
”Situația în oieritul românesc este dezastruoasă. Din cauza pestei micilor rumegătoare, exportul aproape s-a întrerupt. Oierii români nu și-au vândut mieii. Oierii români care au vândut mieii, nu și-au primit nici 30% banii pentru miei…
Să o spunem sincer: fără oierii noștri exportatorii nu ar exista! Nu numai că nu ar avea marfă, dar noi suntem și banca exportatorilor. Pentru că de la noi se ia marfa pe credit, ca să spun așa, și se plătește la o lună, două, la trei sau poate la 6 luni. Asta este marea problemă! Asta, cumulată cu situația cu pesta și cu seceta cred ca anul acesta ne vor crea mari probleme!”, transmite Constanța Ștefan, președintele Asociației Țara Loviștei, într-un video distribuit pe pagina de facebook a organizației.
PESTA ȘI SECETA AU ZDRUNCINAT OIERITUL DIN TEMELII!
”O duceam bine în acest domeniu, balanța comercială era echilibrată, oierii își puteau vinde marfa la un preț convenabil, parcă se mai așezaseră lucrurile. Dar nu! Trebuia dintr-odată să vină această pestă a micilor rumegătoare care să reașeze puțin lucrurile, poate în interesul unora sau altora, cărora probabil nu le mai convenea prețul mare la miel sau nu le mai convenea că oieritul în România era pe locuri fruntașe. (…) Cărora nu le mai convenea că era preferată carnea ovinelor și mieilor din România față de carnea venită din alte zone.
Pe lângă pesta micilor rumegătoare trebuia să mai fie ceva. Este și seceta. Nu înțeleg de ce guvernanții nu se gândesc la aceste despăgubiri de secetă care trebuie date și crescătorilor de animale, pentru că noi folosim deja furajele pe care le-am adunat pentru iarnă și la iarnă vom intra în altă criză. De ce numai la vegetal se gândesc întotdeauna și nu se gândesc și la zootehnie, care este de fapt motorul agriculturii românești”, spune reprezentanta crescătorilor de ovine din Țara Loviștei.
”NU ȘTIM NIMIC, NU SUNTEM INFORMAȚI. ASTA E CEL MAI RĂU!” APEL LA UNITATE ÎN OIERIT!
”Sunt peste 100 de mii de ciobani în România, de păstori, adică peste 100 de mii de familii care trăiesc din oierit… Ce facem? Nu știm nimic, asta e cel mai rău! Nu suntem informați, măcar o dată pe săptămână de către autorități, de către ANSVSA, de către minister, de către guvern, care este situația, nu numai cu pesta, dar cum evoluează prețurile, cum și dacă mai evoluează exportul…
Sunt atâtea lucruri care nu pot da naștere decât la tot felul de teorii, unele mai reale, altele mai puțin reale.
Noi am înțeles că trebuie să luăm măsuri în turmele noastre, să avem grijă să nu mai mișcăm animalele dintr-un loc în altul măcar o perioadă, până se clarifică lucrurile, să îngrijim animalele, să le hrănim… dar cu ce să le mai hrănim? Cât să le mai ținem? NU ȘTIM NIMIC!
Este și o perioadă propice pentru tot felul de conspirații, dar haideți să luăm în serios lucrurile, să nu mai tratăm cu indiferență tot ce se întâmplă în oieritul românesc și să le comunicăm oamenilor exact care este situația. Comunicarea este singura cale de-a ajunge să luăm și măsurile care se impun pentru a rezolva aceste probleme.
Nu doar pesta și seceta sunt problemele oieritului, ci și situația pășunilor și cum se atribuie ele, performanța, încercarea de a discredita asociațiile. Nu trebuie să fie haos în oierit, să nu fie nici o regulă, că uite unde se ajunge. Haideți să fim uniți noi, ciobanii, haideți să le impunem autorităților să ne asculte, să ne spună ce se întâmplă și să ia măsurile care se impun”, spune Constanța Ștefan, făcând apel la unitatea crescătorilor de ovine în aceste vremuri dificile.
Ultima comunicare oficială a ANSVSA privind situația focarelor de pesta micilor rumegătoare din țara noastră a fost în ziua de 9 august a.c.!
PREȚURI LA MIEI ”DE PUS LACĂTUL PE FERMĂ!
Ciprian Palmeș, cunoscut exportator de ovine atrage atenția, într-o postare pe profilul său de facebook, că exporturile românești cad, rând pe rând.
”Vaporul Harmony Livestock a plecat gol din Midia, să încarce cârlani din Batumi! Nava Unimar Livestock, tot spre Batumi! (Georgia) Vaporul Apus, renunță și el la România! Mai vin spre Midia, doar navele Jersey și Karazi! Deși e anunțată oficial de portul Midia la încărcare pe 23 august și armatorul ei, chiar are animale pregătite în România, nava Jersey navighează în mod nefiresc pe partea vestică a insulei Creta și merge cel mai probabil spre portul Rasa, din Croatia sau Koper, din Slovenia!
Rămâne singura navă, Karazi și ar putea încărca doar pentru Libia sau Liban, un maxim de 40% ovine cu 60% bovine, la prețuri, de pus lacătul pe fermă! Cu exporturile României în viu către Iordania suspendate și cunoscându-se bine că ele ca țări, pe strategia importurilor din România, sunt interconectate, sperăm ca Arabia Saudită să facă notă separată și să le acorde licențe de import, măcar firmelor „de casă”, pe la jumătatea lui septembrie!”, scrie Ciprian Palmeș.
Mai mult, în plină evoluție a pestei micilor rumegătoare în România, ”medicii veterinari ni se plâng că se face controlul oficial pentru acordarea sprijinului cuplat, fără nicio măsură de protecție, personalul COP fiind vector important de răspândire a virusului!”, scrie Ciprian Palmeș.
”AM PUTEA FORȚA UN ACORD PE SIGURANȚĂ NAȚIONALĂ!”
Ciprian Palmeș transmite că fără măsuri urgente, o mare parte din oieritul românesc va intra în agonie!
”Având în vedere contextul epidemiologic-comercial și implicit deranjul social-politic, am putea forța un acord pe siguranță națională, pentru alocarea de îndată, a tuturor resurselor materiale necesare, salvării întregului sector ovin! Altfel, o mare parte din el va intra în agonie!”
MINISTRUL AGRICULTURII SPUNE CĂ SCĂPĂM DE PESTĂ ÎN MAXIM 3 SĂPTĂMÂNI!
Ministrul Agriculturii a declarat săptămâna trecută la Antena 3, că situația se va remedia „în maxim 2-3 săptămâni”.
„Pesta micilor rumegătoare nu este în fermele de reproducție a fermierilor români, a fost identificată în fermele de comercializare. ANSVS-ul, care are atribuții pe sănătatea animală, a avut o intervenție foarte promptă și a izolat aceste zone. Vorbim de Tulcea, Constanța, Ialomița, Timișoara.
Eu cred că în maxim 2-3 săptămâni aceste lucruri vor dispărea. România deține aproape 23% din piața de consum de carne de oaie din UE, iar anul trecut România a exportat peste 4 milioane de capete de ovine în Golf și în alte țări unde fermierii noștri au avut contracte”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
CITEȘTE ȘI: Ionică Nechifor: ”Pesta rumegătoarelor mici, o lovitură foarte grea pentru noi, fermierii. Sectorul ovin nu poate fi relansat ca și cum ai apăsa pe un buton!”