Ordinul 119 a fost modificat peste noapte. E din rău în mai rău. Ministerul Agriculturii ce face?! - Revista Ferma
6 minute de citit

Ordinul 119 a fost modificat peste noapte. E din rău în mai rău. Ministerul Agriculturii ce face?!

Propunerile de modificare a Ordinului Ministrului Sănătăţii Nr. 119 din 4 februarie 2014 – pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, Art. 11 (1) cu privire la distanţele minime de protecţie sanitară între teritoriile protejate şi o serie de unităţi care produc disconfort şi riscuri asupra sănătăţii populaţiei şi art 15 cu privire la numărul maxim de animale în gospodăriile populaţiei – au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii în data de 20.02.2018, putându-se face propuneri timp de 10 zile de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ. Perioada a trecut, Ordinul a trecut, ca de obicei Ministerul Agriculturii a tăcut iar fermierii au pierdut. Din nou!

Click AICI pentru a citi Ordinul 119/2014 modificat.

Din analizarea Ordinului 119 din 2014 al Ministrului Sănătăţii şi compararea cu legislaţia europeană din domeniu, cât şi cu literatura de specialitate consultată, rezultă clar inadvertenţele legislaţiei româneşti cât şi defavorizarea fermerului român în comparaţie cu cel european. Se impune modificarea urgentă a situaţiei existente în fapt deoarece se produc consecinţe socio-economice deosebit de grave pentru societatea românească. Legislaţia naţională trebuie să fie armonizată cu legislaţia europeană. Mai mult, alegea trebuie să protejeze cetăţeanul şi să-l ajute indiferent dacă este producător sau consumator. Între cele două categorii trebuie să existe o legislaţie care să nu dezavantajeze o parte şi să avantajeze pe alta. Ordinul 119/2014 îi dezavantajează pe fermierii români, mai mici sau mai mari, dar şi pe micii gospodari, încălcându-le drepturile fundamentale cu privire la creearea unui climat propice pentru bunăstarea lor, dar şi pentru durabilitatea activităţii zootehnice pe care o desfăşoară (în timp şi spaţiu).

Ordinul 119 din 2014 al Ministrului Sănătăţii prevede, la articolul 11, alin. 1, DISTANŢE FIXE între fermele zootehnice şi zonele de locuit, pe specii şi pe categorii de animale, CARE NU RESPECTĂ un minim ştiinţific de corelare între specii, noxe, dejecţii, care ar trebui să stea la baza calculării acestor distanţe. Noi considerăm, în urma discuţiilor cu specialişti bine documentaţi şi cu fermieri, că este o supralegiferare fără rost!!!

Nu cumva este o depăşire de atribuţii a celor de la sănătate atâta timp cât, citez: „Riscurile asupra sănătăţii populaţiei din vecinătatea unor obiective de acest tip (n.r. – ferme zootehnice) pot fi generate de:
– Poluarea prin emisia de gaze de efect de seră;
– Poluarea apei cu nitraţi;
– Eutrofizarea apelor de suprafaţa prin azot şi fosfor;
– Poluarea cu metale grele şi pesticide;
– Disconfort de mirosuri şi zgomot”.
Toate cele prezentate mai sus, şi scrise negru pe alb de către cei de la Ministerul Sănătăţii nu reprezintă oare atribuţii ale Ministerului Mediului?! Nu cumva cei de la sănătate se substituie unei autorităţi competente care are atribuţii clare în acest domeniu??? Şi mai mult, Ordinul OMS 119/2014 nu contravine oare cu prevederile legislative din: Constituţia României, art. 148, Legea 278/2013, O.U.G. 195/2005, Ordinul Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor 1182 din 22.11.2005 şi Ordinul. Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale nr. 1270 din 30.11.2005 cât şi  DIRECTIVA (UE) Nr. 75 din 24 noiembrie 2010, fapt sesizat de noi încă din 2014?!
Ca să fie tabloul complet, cei de la Sănătate ori nu înţeleg, ori nu vor să priceapă sau nu cunosc limba română deoarece, citez: „În memoriu sunt prezentate modalităţi de calcul privind concentraţiile emise de amoniac, hidrogen sulfurat, praf, în funcţie de cantitatea de dejecţii/mp/zi, având la bază Unitatea Vită Mare (UVM), şi transformările echivalente pentru animale sau păsări. Impactul asupra sănătăţii umane şi confortul este evaluat pe baza unor concentraţii maxime admise ale acestor poluanţi, prezenţi în aerul respirabil, exprimat în mg/mc aer”. Păi, stimaţi „specialişti”, noi tot spunem că nu există corelare între specii cu privire la distanţele reglementate de voi, iar singura variantă ca să corelezi speciile este unitatea de măsură care se cheamă Unitatea Vită Mare. Iar factorul poluator nu este animalul în sine ci DEJECŢIILE şi cantitatea de poluanţi este dată de cantitatea de DEJECŢII, care este corelată cu mărimea animalului şi cu densitatea pe metrul pătrat! Ce este aşa de greu de înţeles: dacă vei creşte o vacă exclusiv în adăpost rezultă o cantitate de dejecţii concentrată pe o suprafaţă mică de teren iar dacă animalul are acces în padoc această cantitate de dejecţii va fi disribuită pe o suprafaţă mult mai mare iar concentraţia de poluanţi scade!

Tabel comparativ între ordinul în vigoare (119/2014) şi propunerile Ministerului Sănătăţii, raportate la UVM. Propunerile sunt trecute cu roşu.

tabel distante ordinul MS 119 modificat_b

Analizând coloana cu transformarea în Unitate Vită Mare se observă foarte clar că există discrepanţe majore a calculării distanţei, ceea ce ne duce la concluzia că aceste distanţe sunt calculate fără nici un fundament ştiinţific.
Şi, ca tabloul să fie complet, cei de la sănătate au introdus un aliniat care poate deveni instrument de represiune a politicului asupra fermierului. Cităm: ”14. La articolul 15, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (21 ) şi alin. (22 ), cu următorul cuprins: (22). În mediul urban, prin hotărâri ale Consiliilor locale sau prin studiu de impact asupra sănătăţii se pot stabili distanţe de protecţie sanitară mai mari decât cele specificate în prezentul ordin, în funcţie de specificul fiecărei unităţi administrativ- teritoriale”.
Cu alte cuvinte, stimaţi fermieri, dacă vă certaţi cu primarul sau consiliul local din mediul urban, Ordinul 119 cel modificat le permite acestora să vă trimită unde vor ei, fără argumente ştiinţifice! Cel mai trist este pentru satele devenite oraşe cum ar fi Broşteni, Vatra Dornei sau Flâmânzi şi exemplele pot continua. Va ajunge crescătorul de animale să plece în bejenie ca pe timpul tătarilor?!

Citiţi şi: Ordinul 119 se plimbă pe holurile ministerului!

Punct de vedere exprimat de Asociatia Profesionala a Crescatorilor de Pasari de carne si oua din judetul Iasi si redactat prin revista Ferma.

ferma la distanta_b

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →