fruitlogistica.com!
CLASAMENTUL IMPORTATORILOR DE TOMATE
În topul mondial al importatorilor de tomate, România s-a aflat pe locul al 13-lea în anul 2021, cu peste 90 de mii de tone, în valoare de 133,864 milioane de USD, aşa cum arată statisticile UE.
Prima poziţie în topul importatorilor mondiali de tomate este ocupată de Statele Unite, cu aproape o treime din volumul total, urmată de Germania, Franţa, Marea Britanie, Federaţia Rusă, Olanda, Canada, Polonia, Spania, Suedia şi Italia. De remarcat că trei dintre statele europene aflate în top 10 importatori sunt, în acelaşi timp, net exportatoare de tomate: Olanda, Spania şi Italia. Spre exemplu, Olanda a importat tomate în valoare de cca. 401 milioane de dolari, dar balanţa comercială este „pe plus” cu 1,653 miliarde de dolari, în condiţiile în care ţara produce dublul volumului importat.
La nivel mondial, volumul comerţului cu tomate a fost de 7,181 milioane de tone, în valoare de peste zece miliarde de USD.
Află mai multe date statistice despre producţiile şi importul/exportul de tomate!
Trei dintre statele europene aflate în top 10 importatori sunt, în acelaşi timp, net exportatoare de tomate: Olanda, Spania şi Italia.
MAI PUŢINE TOMATE ÎN 2022
Potrivit datelor provizorii ale Comisiei Europene, producţia totală de tomate a UE, în 2022, a fost de 6,2 milioane de tone, în scădere cu 3% faţă de anul precedent. Creşterea preţului inputurilor şi lipsa apei pentru irigaţii sunt principalele cauze care au condus la scăderea producţiei. De asemenea, costurile crescute ale inputurilor, alături de riscul constant de contaminare cu boli, au determinat mulţi cultivatori să reducă suprafeţele plantate cu tomate. Spania pare să fi cunoscut cea mai mare scădere a suprafeţei cultivate cu tomate în sezonul trecut.
În plus, statele UE se bazează mai mult pe importuri. Numai în 2021, importurile de roşii proaspete ale UE au crescut cu 14% faţă de 2020 şi se aşteaptă ca volumul importurilor să fi crescut şi mai mult în 2022. Marocul este principalul furnizor de tomate al UE, cu 70% din totalul importurilor, urmat de Turcia.
un articol de
GHEORGHE GHIŞE