Unde vor putea fi vânduți și sacrificați mieii de Paște și în ce condiții! Aduce clarificări despre vânzarea și sacrificarea mieilor în acest an vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Ioan Oleleu.

Acesta a declarat că mieii de Paște vor putea fi sacrificați în unitățile de abatorizare de dimensiuni mari, în cele de capacitate mică amenajate în exploatațiile fermierilor, dar și în puncte de sacrificare temporare.
”În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, mieii se vor putea sacrifica în unitățile de capacitate mică de sacrificare, în unitățile de abatorizare de dimensiuni mari, în unități de sacrificare de capacitate mică care vor putea fi amenajate atât în exploatațiile fermierilor, la nivel de asociații sau chiar în UAT-urile de la nivel național.
Sacrificarea se va face fără restricții din punct de vedere sanitar-veterinar. De asemenea, există posibilitatea amenajării de puncte de sacrificare temporare, iar comercializarea se va face atât la poarta fermei din unitatea de sacrificare supravegheată sanitar-veterinar, cât și în locurile amenajate, respectiv în magazine specializate, în piețe unde sunt amenajate astfel de raioane”, a explicat Ioan Oleleu, citat de Agerpres.
CERERI PENTRU PUNCTE DE SACRIFICARE A MIEILOR TEMPORARE, DE SĂPTĂMÂNA VIITOARE
Vicepreședintele ANSVSA a adăugat că, începând de săptămâna viitoare, se pot depune cereri pentru deschiderea unor puncte de sacrificare a mieilor temporare în vederea înregistrării sanitar-veterinare.
”Începând de săptămâna viitoare, oricine poate să depună cerere pentru înregistrarea din punct de vedere sanitar-veterinar. Noi alocăm personal care să supravegheze sacrificările respective. Procedura este una simplă.
Mai mult, toate aceste puncte de sacrificare temporare o să beneficieze de condiții de relaxare și flexibilizare de la condițiile generale impuse de regulamentele Uniunii Europene privind funcționarea acestora.
E nevoie de un spațiu limitat, o sursă de apă, respectarea condițiilor minime de igienă și de manipulare. Foarte important: animalele să fie sănătoase și carcasele salubre”, a explicat oficialul ANSVSA.
Medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene și circumscripţiilor sanitare veterinare oficiale (CSVSAO) au început săptămâna trecută controale privind transportul și vânzarea produselor specifice de Paște în piețe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de tranșare, procesare și depozitare a alimentelor, precum și în unități de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante, cofetării, hipermarketuri etc.)
VEZI DETALII: TRANSPORTUL MIEILOR DE PAȘTE ȘI FUNCȚIONAREA CENTRELOR DE SACRIFICARE TEMPORARE
PESTE 3,7 MILIOANE DE MIEI DE PAȘTE SACRIFICAȚI ÎN 2024
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în aprilie 2024, luna dinaintea sărbătorilor de Paște ortodox, în România au fost sacrificate 3,727 milioane de ovine și caprine, cu o greutate medie în carcasă de 10,6 kg, însă doar o mică parte din acestea au fost sacrificate în unități industriale specializate (abatoare), majoritatea fiind sacrificate în ferme și gospodării.
În aprilie 2023, tot o lună cu sărbători pascale, au fost sacrificate 4,484 milioane de ovine și caprine.
DETALII AICI: Românii au sacrificat 3,7 milioane de ovine, de Paște! Câte au fost tăiate în abatoare și câte în ferme și gospodării!
UNDE POT FI EXPORTATE OVINE VII ȘI CARNE DE OAIE DIN ROMÂNIA
Vicepreședintele ANSVSA a mai explicat și că România poate exporta ovine vii către țările terțe din toată țara, mai puțin din județele Bihor și Arad, unde au fost impuse restricții din cauza apariției focarelor de pesta micilor rumegătoare (PMR).
În țările UE se pot face doar livrări de carcase și carne de ovine din toată țara, exceptând județele Arad și Bihor, vânzările de ovine vii către UE fiind restricționate la nivel național din cauza evoluției PMR.
Zeci de ciobani au protestat luni, 24 martie, în fața Guvernului, nemulțumiți de restricțiile impuse în ceea ce privește exportul de ovine vii în UE, în urma confirmării unui focar de pestă a micilor rumegătoare în localitatea Gepiu, județul Bihor, la începutul lunii martie.
DETALII AICI: Victorie a ciobanilor care au protestat la Guvern împotriva restricțiilor pentru fermele de ovine!