Om sau animal, viaţa începe cu un strop de lapte - Revista Ferma
5 minute de citit

Om sau animal, viaţa începe cu un strop de lapte

padeanu12 m Om sau animal, viaţa începe cu un strop de lapte

Prin urmare, putem spune că procesul de creştere şi dezvoltare a organismului este rezultanta hiperplaziei şi hipertrofiei celulelor şi a ţesuturilor. La toate mamiferele (animale care nasc pui vii şi se hrănesc cu lapte), dezvoltarea intrauterină a fetusului este asigurată de fluxul de nutriente strecurate selectiv prin placentă, din sângele mamei.

Se înţelege că celulele unui embrion şi, mai apoi, ale fetusului, pot să trăiască şi să se dividă numai dacă în interiorul lor ajung elementele de construcţie ale proteinelor (aminoacizii), ale grăsimilor (acizii graşi şi glicerolul) şi ale zaharurilor (glucidele simple).

 

Cum ajung aceste elemente în celule?

În primul rând, din sângele mamei şi, în al doilea rând, din sinteze proprii, prin intrarea treptată în funcţiune a unor părţi din materialul genetic, numite gene, ale embrionului şi apoi ale fătului.
Rezultă de aici că o alimentaţie fiziologică diversificată şi completă a mamei gravide, are consecinţe pozitive în asigurarea unui flux continuu de nutrienţi (aminoacizi, acizi graşi, glucide, săruri minerale, etc.), în organismul fătului, asigurându-i „materiile prime” necesare sintezelor de noi substanţe, pe care le utilizează în construcţia structurilor din interiorul celulelor şi a ţesuturilor.

 

Cine asigură fluxul de nutriente în organismul nou-născutului?

Nou-născutul este un organism care, în multe privinţe, este total imperfect funcţional şi chiar structural. Pentru desăvârşirea „lucrului început” şi perfecţionarea pe mai departe a funcţiilor organelor şi sistemelor de organe, în scopul integrării în noul mediu, nou-născutul are nevoie ca în organismul său să se menţină şi chiar să se intensifice sintezele de substanţe noi.

De data aceasta, cel care susţine procesul de creştere şi dezvoltare cu nutriente nu mai este sângele mamei, ci laptele matern. Reiese de aici că laptele trebuie să constituie un produs în care toate elementele nutritive trebuie să fie nu numai prezente în cantităţi îndestulătoare, ci şi în proporţiile cele mai bune pentru susţinerea procesului de facere şi desfacere de substanţe numit „metabolism celular”, precum şi în menţinerea procesului de creştere şi dezvoltare.

Din motive de „economie de energie”, elementele nutritive din lapte nu se mai găsesc în stare liberă, aşa cum se găsesc în sângele mamei, ci legate în structuri mai complexe. În lapte, aminoacizii nu se mai găsesc liberi ca în sângele mamei gravide, ci „încorporaţi” în lanţurile de proteine (cazeină, albumină, globulină).

Acizii graşi sunt legaţi de glicerol, formând diverse molecule de grăsimi, iar glucidele, în principal glucoza, este legată de o altă glucidă – galactoza, formând un zahăr care se găseşte numai în lapte, şi este numit lactoză. Toate acestea se petrec pentru că în legăturile dintre aceste elemente se înmagazinează multă energie. Ea este apoi eliberată când aceste legături se desfac în celule.

Stomacul şi intestinele nou-născutului, îndeosebi partea lui anterioară (duodenul), posedă nişte proteine care se numesc enzime şi care sunt în stare să desfacă (să digere) proteinele, grăsimile şi lactoza din laptele sosit aici după îngurgitare, în elementele lor constitutive, pentru a le uşura trecerea prin mucoasa intestinală în sângele nou-născutului, pentru a fi folosite de toate celulele, ţesuturile şi organele acestuia.

 

Laptele, un aliment complet

Acestea sunt motivele fundamentale care au determinat organismul mamiferelor care nasc pui vii şi se hrănesc cu lapte, să se perfecţioneze prin evoluţie şi să producă, prin sinteză, laptele. Acesta este un produs care, cu excepţia conţinutului în fier, cupru şi magneziu, este considerat a fi alimentul cel mai complet în nutrientele necesare dezvoltării omului şi a animalelor tinere.

El este un aliment cu valoare biologică ridicată, pentru că asigură pentru celulele organismului, atât elementele de construcţie a structurilor de tot felul, cât şi energia necesară proceselor de facere şi desfacere a acestora. De asemenea, laptele pune la dispoziţia consumatorului şi vitaminele cu rol de accelerare şi digerare a proceselor metabolice.

Din cele specificate mai sus reiese că laptele asigură o hrănire substanţială şi completă a omului, şi a animalului, având o valoare biologică şi energetică foarte mare, el fiind considerat un aliment complet. Cercetătorii au dovedit că folosirea raţională a laptelui şi a produselor lactate, asigură o bună dezvoltare fizică şi intelectuală a omului, indiferent de vârstă, contribuind totodată la creşterea rezistenţei organismului la boli.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3(58)/2008

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →