Că s-a nimerit să fie Bistriţa-Năsăud, mai exact Prundu Bârgăului,
locul în care să mi se împlinească vrerea, n-a fost decât o întâmplare
fericită, prilejuită de osteneala a câtorva oameni care au făcut
posibilă organizarea expoziţiei primei expoziţii de oi din zona montană
a judeţului.
Evenimentul, purtând un nume cu rezonanţă latină, “Expo Ovis Pastoralis Montana”,
s-a petrecut în ultima zi a lunii septembrie, o zi de toamnă în care
Dumnezeu a trimis în acele locuri toată căldura şi seninul cerului.
Nu a fost doar o simplă prezentare şi ierarhizare a celor mai valoroase exemplare de ovine din zona montană, ci o competiţie profesională, care a oferit o cu totul altă perspectivă oieritului montan, în strânsă legătură cu tradiţiile pastorale specifice locului.
Deşi au existat multe piedici în calea acestei expoziţii, trecând peste răutăţile mai mici, sau mai mari, specifice, până la urmă, naturii umane, este bine că ziua de 30 septembrie a fost demersul reuşit al recunoaşterii valorii şi importanţei proprietarilor de oi din Şara Bârgaielor, care, pentru prima oară în viaţa şi activitatea lor, au simţit cu adevărat că rolul lor pe aceste meleaguri este unul bine definit.
Poate că tocmai simplitatea, sinceritatea şi omenia bistriţenilor care au pus umărul la organizarea expoziţiei, au făcut din aceasta şi o manifestare de suflet.
Cel puţin, aşa am simţit-o şi aşa o aştern pe hârtie. Iniţiativa a fost a Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor Montani de Ovine “Dealu Negru” din Bistriţa-Năsăud, prin preşedintele ei, Vasile Turculeţ, împreună cu sucursala asociaţiei din Valea Bârgăului, condusă de Teofil Bălan.
Au contribuit la organizare Consiliul local din Prundu Bârgăului, Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Bistriţa-Năsăud şi Unitatea de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie din judeţ.
Au fost prezenţi la expoziţie subprefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Gheorghe Tuţă, primarul din Prundu Bârgăului, Ilie Vlad, senatorul Mircea Mereuţă, Mioara Bocănici din partea CEFIDEC Vatra Dornei, profesorul Stelian Vasile Dărăban de la catedra de ovine a Facultăţii de Zootehnie Cluj, directorul UARZ din Bistriţa-Năsăud, Emiluţ Găină şi şeful consultanţei bistriţene, Ioan Pătrăşcan.
Li s-au alăturat reprezentanţii altor asociaţii de crescători de ovine, din Arad, Botoşani, Cluj, Hunedoara. Toţi cei prezenţi la Prundu Bârgăului au apreciat interesul deosebit al organizatorilor pentru păstoritul din zona montană, iar autorităţile competente au promis o mai profundă implicare pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta acest sector de activitate.
Sperăm ca mesajul acestor oameni, crescători de ovine, să fie bine auzit şi perceput ca atare, pentru că, până la urmă, de ei depinde, în mare parte, traiul nostru zilnic şi viitorul ca naţie de sine stătătoare.
Câştigătorii expoziţiei
Comisia de bonitare, alcătuită din specialişti în zootehnie, a stabilit câştigătorii expoziţiei, care au primit din partea organizatorilor diplome, cupe şi sticle de vin.
La categoria “Ţurcană selecţionată”, adică exemplarele cu origine cunoscută şi certificată pe minimum trei generaţii anterioare, având caracterele stabilizate genetic, s-au putut face comparaţii între cârdurile de oi expuse.
Locul I la categoria de vârstă adultă, atât la femele cât şi la masculi, i-a revenit crescătorului Adrian Emil Rusu, din Petriş.
Locul al II-lea la această categorie l-au câştigat Sandu Pop din Petriş la femele şi Toader Bîca din Mureşenii Bârgăului, la masculi.
Al treilea loc de pe podium l-au împărţit Ioan Pop pentru femele şi Sandu Pop pentru masculi, ambii crescători din Petriş.
La categoria de vârstă “an precedent”, Sandu Pop din Petriş şi-a adjudecat prima poziţie, la ambele sexe, urmat, pe locul al doilea, de Toader Bîca la femele şi Florin Pop, din Petriş, la masculi. Locul al treilea a fost ocupat de Aurel Matei, la femele şi Avacum Sângeorzan la masculi, amândoi din Ilva Mică.
Cea de-a treia categorie de vârstă din concurs, ovine an curent, şi-a desemnat câştigătorii în persoana lui Valer Matei din Ilva Mică, ocupantul primei poziţii cu femelele expuse şi Toader Bîca, primul loc la masculi.
Locul al doilea i-a revenit lui Sandu Pop, pentru femele, şi crescătorului Avacum Sângeorzan pentru masculi. Pe locul al treilea s-au situat Avacum Sângeorzan cu femele şi Ioan Pop la categoria masculi.
În schimb, oile expuse la clasa “Ţurcană locală”, aparţinând rasei emergente denumită Ţurcană, reprezentată de diferite tipuri de oi, selecţionate fiecare după criteriile preferate de unul sau mai mulţi crescători, nu pot fi comparate între ele.
