
Decizie de ultimă oră pentru crescătorii de animale din România, anunțată marți, 21 mai, de premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită oficială în Turcia împreună cu ministrul Agriculturii Florin Barbu și președintele ANSVSA Alexandru Bociu.
Șeful Guvernului României a anunțat că vor fi reluate exporturile și tranzitul cu carne și animale vii din România în Turcia:
”O altă decizie foarte importantă de mare impact pentru fermierii români se referă la reluarea exporturilor și tranzitului cu carne și animale vii în Turcia. Este o oportunitate uriașă pentru producătorii români de a avea acces la o piață imensă, dar în același timp vor putea stabili rute comerciale solide și cu alte zone de interes din regiune și Orientul Mijlociu.
Avem nevoie de astfel de măsuri pentru a ne atinge obiectivele ambițioase pe care ni le-am propus în plan economic. Am depășit, anul trecut, 10 miliarde de dolari în ceea ce privește schimburile economice, dar împreună ne-am stabilit o țintă ambițioasă de 15 miliarde de dolari, pe care să o bifăm în următorii ani.
Iar acest lucru îl putem face doar dacă vom continua să încurajăm prezența companiilor turcești pe piața din România, în oglindă cu o reprezentare mai solidă a firmelor românești în Turcia”, a declarat Marcel Ciolacu, la conferința de presă comună susținută la Ankara împreună cu președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan.
La rândul său, Recep Tayyip Erdoğan a declarat că în România activează circa 19.000 de companii turcești și că urmărește ca schimburile comerciale dintre cele două țări să ajungă la 15 miliarde de dolari:
”Volumul nostru de schimb comercial reciproc a depășit suma de 10 miliarde de dolari în timp de doi ani consecutiv. Scopul nostru nou este să ajungem la 15 miliarde de dolari. Facem pași fermi în această direcție. Aproximativ 19.000 de companii turceşti care operează în România contribuie semnificativ la acest succes și la prietenia dintre cele două țări.”
Cele mai importante domenii de cooperare dintre România și Turcia sunt industria de apărare și domeniul militar și domeniul energiei.
Premierul Ciolacu a mai anunțat, la Ankara, că, în scurt timp, va fi începe acțiunea de deminare în Marea Neagră, desfășurată în comun cu forțele navale din România, Turcia și Bulgaria și a salutat ”eforturile remarcabile ale Turciei care au făcut posibilă acea înțelegere de tranzit a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, acest efort fiind ulterior preluat de către România.”
O altă decizie importantă pentru cetățenii români este faptul că aceștia vor putea călători în Turcia doar cu buletinul, fără a mai avea nevoie de pașaport la intrarea în Turcia.
Premierul României a fost însoțit în vizita oficială în Turcia de viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul justiției Alina Gorghiu, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian Veștea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Simona Oprescu, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.