Observatorul european al Secetei a făcut publice cele mai recente date cu privire la regiunile afectate de secetă. Analiza a fost realizată la 1 august.
Pe harta secetei România este colorată cu roșu, ceea ce înseamnă ALERTĂ, pe baza indicatorului de secetă CDI.
CDI este un indicator de avertizare timpurie a secetei, conceput special pentru monitorizarea secetei agricole. Prin combinarea tiparelor spațiale ale precipitațiilor, umiditatea solului și anomaliile vegetației, CDI identifică zonele cu risc de secetă agricolă, zonele în care vegetația a fost deja afectată de secetă și zonele aflate în proces de redresare la condiții normale.
Vezi harta AICI!
DEFICIT CRITIC DE APĂ ȘI RECOLTE AMENINȚATE DE SECETA PERSISTENTĂ!
Africa de Nord a fost grav afectată de secetă în ultimii șase ani, fără semne de revenire în această vară. Europa de Sud și de Est se pregătesc pentru provocări similare, având deja doi ani consecutivi de secetă persistentă.
Temperaturile peste medie și valurile de căldură, combinate cu precipitații scăzute, afectează umiditatea solului și creșterea vegetației. Prognozele sezoniere sugerează că această stare va continua, în special în sudul Europei.
Condiții de secetă la începutul lunii iulie 2024
Mai multe țări din Europa s-au confruntat cu condiții critice de secetă în primele zece zile ale lunii iulie. Aceasta a urmat situației similare din 2022 și 2023 și a făcut ca sudul și sud-estul Europei să se confrunte cu o lipsă critică de apă.
Observatorul European al Secetei identifică seceta agricolă, în care plantele și culturile prezintă semne de stres, în zone mari din regiunea mediteraneană.
Seceta afectează în special centrul și sudul Italiei, nord-vestul Spaniei, Grecia și centrul-vestul Turciei. Aceste condiții se extind și în Ucraina, România și sudul Rusiei.
În același timp, Europa Centrală și de Vest s-au confruntat cu condiții mai umede decât media în timpul verii, părți din Franța și Germania confruntându-se cu condiții supraumede, care pot deteriora și recoltele.
Prognoza de secetă pentru lunile următoare
Este probabil ca seceta să persiste și în perioada august-septembrie 2024 asupra Peninsulei Iberice, sudul Franței, centrul-nordul Italiei, Slovenia, Croația, Ungaria, Slovacia, estul Europei, sudul Rusiei și nordul Africii.
Între timp, pentru nordul Europei sunt prognozate precipitații aproape de media multianuală.
Lipsa prelungită a precipitațiilor în cea mai mare parte din sud-estul Europei și nordul Africii și temperaturile mai mari decât media vor afecta debitele râurilor, cu impact negativ asupra agriculturii, ecosistemelor și producției de energie.
Gestionarea cu atenție a resurselor de apă este esențială pentru a minimiza acest impact.
Observatoarele europene și globale ale secetei (EDO și GDO), parte a Serviciului de management al urgențelor Copernicus, oferă informații relevante pentru secetă și alerte timpurii pentru Europa și la nivel global.
CITEȘTE ȘI: Revine CANICULA, seceta extremă persistă în majoritatea zonelor de cultură! Prognoza agrometeo