2 minute de citit

O oaie a fătat cinci miei! În ferma lui Alex Culda

Alex Culda miei O oaie a fătat cinci miei! În ferma lui Alex Culda

Minunea s-a întâmplat recent la Livada, o comună aflată la periferia nordică a oraşului Arad, unde Alex Culda îşi creşte mioarele sale din rasa Lacaune, specializată pe producţia de lapte.

Deşi foarte rare, astfel de fătări sunt posibile, însă fireşte l-a luat total prin surprindere pe tânărul de 25 de ani. „E pentru prima oară când mi se întâmplă aşa ceva. Până şi medicii veterinari din zonă nu mai văzuseră o oaie care să fete cinci miei de-odată. Cu atât mai mult cu cât toţi au fost viabili. Doar unul singur are un uşor handicap la gât. I-a construit tata un cadru cu roţi, până să înveţe să meargă, pentru că îşi pierdea echilibrul”, ne-a declarat în exclusivitate Alex.

Exemplarul care a reuşit această performanţă are în jur de patru ani, este la a treia fătare şi e un produs al primei generaţii de oi fătate în ferma sa. După cum am mai scris, efectivul matcă de animale a fost adus tocmai din Austria, ţară în care de altfel Alex Culda s-a şi născut.

Explicaţia pentru această întâmplare neobişnuită este una cât se poate de banală – cel mai posibil, s-a produs o supraovulaţie ca urmare a tratamentului de sincronizare a fătărilor. „Am făcut o montă în extrasezon şi am indus în mod artificial căldurile. Iar asta poate avea ca rezultat creşterea numărului de miei pe care o oaie îi poate făta. Datorită acestei practici, în trecut am mai avut oi care au fătat patru miei, însă niciodată cinci”, m-a asigurat tânărul inginer zootehnist.

În prezent, Alex Culda are un efectiv de 70 de oi femele Lacaune, dintre care 28 la muls. După ce şi-a vândut berbecii adulţi, acesta este în curs de autorizare a trei berbecuţi pentru montele pe care le va face în viitorul apropiat. De asemenea, între timp a investit o parte din banii câştigaţi din producţia de lapte în linia de procesare de care se ocupă mama sa.

Alex Culda 02 O oaie a fătat cinci miei! În ferma lui Alex Culda

Alex Culda 03 O oaie a fătat cinci miei! În ferma lui Alex Culda

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →