
La intrarea în iarnă, în luna a 2-3 de gestaţie, de regulă, oile au refăcute rezervele corporale de grăsime. Majoritatea oilor, până în luna a 4-a de gestaţie îşi păstrează depozitele corporale de grăsime prin consumul zilnic de 1,4-1,8 kg fân, 2-2,3 kg coceni, paie de ovăz sau vreji de leguminoase şi 200-300 g concentrate, arată specialistul Ioan Padeanu, membru în Consiliul Consultativ FERMA pe probleme legate de specia ovine.
Ce se întâmplă în ultimele 6 săptămâni de gestație? Furajarea oilor e esențială!
În perioada de gestaţie avansată (ultimele 6 săptămâni), fetusul (fetuşii) cresc rapid (80% din greutatea la fătare) şi ca urmare uterul ocupă un volum tot mai mare, limitând capacitatea de consum al furajelor.
De acum trebuie să furajăm oile gestante cu fân de lucernă, trifoi, ghizdei, borceag sau otavă, în cantitate de 1,5-2 kg/zi şi treptat să mărim raţia de concentrate (0,3-0,7 kg/zi). În această fază a gestaţiei se refac peste 90% din acinii glandulari ai ugerului, care după fătare secretă laptele.
Obiectiv final: o rată a fătărilor de 98%
Pentru ca oile să vă producă anul viitor lapte la nivelul potenţialului genetic, în perioada de stabulaţie, în special, în ultimele 6-8 săptămâni de gestaţie trebuie să întreţineţi oile în condiţii de bunăstare care se referă la furajarea la nivelul cerinţelor cu furaje de calitate, saivane confortabile, tratamente şi vaccinuri făcute la timp şi o atitudine prietenoasă în relaţia cu ele. Obiectivul final este ca din 100 oi matcă să fete 97-98% şi să fie într-o condiţie corporală foarte bună.