Numai 12 județe, libere de scrapie sunt eligibile pentru exportul de ovine pe piața turcească - Revista Ferma
4 minute de citit

Numai 12 județe, libere de scrapie sunt eligibile pentru exportul de ovine pe piața turcească

ovine, scrapie, Turcia, export
foto: revista-ferma.ro
  • Cele 12 județe sunt: Brașov, Călărași, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Prahova, Maramureș, Olt, Tulcea, Vâlcea și Mehedinți. Totodată, vor fi organizate centre pilot de colectare a ovinelor în județele Tulcea, Brașov și Olt.

”Guvernul României a aprobat joi, 23 mai, un Memorandum privind vânzarea de animale vii pe piața turcească”, a declarat purtătorul de cuvânt al Palatului Victoria, Mihai Constantin, cu ocazia conferinței de presă la care a participat și Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

”Guvernul a aprobat, prin memorandum, un program de măsuri privind organizarea în regim de siguranță și securitate alimentară a exporturilor de animale vii și produse de origine animală către Republica Turcia. Vor fi intensificate controalele la unitățile exportatoare din 12 județe, dar și în laboratoare. Sunt anumite detalii tehnice la acest memorandum, care implică o măsură așteptată de către producătorii de animale vii și crescătorii de animale vii din țara noastră”, le-a declarat Mihai Constantin jurnaliștilor prezenți, joi, 23 mai, la briefingul de presă organizat după ședința de Guvern. 

Președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, a menționat că:

Din discuțiile purtate în ședințele bilaterale, se pare că Turcia are nevoie de aproximativ 1 milion de capete de ovine pentru import. România are un efectiv total de aproximativ 10 milioane de capete de ovine. ( … ) Avem și unele măsuri care vor fi implementate în perioada imediat următoare, pentru că, pe teritoriul României, evoluează scrapia, o boală contagioasă. Avem 12 județe indemne ( de scrapie, n.m. ), de aceea tot ceea ce înseamnă export de animale către Turcia se va efectua doar din aceste județe.

”Serviciile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor din Turcia au efectuat un audit, în anul 2023, cu un rezultat pozitiv, dar redeschiderea exportului de ovine a întârziat să apară. Astfel, reușim odată cu vizita în Turcia ca acest lucru să fie anunțat de către președintele Turciei. Este o piață foarte bună pentru fermierii din România”, a mai spus Bociu.  

Ce prevede Memorandumul aprobat de Guvern

– intensificarea controalelor efectuate de direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene la unitățile exportatoare din cele 12 județe libere de scrapie;
– intensificarea activității de control din cadrul laboratoarelor sanitar-veterinare si pentru siguranța alimentelor în vederea demonstrării/menținerii indemnității județelor libere de scrapie;
– intensificarea prelevărilor de probe, inclusiv a celor din cadrul programului de creștere a rezistenței ovinelor la scrapie și a controalelor efectuate de direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene la celelalte județe afectate de scrapie, cu scopul dezvoltării și extinderii exporturilor de ovine și caprine vii de pe întreg teritoriul României în Republica Turcia;

-direcționarea și alocarea resurselor necesare în vederea realizării acțiunilor prezentate;
– organizarea unor centre pilot de colectare în județele Tulcea, Brasov și Olt

În draftul documentului aprobat de Guvern este precizat că ”începând cu anul 2024 pentru programul de supraveghere, control și eradicare a scrapiei, inclusiv programul de creștere a rezistenței ovinelor la scrapie nu mai este asigurată cofinanțarea de către Comisia Europeană, acest program urmând să fie suportat integral de la bugetul de stat”.

Decizia privind reluarea exporturilor de ovine vii pe piața turcească, întrerupte în 2018, din cauza scrapiei, a fost anunțată de premierul Marcel Ciolacu, în timpul vizitei efectuate în 21 mai în Turcia, unde s-a întâlnit cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Citește și Decizie de ultimă oră pentru crescătorii de animale din România!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →