Nu ai cum să faci profit! Chiar dacă ai producţie şi îngrăşămintele s-au ieftinit! - Revista Ferma
3 minute de citit

Nu ai cum să faci profit! Chiar dacă ai producţie şi îngrăşămintele s-au ieftinit!

Cosmin Micu rapita Nu ai cum să faci profit! Chiar dacă ai producţie şi îngrăşămintele s-au ieftinit!

Cu toate că a realizat o producţie medie de 7 tone/ha şi de 12,5 tone/ha la irigat, porumbul NU a fost o cultură RENTABILĂ pentru Cosmin Micu, în condiţiile în care costul de producţie a fost de 7200 lei/ha, fără a lua mai socoti arenda (1500 lei/ha) şi amortizarea investiţiei făcute în sistemul de irigaţii ce se ridică la cca. 500 euro/ha/an. Investiţia în lacul de acumulare al apei şi în sistemul de irigaţii a fost de cca. 1,5 milioane de euro şi îi permite irigarea unei suprafeţe de 300 de hectare.

5,5 tone/ha diferenţa de producţie între irigat şi neirigat!

Preţurile cerealelor ar fi trebuit să fie cu 400 lei/tonă mai mari pentru ca să facem profit!

Anul trecut producţiile medii în ferma lui Cosmin Micu au fost de 4840kg/ha la rapiţă, 7,8 t/ha la grâu, 7,4 t/ha la orz şi 7 t/ha la porumb neirigat. Costurile totale au fost de 6600 lei/hectarul de grâu şi de 7200 lei/ha pentru porumb, fără arenda care ajunge la cca. 1500 lei/ha (în medie).

„La acestă producţie şi la costurile anului agricol 2022/2023 nu ai cum să faci profit!

Nici o cultură nu a fost pe plus. Iau credit ca să rezist, să nu „mor”. Aşa acopăr creditele şi celelalte cheltuieli”

Cosmin Micu cumpără anual cca. 1000 tone de îngrăşământ. Anul trecut costul total cu îngrăşpămintele a ajuns la 4 milioane de lei. „Chiar dacă în vara anului trecut am cumpărat îngrăşămintele la jumătate de preţ faţă de aceeaşi perioadă din 2022, preţul acestora a fost încă aproape dublu faţă anul 2020. Spre exemplu, în vara am cumpărat complex NPK (15:15:15) cu 2300 lei/tonă,  în 2022 a fost 4300 lei/tonă şi în 2020 era 1360 lei/tonă”.

În vară fermierul a cumpărat doar îngrăşămintele necesare pentru aplicările faziale din toamnă. Urmează ca în perioada următoare să cumpere îngrăşămintele pentru iarnă şi primăvară. Preţurile sunt în scădere, ureea a ajuns acum la 2000 lei/tonă iar toamnă era cu 200 lei/tonă mai scumpă. „Prefer să folosesc îngrăşăminte de calitate, chiar dacă sunt puţin mai scumpe. Dacă nu fertilizezi pierzi mai mult în viitor, atâr la producţie cât şi prin sărăcirea solului„.

Probleme cu şoarecii

Culturile din câmp au răsărit destul de târziu dar acum arată foarte bine. Rapiţa a fost semănată mai târziu, în a doua jumătate a lunii septembrie. Pregătirea patului germinativ s-a făcut prin arătură pe o parte din suprafaţă şi cu gruberul Lemken Karat, la o adâncime de cca. 20cm. „Probleme mari am avut cu şoarecii, dar am făcut trei aplicări de momeli şi cred că am rezolvat problema” a spus Cosmin Micu.

Rapita toamna Nu ai cum să faci profit! Chiar dacă ai producţie şi îngrăşămintele s-au ieftinit!

Planul de culturi pentru 2024: include 420ha cu rapiţă, 223ha cu orz, 433ha cu grâu şi 337ha cu porumb. Cosmin Micu a renunţat la floarea soarelui, preferă să cultive mai multă rapiţă. Capacitatea mare de depozitare – silozurile sunt în continuare de folos în managementul afacerii, fermierul având şi acum cereale depozitate.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →