În zona Parincea, județul Bacău, Ovidiu Vasilachi este un tânăr fermier care, de câțiva ani, continuă să sfințească locul și să dezvolte afacerea agricolă inițiată în urmă cu câteva decenii de către părinții săi.
Chiar dacă amplasarea comunei Parincea în zona colinară aparținând interfluviului Siret-Berheci presupune dificultăți în exploatarea cu scop agricol a multor suprafețe de teren, agronomul Ovidiu Vasilachi a reușit să gestioneze resursele naturale într-un mod echilibrat și suficient de profitabil.
Astfel, la început de an calendaristic 2025, în ferma specialistului băcăuan putem vorbi despre continuitate și, chiar, despre un anumit orizont de dezvoltare a activității de producție agricolă.
OVIDIU VASILACHI: ”UNII RENUNȚĂ LA ACTIVITATEA AGRICOLĂ”
”Pe lângă limitările determinate de relieful și de suprafața agricolă destul de redusă aflată la dispoziție – potrivit datelor oficiale, suprafața agricolă este de aproximativ 4700 de hectare -, în ultimii ani ne-am confruntat cu provocări severe determinate, mai ales, de evoluția nefavorabilă a vremii și de efectele conflictului armat din Ucraina.
În acest context, a fost incredibil de dificil să menținem echilibrul financiar în fermă. Dar, am reușit. Astăzi, vorbim chiar de o creștere a suprafeței exploatate, de la 150 de hectare în urmă cu 3 ani, la 180 ha la începutul campaniei agricole 2025. Din păcate, nu avem mari perspective de extindere teritorială, deoarece suntem foarte mulți fermieri în zonă.
Concurența este destul de mare, ceea ce nu-i rău pentru proprietarii de teren. Singurul aspect pe care îl văd și în practică este acela că unii renunță la activitatea agricolă, inclusiv din cauza faptului că nu reușesc să mențină acel echilibru financiar despre care vă vorbeam”, arăta Ovidiu Vasilachi.
PRIORITĂȚI LA ÎNCEPUT DE AN
Maximizarea producțiilor, în condițiile specifice de sol și de climă, precum și armonizarea raportului costuri/venituri reprezintă principalele priorități ale tânărului fermier Ovidiu Vasilachi și ale fratelui său, Gabriel Vasilachi, împreună cu care lucrează în cadrul fermei Govterra Parincea, județul Bacău. ”La un moment dat, ziceam că anul 2020 a fost impresionant de dur, chiar șocant, din cauza evoluției total defavorabile a vremii și a condițiilor socio-economice, cu o secetă extremă și cu efectele negative ale neimaginatei perioade pandemice (COVID-19).
După aceea, a urmat anul 2021 cu producții bune și cu inspirate intervenții tehnologice ale noastre ca fermieri și am ajuns în ziua de azi. Acum, însă, dacă analizăm recoltele obținute în anul 2024, spunem cu năduf că, de fapt, anul 2024 a fost chiar mai greu decât anul 2020”, explica fermierul băcăuan.
DACĂ AVEAM UN PREȚ ADECVAT, OBȚINEAM ȘI UN MIC PROFIT. RECOLTA ABIA A AJUNS PENTRU PLATA ARENDEI!
După anul 2023 cu producții foarte mici, au urmat necazurile cu recoltele și mai reduse din anul 2024, acestor probleme adăugându-li-se și prețurile foarte scăzute ale recoltelor și concurenta de piață. ”În ferma noastră, de exemplu, vorbim despre o medie de 3-3,2 tone grâu/ha, deși ne așteptam la 4,5-5,5 tone/ha.
Dacă aveam un preț adecvat, obțineam și un mic profit la grâu. Dar așa, vânzând cu un preț mic, adică 0,78 lei/kg, nu putem vorbi decât despre faptul că am scos cheltuielile”, explica fermierul băcăuan.
La culturile de primăvară a fost dezastruos, respectiv o recoltă de 1,4 tone floarea-soarelui/ha, valorificată cu un preț foarte mic, adică 1,75 – 1,80 lei/kg. La porumb a recoltat 800 kg/ha și nu a valorificat nimic, deoarece ”abia am avut ce păstra pentru plata arendei. Arșița și lipsa apei au afectat mult culturile și în zona noastră, colinară, unde cândva cădeau ceva mai multe precipitații”, spune Ovidiu Vasilachi.
Dacă noi, investind, ajungem iar la cheltuieli de 4-5 mii lei pe hectar și obținem 800 – 1.000 – 2.000 lei/ha, în următorul an vom ajunge să susținem activitatea cu bani de acasă. Dar în cel de-al doilea an sau în cel de-al treilea an, ce vom face? Închidem poarta?! OVIDIU VASILACHI, tânăr fermier în jud. Bacău
”REDUCEM CU 50% SUPRAFAȚA DE PORUMB”
Pe fondul experienței negative din anul agricol precedent, pentru 2025 au fost decise unele măsuri atât în privința structurii de culturi, cât și pe fluxul tehnologic. ”Reducem cu 50% suprafața de porumb. De la 50-60 hectare în anii precedenți, reducem la aproximativ 25 ha. Mergem mai mult pe culturile de toamnă. Am început cu rapița, pe care am reintrodus-o în structura de culturi după mai mulți ani de pauză, pe o suprafață de 30 ha”, explică Ovidiu Vasilachi.
Supravieţuitori pe frontul agriculturii băcăuane
ÎN 2025, VOR MAI FI ȘI ALTE SCHIMBĂRI…
De exemplu, la cultura de porumb, scăderea densității și reducerea la strictul necesar a cantității de îngrășăminte.
”Utilizam o normă de 450 kg brut de îngrășământ, pe care am redus-o chiar la jumătate. Știu și sunt de acord că este delicat atunci când umbli la verigile tehnologice de bază. Dar ca să putem prelungi durata de viață a activității noastre și în piață, anul acesta trebuie să realizăm costuri mai mici de producții.
Nu renunț la îngrășăminte, dar reduc cantitatea și aștept să văd cum va fi cu rezerva de apă. Dacă am avea apă, chiar dacă am introduce 300 kg sau 30 kg de îngrășământ, am avea niște producții bune și într-un an sau în doi ani am putea să ne reabilităm”, semnala Ovidiu Vasilachi.
ORICE INVESTIȚIE CERE SACRIFICIU SAU RENUNȚARE
Fermierul băcăuan este conștient de faptul că tehnica agricolă evoluează, în timp ce fermierii își uzează propriile mijloace mecanice de lucru.
”Producând în pierdere, pe măsură ce în domeniu vin alte tehnologii și altă tehnică, nu vom avea bani să ne dotăm și iarăși rămânem în urmă. În afara faptului că devenim neprofitabili, acumulăm frustrări, tensiuni și mult stres. De aceea, permanent, de peste 10 ani de când m-am întors acasă ca inginer agronom, încerc să le echilibrez pe toate.
În toamna 2024, mi-a folosit mult faptul că am o semănătoare performantă. Da, au venit în toamnă unele precipitații – 80-100 l/mp -, dar pământul era însetat și s-a lucrat greu. Astfel, beneficiind de o tehnică agricolă performantă, am putut să fac față cu succes. Din păcate, în general, trebuie să știu exact la ce pot renunța în fiecare an, nu neapărat spre ce investiție pentru dezvoltare aș putea să direcționez fonduri financiare”, puncta specialistul.
Pe segmentul de producție vegetală, în structura de culturi pentru noul an agricol, ponderea o au culturile de toamnă, respectiv rapița 30 ha și grâu 80 hectare, în primăvara 2025 urmând a înființa culturi de floarea soarelui 45 ha și porumb 25 ha.
MICROFERMĂ DE VACI PENTRU CARNE
Încă din urmă cu 3-4 ani, fermierul băcăuan a testat o posibilă investiție în zootehnie. Mai exact, în domeniul creșterii și exploatării suinelor. Din păcate, a fost nevoit să amâne punerea în practică a acestui proiect.
”Am constatat că problema cea mai mare este reprezentată de lipsa forței de muncă. Din această cauză, pentru anul 2025, împreună cu fratele meu, am decis să ne orientăm către un sector zootehnic pentru care este necesar un număr mai mic de muncitori, respectiv către o microfermă de vaci pentru carne, probabil rasa Angus”, concluziona Ovidiu Vasilachi.