Până CÂND și CUM putem REÎNSĂMÂNȚA RAPIȚA pe terenurile afectate de inundații? - Revista Ferma
4 minute de citit

Până CÂND și CUM putem REÎNSĂMÂNȚA RAPIȚA pe terenurile afectate de inundații?

În funcție de stratul fertil: amendamente; alegerea seminței; prelucrarea minimă a solului; fertilizarea de bază cu fosfor!

Ionut Balan rapita Până CÂND și CUM putem REÎNSĂMÂNȚA RAPIȚA pe terenurile afectate de inundații?
Ionut Balan

Ce facem cu terenurile afectate de inundații? După inundațiile fulger, cu precipitații de peste 200 l/mp, terenurile au început să se zvinte și agricultorii pot intra în câmp să evalueze pagubele. Multe dintre suprafețele semănate cu rapiță ar trebui reînsămânțate. Iată 6 măsuri urgente pentru a REÎNSĂMÂNȚA RAPIȚA!

Despre acest lucru am purtat o discuție cu ing. Ionuț Bălan, Manager Tehnic Regional, Naturevo.

Apele s-au revărsat în depozitele de cereale. Mii de tone de semințe – măturate de viituri. Rapița va fi întoarsă! Sămânța de grâu și orz, pe ”Apa Sâmbetei”!

6 MĂSURI URGENTE PENTRU REÎNSĂMÂNȚAREA RAPIȚEI PE TERENURILE AFECTATE DE INUNDAȚII

  1. VERIFICAREA SOLULUI

„Mai întâi trebuie verificată starea solului. Știm cu toții că stratul fertil este acela de 20 cm în care performează sămânța și planta. Dacă s-a decopertat, e o mare problemă, pentru că ajungem la un alt orizont de sol, cu un alt pH, cu alte caracteristici, și ar trebui intervenit cu ceva amendamente. În cazul în care nu s-a ajuns în situația asta, se reînsămânțează terenul”, ne-a declarat specialistul.

inundatii apa calamitate cizme Până CÂND și CUM putem REÎNSĂMÂNȚA RAPIȚA pe terenurile afectate de inundații?
credit foto @istock Christian Feldhaar
  1. ATENȚIE LA HIBRIDUL DE RAPIȚĂ FOLOSIT!

„La ora asta, se poate semăna rapiță fără probleme. Fermierul trebuie să fie foarte atent la hibridul pe care îl alege, pentru că unii sunt cu dezvoltare rapidă în toamnă, iar alții în primăvară. Hibridul de rapiță cu dezvoltare în toamnă semănat mai târziu trebuie să aibă timp să se dezvolte ca să intre în iarnă cu acea regulă de 3 de 8: adică 8 frunze, 8 mm diametrul coletului și 8 cm lungimea rădăcinii”, a explicat Ionuț Bălan.

  1. DACĂ VA VENI CĂLDURA, VOR FI ATACURI ALE DĂUNĂTORILOR

„Eu le-am recomandat fermierilor să nu se grăbească cu semănatul pentru că vremea se încălzește. Și cum o să vină căldura, rapița, orzul, grâul răsar și o să avem un atac masiv de afide, de cicade… Și atunci cultivatorii iar o să se stea cu trei tratamente cu insecticid pe ele”, consideră specialistul.

  1. ÎNSĂMÂNȚĂRI DECALATE

„De aceea, eu aș recomanda să decalăm un pic perioada de semănat, să ne ducem mai târziu. Dacă vorbim de rapiță (sau de orz) se poate însămânța undeva la 20-25 octombrie, iar grâul se poate duce și până la începutul lui noiembrie fără probleme”, a susținut agronomul.

Ionuț Bălan: „Trebuie văzută starea solului!La ora asta, se poate semăna rapiță fără probleme. Aș recomanda decalarea semănatului: RAPIȚA – 20-25 octombrie, GRÂUL – început de noiembrie!”

  1. PRELUCRARE MINIMĂ A SOLULUI

În ceea ce privește lucrările solului, situația depinde de la caz la caz, de managementul fermei. „Nu mai sunt adeptul plugului; a venit ploicica asta, eu vreau să păstrez apa în sol și să nu merg pe no till, doar pe o prelucrare minimă a solului. Pot folosi scarificatorul ca să sparg hardpanul și apoi vin cu un combinator sau cu un disc să pun capac”, a explicat Ionuț Bălan.

  1. ATENȚIE LA FERTILIZAREA DE BAZĂ!

Acesta avertizează că fertilizarea de bază trebuie făcută cu îngrășăminte complexe în care să predomine fosforul.

El atrage atenția la tipul de semănătoare utilizată: „Sunt mașini care pun îngrășământul în laterala rândului de sămânță sau sub sămânță. Este posibil să se fi dus stratul cu rapiță semănată la 2-3 cm și a rămas îngrășământul în sol. La ce vremuri trăim acum, mai mult ca sigur că fermierul o să zică: «vin să reînsămânțez și nu mai fertilizez, o să văd ce o fi în primăvară. Dacă am minim 15-18 plante pe mp, las cultura, dacă nu o întorc și semăn floare!»”, a încheiat Ionuț Bălan.

 

Citește și: VASLUI: Peste 4.000 de hectare afectate de inundații, din care circa 2.500 de rapiță! 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →