6 minute de citit

Cum putem preveni retenția placentei după fătare?

Una dintre aceste situații este retenția (neeliminarea) placentei după fătare. Placenta este constituită din învelitorile fetale în care se dezvoltă iedul/iezii sau mielul/mieii, puternic ancorată de mucoasa uterină.

Chiar dacă în articol mă refer doar la capre, măsurile pe care le propun sunt aplicabile și la oi.

Oaie Suffolk dupa nastere-_b


NU APLICAŢI SOLUŢII DIN SURSE NESIGURE!


Mulți crescători de rumegătoare mici intră online pentru a căuta informații despre problemele de sănătate ale caprelor și oilor, dar foarte puține dintre aceste surse sunt documentate științific. Recomandarea mea este să luați acele măsuri care să prevină retenția placentei iar dacă totuși se întâmplă, apelați la medicul veterinar concesionar.

Se consideră că o placentă este reținută dacă nu este expulzată în 12 ore de la fătarea ultimului ied. Nu încercați să îndepărtați placenta manual. Puteți provoca hemoragie urmată de infecție! Așa cum am afirmat, dacă nu aveți experiența necesară apelați la un cadru de specialitate.

 

CAUZELE RETENŢIEI PLACENTARE


Motivul numărul unu ar fi că nu au fost eliminați toți iezii din uter. Dacă nu sunteți sigur, puneți mănușile, curățați partea posterioară a caprei cu apă și săpun și folosiți lubrifiant pentru a face un examen vaginal amănunțit. Repet, NU trageți de placentă!

Alte cauze ale retenției placentei sunt deficitul de seleniu și/sau de vitamina A, avorturile infecțioase, obezitatea caprei, nivelul scăzut al calciului și fătarea dificilă care epuizează capra mamă.

 

CE SE POATE FACE ÎN PRIMELE 12-24 DE ORE?


În primul rând, asigurați-vă că nu au rămas iezi în uter, mai ales atunci când capra se ridică greu sau pur și simplu zace întinsă. Dacă se plimbă și lasă iezii să alăpteze fără efort sau disconfort, foarte probabil că a fătat toți iezii.

Capra este epuizată în urma unei fătări dificile. Oferă-i apă caldă cu melasă de mai multe ori după ce a fătat. Melasa pune la dispoziția corpului glucide care sunt necesare pentru a beneficia rapid de energie.

Duceți capra cu iezii într-o boxă de fătare unde se va ține o curățenie exemplară care va reduce posibilitatea apariției infecțiilor.

Mulgeți puțin lapte. Acest lucru permite caprei să elibereze oxitocină naturală, care o va ajuta să contracte uterul și să ajute, eventual, la eliminarea placentei.

Dați-i caprei și iezilor o doză de seleniu injectabil. Se poate și prin administrare orală. Dacă au mai fost cazuri de retenții placentare în anii anteriori, ar fi indicat să administrați tuturor caprelor gestante un supliment de seleniu cu 4-6 săptămâni înainte de fătare.

 

CE SE POATE FACE PESTE 24-48 DE ORE?


În primul rând evaluați starea de sănătate prin termometrare rectală. Este necesar ca în fermă să dispuneți permanent de cel puțin două termometre pentru că sunt și alte cazuri în care este necesar să luați temperatura animalelor.

Intervalul normal de temperatură este situat la capră între 38,5 și 40 de grade C. Dacă temperatura este ridicată și capra nu se simte bine, ar fi indicat să o tratați cu antibiotice. Injecțiile zilnice cu penicilină sau cu tetraciclină cu acțiune prelungită ar fi medicamentele cele mai preferate, dar este important să rețineți că niciun antibiotic nu este destinat doar pentru capre, așa că va trebui să apelați la medicul veterinar pentru dozele corecte.

Dacă placenta atârnă, nu cade și continuă să se murdărească este timpul să vă gândiți să faceți injecții cu oxitocină pentru a ajuta capra să o elimine. Injecțiile cu hormoni sunt rareori necesare pentru a ajuta la îndepărtarea placentei, dar sunt cazuri de forță majoră când trebuie folosite. Oxitocina este un medicament care se eliberează pe bază de rețetă pe care va trebui să o obțineți de la medicul veterinar care vă va informa și despre dozele care trebuie administrate.

În cazul în care capra nu se simte suficient de bine pentru a mânca și bea probabil că are febră și acuză dureri. Una dintre opţiuni este administrarea de aspirină de două ori pe zi. Calmarea durerii și reducerea febrei sunt importante la aceste caprele cu retenție placentară și le pot grăbi recuperarea.

 

PROBLEME CARE POT SĂ APARĂ


Este bine să rețineți că problemele grave sunt rare, dar este important să știți care sunt acestea pentru a ajuta la evitarea lor. O infecție care pune viața caprei în pericol ar fi cea mai gravă problemă. Infecțiile cu clostridii și tetanusul sunt frecvente la caprele cu retenții placentare. Orice infecție bacteriană care are potențialul de a intra în sângele caprei poate provoca septicemie și, în final, decesul caprei.

Un alt efect, pe termen mai lung, al retenției placentare este infertilitatea, în special după o infecție uterină cronică.

 

STRATEGII DE PREVENIRE A PLACENTELOR REŢINUTE


Străduiți-vă să aveți capre/oi în starea corporală adecvată pentru fătare adică nici foarte grase, dar nici slabe. Ambele pot duce la toxemie în timpul gestației iar aceasta duce frecvent la retenții placentare.

Dacă asistați la o fătare și verificați o capră pentru un ied reținut în uter, fiți cât mai curați posibil. Purtați întotdeauna mănuși când faceți acest lucru pentru că multe dintre microorganismele care populează tractul reproducător al rumegătoarelor pot cauza probleme majore de sănătate pentru oameni.

Nu vă fie teamă să cereți ajutor de la un profesionist înainte ca situația să devină critică. Problemele de sănătate postpartum impun multă atenţie!

logo-techcare-_b

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

LUDOVIC CZISZTER

UȘV Timișoara

ACO Păstorul Crişana

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →