2 minute de citit

OPINIE: Ce IMPACT poate avea interzicerea exporturilor la cereale?

Să ne uităm la cazul grâului. În funcție de dimensiunea stocurilor existente de grâu (pe care autoritățile ar trebui să le cunoască cel mai bine), stoparea exportului la grâu și produse procesate din grâu poate avea sens. Asta doar dacă stocurile existente sunt într-adevăr scăzute, acest lucru fiind cumulat cu un alt factor important,evoluția vremii. Dacă perioada secetoasă din unele zone din România se prelungește, producția de grâu din acest an va fi afectată iar atunci stocurile existente devin mai importante.

Și alte țări precum Rusia și Kazakhstan au impus restricții la exportul de produse făinoase sau grâu, dar pentru perioade scurte de câteva săptămâni.

Franța în schimb, cel mai mare producător de grâu din UE, a avut exporturi record în această perioadă. Lucru de înțeles, dat fiind faptul că avem o perioadă cu prețuri mari la grâu, iar în domeniul tranzacțiilor, a vinde când prețul e mare e ceva firesc și de dorit, nu un „dezmăț” sau „lăcomie”, cum a fost numit la noi.

La porumb lucrurile stau altfel. Aici vorbim de stocuri mari, dat fiind faptul că anul trecut am avut o producție de aprox. 17 mil. tone porumb, iar România este cel mai mare producător și exportator de porumb din UE. Ce vom face cu aceste stocuri dacă exportul nu este permis? Nu putem schimba peste noapte capacitatea de procesare de cereale. În plus, dacă analizăm prețurile din portul Constanța din ultimii ani, vedem că aceasta era cea mai bună perioadă pentru vânzare de porumb (vezi graficul de mai jos cu prețuri medii din ultimii 3 ani).

porumb CPT constanta_b

Vasile Topac, Cofondator AgroGo

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →