
Vremea bună de la sfârşitul iernii a dat startul pregătirii şi chiar însămânţării culturilor din prima urgenţă. Fermierii fac alegeri privind rotaţia culturilor.
„Deoarece UE ne-a impus GAEC 7 şi GAEC 8, fermierii trebuie să respecte cu stricteţe rotaţia culturilor, unii orientându-se către culturile pentru mălţărie. A existat o criză pentru orzoaica de bere, seceta de anul trecut a limitat multiplicarea seminţelor. Cu toate acestea, Soufflet Agro România s-a zbătut şi, din fericire, a asigurat cererea, e interesul nostru să ne ajutăm fermierii”, ne-a declarat Ionuţ Bălan, Regional Manager la Soufflet AGRO România.
INVESTIȚII RAPORTATE LA PREȚ
El a precizat că în 2023, în România, producţia de orzoaică de primăvară s-a majorat cu 39,6%, până la 209,7 mii de tone, pe fondul creşterii suprafeţei recoltate cu 8,9 mii de hectare, deoarece cultura are şi un preţ stimulativ. Spre exemplu, anul trecut, când orzul furaj era 75-80 bani/kg, Soufflet a oferit până la 1,25 lei/kg.
În plus, investiţia la orzul pentru bere este mult mai mică decât la orzul furajer pentru că se aplică o doză scăzută de azot la hectar (90 kg – să nu crească proteina peste 12%), astfel că cheltuielile sunt între 2.000 şi 3.700 lei/ha. De asemenea, orzoaica de primăvară este cu cel puţin 10 euro/t mai bine plătită decât cultura de toamnă, pentru că are indici calitativi net superiori.
PREMIERĂ ÎN FERMA DUMITRU
„E primul an de când punem orz pentru bere, nu avem rezervată o suprafaţă prea mare, aşteptăm deciziile privind situaţia GAEC-urilor 7 şi 8 (pârloaga şi rotaţia culturilor)”, ne-a declarat Adrian Dumitru. Fermierul lucrează 500 ha în judeţul Brăila, are terenul pregătit şi va semăna cât mai repede posibil. De asemenea, va aplica fertilizarea fazială cu azot (100 kg/ha), dar şi tratamentele fitosanitare. „Seminţele sunt foarte scumpe, 4 lei/kg, probabil că vom da o apă de aprovizionare care va ridica costurile la peste 5.000 lei/ha”, a precizat brăileanul.
ALTERNATIVĂ LA RAPIȚĂ
Constantin Epure, fermier din Vâlcea, a căutat sămânţă de orzoaică de primăvară la un preţ mai ieftin. „Întoarcem 500 ha de rapiţă şi trebuie să găsim alternative. Aşa am decis să semănăm ovăz, cultivat în anii din urmă. Am găsit la 2,1 lei/kg fără TVA, o să vedem ce vom face cu producţia, probabil că o vom da la arendă”, a explicat cultivatorul.
O TEHNOLOGIE APARTE
Cristel Urse, agricultor din Brăila, nu mai cultivă de doi ani orzoaică pentru bere. Totuşi se gândeşte să reia… tradiţia. „Există o tehnologie aparte, o fertilizare cu azot mai puţină să scadă proteina din bob, sub 12%. Plantele-s mai sensibile la boli, necesită tratamente, costurile sunt un pic mai mari cu circa 10% decât la cultura comercială”, a susţinut el .
AVANTAJE MULTIPLE!
„Orzoaica pentru bere este în fermă la noi de foarte mulţi ani, o cultivăm pe 200-400 ha, cumpărăm sămânţă românească şi multiplicăm. E investiţie mult mai mică faţă de grâu, norma de semănat şi tratamentele sunt mai reduse, are o înfrăţire fantastică, luptă foarte bine cu buruienile, lasă terenul curat şi-l eliberează devreme că e prima cultură care se recoltează şi fermierii încasează primii bănuţi”, ne-a declarat Raul Mărunţoiu, din Năvodari.
”CHELTUI MULT, OBȚIN PUȚIN!”
„Ca să fac o orzoaică de bere cheltuiesc cu 30-40% mai mult şi obţin o producţie cu 30-40% mai mică. Am cultivat pe vremuri, însă, ca să acopăr costurile, îmi trebuie nişte bani în plus”, ne-a declarat Constantin Manta, fermier din Brăila.

ELEMENTE TEHNOLOGICE LA CULTURA DE ORZOAICĂ
Orzoaica de primăvară pentru bere dă cele mai bune rezultate în Transilvania, Banat şi în nordul Moldovei. Se seamănă devreme, dacă se întârzie îşi pierde calităţile. Adâncimea de semănat este de 2-3 cm, iar densitatea de 400-500 b.g./mp, necesitând 160-200 kg/ha de sămânţă. Distanţa între rânduri: 12,5-15 cm. Pentru obţinerea unui malţ de calitate soiul ales trebuie să aibă 9-12% proteină şi un conţinut cât mai mare de amidon.