De aceea, departajarea lor de către comisia de bonitare a fost realizată pe baza omogenităţii fiecărui cârd prezentat, şi a stării de întreţinere a animalelor. Prin urmare, la această clasă nu s-au acordat cupe.
La categoria de vârstă “ovină adultă”, au fost desemnaţi câştigători Toader Tomoroga din Susenii Bârgăului, cu locul I la ambele sexe, pe locul al doilea Grigore Hangan din Mureşenii Bârgăului şi Nicolae Şovrea din Rusu Bârgăului şi pe locul al treilea Crinel Tănase din Susenii Bârgăului la femele şi Grigore Hangan la masculi.
La categoria an precedent, au urcat pe podium Toader Tomoroga, cu locul I, urmat de Grigore Hangan şi Crinel Tănase, ocupanţii locurilor II şi III.
Primul loc la categoria an curent i-a revenit crescătorilor Gheorghe Brumă din Ilva Mică, pentru femele, şi Grigore Hangan pentru masculi. Locul al doilea l-au ocupat Toader Tomoroga la femele şi Gheorghe Brumă la masculi, iar poziţia a treia a revenit crescătorilor Gheorghe Grigore Hangan (femele) şi Toader Tomoroga (masculi).
Am ţinut în mod special să public numele acestor oieri munteni de pe Valea Bârgaielor.
Mulţi dintre ei au coborât cu oile din munte ca să fie prezenţi la expoziţie.
Eforturile, curajul şi priceperea lor de a munci în condiţii naturale vitrege, sunt încă un motiv în plus ca autorităţile române să-şi îndrepte privirea şi spre păstoritul din zona montană, cu tot ceea ce presupune el, de la refacerea păşunilor la asigurarea căilor de acces, de la programele de ameliorare a efectivelor ovine din arealul muntos al României la obţinerea indemnizaţiilor compensatorii pentru handicapul natural generat de zona de munte.
Toţi participanţii au fost câştigători!
Revista Ferma a apreciat demersurile organizatorilor şi, mai ales, ambiţia şi dăruirea crescătorilor de ovine prezenţi la Prundu Bârgăului.
De aceea, am decis acordarea unor premii speciale, pentru toţi cei 13 proprietari de ovine care au expus animale, constând în abonamente la revista Ferma şi la ziarul Anunţuri Agricole pe un an de zile.
De asemenea, am premiat şi cel mai tânăr crescător de oi de rasă, în persoana lui Ioan Pop de 24 de ani, din Petriş, oferindu-i un pachet de cărţi de specialitate din colecţia Ferma. Tot un pachet de cărţi a primit şi cel mai vârstnic crescător de ovine, Nicolae Şovrea.
Ciobănaş cu trei sute de oi…
M-a impresionat de când l-am văzut. Stătea între oile lui, oferind explicaţii celor care se opreau în dreptul standului, la fel de matur şi sigur pe el ca orice alt oier din expoziţie. Emil Adrian, din Petriş, are doar 12 ani şi este elev în clasa a şasea.
Vara, când alţi copii pleacă în vacanţe la mare sau la bunici, el e pe munte cu oile. De multe ori, când părinţii sunt plecaţi cu treburi, el e singur, cu cele peste trei sute de oi. Tot ce-şi doreşte pe viitor este să-şi moştenească tatăl, să devină şi el oier.
E un copil încă, dar ştie deja meserie, zâmbeşte ca un copil, dar gândul lui e departe, sus la munte, acolo unde visul lui va deveni, într-o bună zi, realitate.
L-am încurajat şi l-am felicitat pentru dăruirea, de ce nu, pentru curajul lui de a lua viaţa în piept de la 12 ani, şi i-am oferit un premiu de 50 de lei şi câte un abonament la revista Ferma şi la ziarul Anunturi Agricole, care să-l ajute să devină un crescător profesionist.
“Prundu Bârgăului, o vatră străveche”
Deşi nu s-a lansat cu surle şi trâmbiţe, ţin foarte mult să pomenesc numele unei cărţi care a văzut lumina tiparului în preajma expoziţiei.
Primul volum al lucrării “Prundu Bârgăului, o vatră străveche”, este prima încercare de schiţă monografică a localităţii natale, aparţinând bârgăuanului Niculae Vrăsmaş, un om care mânuieşte cu pricepere arta scrisului, şi care, cu mult respect pentru valorile, oamenii şi faptele acestor locuri, a editat această primă lucrare despre frumoasa Şară a Bârgaielor.
După cum spunea şi Nicolae Iorga, “cum trece cineva de la Bistriţa înainte şi se afundă în Carpaţi, este lovit la fiecare pas de vederea locurilor cele mai pitoreşti şi mai desfătătoare. Natura este atât de bogată, încât se poate zice că a descălecat Dumnezeu pentru fericirea celor care locuiesc aice…”
Am lăsat în urmă Valea Bârgăului, având convingerea că fiecare reîntoarcere aici îmi va da prilej de bucurie. Mai ales dacă până atunci se va concretiza şi sprijinul pentru aceşti crescători. Merită toate eforturile, stimaţi guvernanţi!
Articol publicat în revista Ferma nr. 09 (53) – octombrie 2007.