”Pesta rumegătoarelor mici, o lovitură foarte grea pentru noi, fermierii, crescătorii de ovine din România și pentru România, care poate cauza o pagubă în rândul fermierilor și bineînțeles, în bugetul național.
Sigur, noi nu am avut această boală. În mod, să-i spunem neoficial, nu știm de unde a venit, nu știm cine a adus-o, aceste răspunsuri trebuie să le aibă Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, întrucât au acel program prin care au posibilitatea să vadă absolut toate animalele care au intrat în țară și care ies”, a declarat Ionică Nechifor, președintele Acoc Moldoovis Botoșani și directorul Scdcoc Popăuți, într-un video postat pe rețeaua de socializare Facebook.
CITEȘTE ȘI: 56 de focare active! Pesta micilor rumegătoare, confirmată în 4 județe!
PREJUDICII MARI PENTRU SECTORUL OVIN ȘI CAPRIN!
”Prin urmare, considerăm că pesta rumegătoarelor mici aduce prejudicii mari României, prejudicii mari pentru sector. Iar aici cred eu că Ministerul Agriculturii, împreună cu autoritatea sanitară veterinară, împreună cu europarlamentarii noștri trebuie să facă un efort pentru a sprijini sectorul ovin și caprin din România, tocmai pentru a nu intra într-o cădere să-i spunem dramatică și care va avea efecte pe o perioadă destul de lungă.
Așa cum știm, sectorul ovin sau zootehnia în general nu poate fi relansată ca și cum ai apăsa pe un buton! Pur și simplu durează ani, în condițiile în care șeptelul din România va fi decimat de această boală!”, a mai spus Ionică Nechifor.
”România trebuie să treacă urgent la măsuri de protejare a zootehniei!”
”Crescătorii de oi din România riscă să piardă sume mari în acest an și ar putea ajunge în faliment din cauza măsurilor luate de autoritățile statului român. În România nu a existat această boală!!! Prin urmare, suspectăm intrarea în țară, pe două direcții: Tranzitarea nepermisă a unor animale prin punctul maritim (Tulcea-Constanța) sau introducerea în țară a unor animale de reproducție (berbeci și femele) pe cale terestră (Timișoara-Arad), netestate clinic.
Cum este posibil ca primele focare de gripă aviară, pestă porcină africană și pestă micilor rumegătoare să fie confirmate mai întâi în județele Tulcea și Timiș? Țara noastră este într-o continuă competiție cu statele puternice (Spania, Australia, Noua Zeelandă); în aceste condiții, nu este exclusă neglijența instituțiilor abilitate și pătrunderea cu intenție a bolii, tocmai pentru a opri dezvoltarea sectorului ovin și caprin din România, singurul din zootehnia românească rămas cu potențial!
Președintele Acoc Moldoovis Botoșani estimează pierderi de 720 de milioane de euro pentru crescătorii de oi din România!
Prin această neatenție și lipsa unor măsuri de protecție, România riscă să piardă enorm, prin blocarea exporturilor de animale vii”, ne-a transmis Ionică Nechifor.
Cum a calculat Ionică Nechifor prejudiciul estimat?
”4.000.000 cap ovine x 160 euro/cap = 640. mil.euro. Dacă se mai adaugă cheltuielile de întreținere pe o perioadă de 90 zile: 4.000.000 x 18 euro/cap = 72 mil euro.
Total : 720 mil euro reprezintă blocajul sectorului!”
CE TREBUIE FĂCUT URGENT!
”România trebuie să treacă urgent la măsuri de protejare a zootehniei, după cum urmează:
- eradicarea PRM în regim de urgență
- menținerea exportului în tările din Orientul Mijlociu, din zonele libere de focar
- menținerea exportului de carne refrigerată și congelată intracomunitar (CE a blocat în prezent comerțul intracomunitar cu carne de oaie), întrucât există comunități arabe și au nevoie de carne de oaie, acesta nu trebuie oprit!!! Avem nevoie de sprijinul EUROPARLAMENTARILOR!
Ministerul Agriculturii trebuie să întreprindă măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de focarele de PMR, dar și pentru cei care din motive indirecte sunt afectați la prețul/kg (este știut faptul că prețul a coborât de la 21 lei/kg viu, la 17-18 lei/kg viu)”, spune Ionică Nechifor.