O cooperativă pe model american în România! - Revista Ferma
10 minute de citit

O cooperativă pe model american în România!

Cinci combine John Deere T550i vor începe, în curând, a treia campanie de recoltat în fermele membrilor din Cooperativa Agricolă Producție și Procesare Regiunea Sud. Până acum, au făcut față cu brio, în condiții de uzură mare, în culturi și soiuri, dar și condiții de mediu foarte diferite!

cooperativa regiunea sud cristian bratu cosmin ciuru combine john deere t550i
Cosmin Ciuru – fermier membru al Cooperativei Agricole Producție și Procesare Regiunea Sud, jud. Argeș (stg.) și Cristian Bratu – vicepreședintele cooperativei. Foto: Revista Ferma

”În cadrul unei cooperative, avem trei factori mari: achiziția de inputuri, lucrările agricole și vânzarea producției. Cooperativele europene se axează pe achizița de inputuri și pe vânzarea producției. 

Noi am creat această cooperativă mai mult după sistemul american: avem licitații pentru inputuri, avem vânzare centralizată prin cooperativă, dar noi am intrat și pe acest factor foarte important – lucrările agricole. Am intervenit foarte mult asupra optimizării costurilor și eficientizării lucrărilor agricole, explică Cristian Bratu, vicepreședinte al Cooperativei Agricole Producție și Procesare Regiunea Sud, cu sediul în județul Argeș.

Cristian Bratu vicepresedinte cooperativa regiunea sud
Cristian Bratu – vicepreședinte Cooperativa Agricolă Producție și Procesare Regiunea Sud. Foto: Revista Ferma

”În sistemul american, dacă astăzi apare o nouă fermă, tot astăzi se înscrie într-o cooperativă. În SUA, cooperativele nu sunt pe sistemul european, cu membrii într-un singur loc, ci pe sistemul de networking, adică un fermier din Dakota de Nord poate fi afiliat la o cooperativă cu sediul în Kansas.

Acest model l-am împrumutat și noi și am introdus în cooperativă fermieri din foarte multe zone. Avem membri din peste zece județe, din toată Regiunea Sud Muntenia, dar și din Tulcea, Călărași, Ialomița, Buzău”, adaugă Cristian Bratu.

COOPERATIVA AGRICOLĂ PRODUCȚIE ȘI PROCESARE REGIUNEA SUD: 242 DE MEMBRI, CU 38.000 HECTARE

cooperativa regiunea sud cristian bratu cosmin ciuru
Foto: Revista Ferma

Cooperativa Agricolă Producție și Procesare Regiunea Sud, cu sediul social în Pitești și punctul de lucru în Comuna Miroși, a fost înființată în 2018. De la 5 membri fondatori, care exploatau circa 700 de hectare de teren, a crescut până la 133 de membri cu o suprafață de peste 13.500 de hectare, în anul 2021, iar în prezent are 242 de membri, ferme și procesatori din sectorul vegetal, care exploatează 38.000 de hectare.

Culturile principale din cadrul fermelor sunt grâu, rapiță, floarea soarelui și din ce în ce mai puțin porumb, din cauza condițiilor nefavorabile.

În 2021, peste 90% dintre membri aveau statutul de fermă de familie, lucrând între 40 ha și maximum 160-170 ha de teren.

”Când am dezbătut ce avem nevoie în cadrul fermelor, am ajuns la concluzia că majoritatea erau deficitare pe zona de recoltare. Fiind exploatații mici, nu erau suficient capitalizate și nu aveau puterea financiară să-și achiziționeze combine.

Eliminând costurile pe care lucrarea de recoltat le generează în fermă – cu prestatorii de servicii, cu achiziția unei combine, cu leasing-ul, cu asigurarea, cu angajarea unei persoane, cu diverse și neprevăzute – putem spune că fermierii din cooperativă au înregistrat progrese economice prin eficientizarea costului pe hectar, ajungând la un cost mulțumitor”, afirmă Cristian Bratu, vicepreședinte Cooperativa Agricolă Producție și Procesare Regiunea Sud.

RAPORT CALITATE – PREȚ, PRODUCTIVITATE ȘI EFICIENȚĂ 

Astfel, au început să prospecteze piața pentru a găsi cea mai bună variantă de combine pentru structura fermelor din cooperativă, precum și oportunitatea de finanțare. Au urmărit un raport calitate – preț cât mai bun, productivitate și eficiență. 

”Am avut ca și caracteristici tehnice minimale în cadrul proiectului să asigurăm precizia lucrărilor, dotarea combinelor cu GPS și autoghidare și să avem și indicatori de eficiență și productivitate, să putem urmări cantitatea recoltată în timp real, să avem reglaje cât mai puține, o interfață cât mai prietenoasă pentru operator și să avem toată situația lucrărilor în timp real”, explică vicepreședintele cooperativei.

CEA MAI BUNĂ ALEGERE: JOHN DEERE

Acesta afirmă că majoritatea fermierilor din cooperativă sunt tineri și ”au o sete continuă de a se dezvolta din punct de vedere tehnologic, al echipamentelor și al managementului eficient al fermei”.

Luând în considerare și feedback-ul fermierilor din cadrul cooperativei, au decis să achiziționeze combine marca John Deere, vândute în România de IPSO Agricultură.

ipso agricultura cooperativa regiunea sud
De la stg. la dr.: Radu Stancu – specialist produs echipamente recoltat, IPSO Agricultură, Cosmin Ciuru – fermier, Cristian Bratu – vicepreședinte Cooperativa Agricolă Producție și Procesare Regiunea Sud, Bogdan Drăghiceanu – manager regional vânzări IPSO Agricultură și Mihai Nicolae – consilier comercial IPSO Agricultură

”IPSO este o companie care are deja tradiție, are o echipă de service foarte bine pusă la punct și un personal extraordinar de bun, care ne-a ajutat foarte mult. Le-am spus ce ne-ar interesa, am avut numeroase întâlniri cu agentul de vânzări de pe zonă, cu directorul de vânzări, cu specialistul de produs și am ajuns la concluzia că cea mai potrivită combină care s-ar adresa nevoilor noastre ar fi John Deere T550i, spune Cristian Bratu.

JOHN DEERE T550i – O COMBINĂ INTELIGENTĂ, PENTRU TOATE FERMELE

combina john deere t550i
Foto: Revista Ferma

”John Deere T550i este o combină inteligentă, medie spre mare. Nu ne-ar fi interesat o combină mare, din cauză că fermierii noștri, având exploatații oarecum mici, nu au terenurile comasate și tehnologia pe care o realizau la acel moment nu era tocmai de ultimă generație, ne trebuia o combină care să poată răspunde provocărilor din câmp, respectiv îmburuienări, umiditate.

În plus, această combină asigură și o platformă de management prin care putem să vedem, remote, de la birou, toate lucrările pe care le realizează și toți parametrii cu care lucrează, inclusiv atenționări privind buna desfășurare a lucrărilor și chiar reglaje de la distanță”, adaugă acesta, mulțumit.

CEA MAI MARE PROVOCARE

Cu un buget de peste 1,5 milioane de euro, cu cofinanțare proprie de doar 10%, prin Măsura 4.1 din PNDR 2020, în 2023 au reușit să achiziționeze cinci combine JD T550i, echipate cu cărucior de transport, header de cereale și header de oleaginoase.

Provocările au apărut atunci când a trebuit să distribuie combinele pentru recoltat. Fiecare din cele cinci combine a recoltat, în medie, între 1.500 și 2.000 de hectare pe campanie.

A trebuit să ia în calcul poziția fermierilor, din peste 10 județe, să urmărească foarte bine gradul de maturitate a cerealelor la momentul recoltatului, condițiile meteo, calitatea culturilor.

”A trebuit să corelăm foarte mulți factori, dar fermierii au înțeles despre ce e vorba, am realizat, împreună, un algoritm, iar după două campanii de recoltat, fermierii sunt foarte mulțumiți de decizia pe care am luat-o împreună.

Sunt niște combine extraordinare, foarte versatile, foarte ușor de utilizat. Gradul de uzură la aceste combine este maxim, comparativ cu o combină care deservește o singură exploatație agricolă. Avem foarte mult transport cu ele, culturi diferite, ceea ce înseamnă alte reglaje de la o fermă la alta, soiuri diferite, și în aceste două campanii, cu un grad de uzură mare, n-am întâlnit nici o problemă importantă cu ele”, afirmă, cu satisfacție, vicepreședintele cooperativei.

RANDAMENT MEDIU: 11 TONE DE GRÂU PE ORĂ

Cosmin Ciuru cooperativa regiunea sud combina john deere t550i
Cosmin Ciuru – fermier membru al Cooperativei Agricole Producție și Procesare Regiunea Sud, jud. Argeș. Foto: Revista Ferma

Operatorii combinelor sunt angajați de cooperativă, dintre fermierii membri, și sunt instruiți de cei de la IPSO Agricultură cum să opereze combinele.

”La nivel de productivitate, din ce am apucat să monitorizez, ținând cont de condițiile de mediu, comasarea suprafețelor, timpii de descărcare și producțiile, la grâu am avut un randament mediu de 11 tone pe oră; la 10 ore de lucru pe zi, cam 110 tone pe zi.

Pierderile au fost undeva la 2-3% la cultura de orz și grâu și am ajuns la un maxim de 5-6% la rapiță. Am reușit să ajungem la standardele propuse la toate culturile, fără impurități considerabile”, spune Cosmin Ciuru, unul dintre operatorii care se ocupă de recoltat în cadrul cooperativei, în zona județelor Argeș și Teleorman.

Acesta are propria fermă, de cca. 100 ha, în comuna Căldăraru din județul Argeș.

REGLAJE ÎN TIMP REAL

”Un plus foarte important este că aceste combine beneficiază de un sistem inteligent. Nu trebuie să te dai jos să verifici tot timpul în buncărul combinei ca să vezi corpuri străine sau boabe sparte, iar în cazul în care ai nevoie de o adaptare în timp real legată de calitatea produsului recoltat, combina îți dă sugestii cum să ajustezi setările, ca totul să fie conform, adaugă Cosmin Ciuru.

”Și sistemul de autoghidare este foarte util în câmp. După ce ai întors, îți recomandă o bună încadrare încât să recoltezi toată suprafața, fără să mai rămână bucăți mici nerecoltate”, adaugă acesta.

SISTEMUL DE ALERTARE ACTIVĂ 

combine john deere t550i cooperativa regiunea sud
Foto: Revista Ferma

Sistemul de alertare activă disponibil pentru combinele John Deere are, de asemenea, un rol important, afirmă tânărul fermier care lucrează pe una dintre combinele John Deere T550i:

”Poate operatorul nu este atent la eroarea indicată de combină, dar alerta a ajuns și pe telefonul celor care lucrează la cooperativă, la birou. Într-un astfel de caz, am fost telefonat: Cosmin, ce se întâmplă acolo? Problema era o calitate mai slabă a AdBlue-ului, l-am schimbat și s-a rezolvat rapid. În rest, nu am avut probleme majore. La fiecare nedumerire, am stat în contact cu cei de la IPSO, care au fost foarte deschiși și alături de noi”.

TRACTOARE JOHN DEERE PENTRU LUCRĂRILE CU COSTURI MARI

Cooperativa a accesat deja și al doilea proiect cu fonduri europene, prin care a achiziționat, două tractoare de putere mare, semănători și mai multe utilaje pentru prelucrarea solului.

Tot de la IPSO Agricultură, au achiziționat două tractoare John Deere 8R 410 Connected, de peste 440 CP și două scarificatoare Bednar Terraland TN cu 9 ancore.

”La acest moment, cooperativa are aproape toată tehnica agricolă necesară din punct de vedere al lucrărilor care generează un buget mare în cadrul unei ferme, lăsând pentru femieri doar lucrările mai ușoare, de erbicidat și de fertilizat, care nu generează costuri financiare foarte mari”, explică Cristian Bratu.

CITEȘTE ȘI: Noua generație de fermieri alege John Deere 8R cu eAutoPowr™

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →