Deşi tot mai mulţi fermieri, inclusiv din România, par interesaţi să renunţe la plug pentru a face faţă provocărilor climatice, tânărul din Mănăştur, judeţul Arad, nu este convins că agricultura no-till este soluţia.
„Părerea mea este că e doar un curent de moment şi mă aştept ca pe viitor să dispară această preocupare excesivă pentru no-till. Eu personal nu cred că putem renunţa la arătură. Ceea ce merge de zeci de ani în America nu înseamnă că va funcţiona şi în România. E nevoie mai întâi să testăm o perioadă de timp această tehnologie pentru a putea fi validată”, consideră Cosmin Micu, care lucrează 1.500 de hectare în Câmpia de Vest.
Din punctul său de vedere, plugul trebuie folosit atunci când sunt condiţii optime pentru arătură, nu oricând. „Aud pe unii că spun că au scos plugul la vânzare. Mi se pare o prostie. Normal ar fi să foloseşti plugul atunci când se poate. Nu să ari ca prostul vara când pământul e tare ca betonul şi să scoţi bolovani cât roata de la maşină ca apoi să te chinui să-i spargi”, este de părere administratorul societăţii Procereal Agrosan, care are nu mai puţin de patru pluguri în ferma sa din judeţul Arad.
Investiţii în tractoare şi irigaţii
Anul acesta, tânărul agronom a achiziţionat două tractoare Fendt, de 420 şi 280 cai putere, a mai cumpărat un disc şi a investit pe partea de irigaţii. Astfel, a ajuns să irige o suprafaţă de 270 de hectare iar ambiţia sa este să crească pe cât posibil suprafeţele irigate pentru a nu depinde în totalitate de precipitaţiile naturale. „Nu-mi doresc extinderea suprafeţelor, ci scopul meu este să-mi eficientizez munca. Vreau să reduc costurile pe hectar şi să minimizez pierderile”, ne-a declarat Cosmin Micu.