Nuțu Solomon a redus cheltuiala de la 4.000 la 2.500 lei/ha de grâu. „M-ar mulțumi o recoltă de 4 tone!” Din toamnă, trece la minim till. 400.000 de euro costă noile utilaje.
Fermierul din județul Galați a schimbat gama de utilaje pentru a realiza înființarea culturilor cu ajutorul sistemului lucrărilor minime. A depus un proiect de aproape 400.000 de euro pentru dotarea exploatației cu un tractor de 150 CP, semănătoare cu pregătire, cultivator multifuncțional și un disc.
Nuțu Solomon: „Începând din toamnă, fac tranziția de la tehnologia convențională spre minim till. Am încercat să renunț la plug; jumătate din rapiță am semănat-o după scarificator”, ne spune agricultorul din comuna Corni.
ORZOAICĂ DE PRIMĂVARĂ, O CULTURĂ MAI PUȚIN RISCANTĂ
Pentru siguranță, Nuțu Solomon a semănat pe cea mai mare parte din fermă culturi de toamnă: 160 ha de grâu, 10 de orz și 50 de rapiță. La momentul ăsta semănăturile „arată superb”. De „frica secetei” a lăsat pentru floarea soarelui și porumb 40 hectare.
Lucrează aproape 300 hectare, din care 150 sunt proprietate. A făcut credit să cumpere 30 ha pe care să pună orzoaică de primăvară, despre care crede că este „mai puțin riscantă”.
A REDUS CHELTUIELILE LA 2.500 LEI/HA
Nuțu Solomon a redus cheltuiala de la 4.000 la 2.500 lei pe hectarul de grâu, a scarificat („că e mai economic”), a venit cu un disc și a semănat. Jumătate din sămânță e cumpărată, jumătate amestecată cu ce a produs în fermă, îngrășământ complex a avut pe stoc și a administrat 100 kg/ha, urmând ca în primăvară să fertilizeze cu uree cu eliberare controlată (150 kg/ha).
„M-AR MULȚUMI O RECOLTĂ DE 4 TONE!”
Nuțu Solomon: „Nivelul de producție va fi un pic mai mic, că am scăzut costurile. Pe mine m-ar mulțumi 4 tone de grâu/ha, dar la tehnologia pe care am aplicat-o mă aștept cam la 6 tone. Jumătate din rapiță e foarte bună și mă gândesc la 3 tone, de pe celelalte 25 ha, la vreo 2 tone/ha”.
FERMA FĂRĂ COMBINĂ
Nuțu Solomon afirmă că este pasionat de agricultură, lucrează cu plăcere pământul, mânuiește utilajele cu sârg și pricepere, vinde la recoltare, dar nu este mulțumit de preț totdeauna.
Spune că are mecanizare până la recoltat, luată prin leasinguri, însă îi trebuie combină, vrea să mai crească suprafața până la 350 de hectare, să-și permită o mașină de recoltat.
Împreună cu alți cinci fermieri a înființat Cooperativa Agricolă Dealurile Covurluiului (cu aproape 2.000 ha), care a și depus proiecte pentru modernizare și dezvoltare.
NUȚU SOLOMON: ”SUNT… SPECIALIST ÎN PORUMB”
Nuțu Solomon susține că porumbul este cultura de bază în ferma lui. „Eu o văd cea mai profitabilă și, chiar dacă nu sunt inginer agronom, sunt… specialist în porumb. Cultiv doar hibrizi timpurii din grupa FAO 300, pentru ca polenizarea să se facă înainte de instalarea arșiței. Am avut sămânță hibridă tardivă și nu am cules mai nimic”, explică fermierul.
Nuțu Solomon: „S-au acumulat datoriile: cu tot cu inputuri, am de plătit cam la jumate de milion de euro. Cu greu fac față! Dacă ne ajută Dumnezeu, în 4 ani scap cu totul de ele”.
CITEȘTE ȘI: Când cei care ne pun hrana pe masă rămân fără bani… de-o pâine. AGRICULTURĂ PE DATORIE! Nelu Iosub: Eu într-un an de zile mor dacă mă las de pământ
Nelu Iosub: Cât de greu e în agricultură, n-aș renunța. Eu dacă las pământul, cu ce mă mai ocup? Cu ce trăiesc? Mi-a fost dragă și agricultura, și mecanica. Eu într-un an de zile mor dacă mă las de pământ.
Când cei care ne pun hrana pe masă rămân fără bani… de-o pâine. AGRICULTURĂ PE DATORIE!