Ministerul Agriculturii a stabilit noi termene și cerințe pentru fermierii care vor subvenții APIA pentru animale începând de anul viitor.
Ministerul Agriculturii va modifica ordinul privind modalitatea de implementare, de îndeplinire a criteriilor de eligibilitate, a condiţiilor şi altor cerinţe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative, începând cu anul 2025, pentru intervenția DR-06 Bunăstarea animalelor din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.
OMADR 57/2023 privind aprobarea modelelor cererilor de plată pentru intervenţia DR-06 – Bunăstarea animalelor din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 133 din 16 februarie 2023 va fi modificat și va prevedea că:
Anual, sesiunea de depunere a cererilor de plată pentru subvenții APIA pentru animale acordate prin intervenția DR-06 – Bunăstarea animalelor începe din prima zi lucrătoare a anului respectiv și are o durată de 30 de zile. APIA asigură informarea potențialilor beneficiari cu privire la intervalul de depunere a cererilor prin postarea unui anunț pe site-ul www.apia.org.ro.
Cererile de plată se depun exclusiv online prin accesarea site-ului www.apia.org.ro.
Alocarea user-ului de conectare se efectuează în funcție de Centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, pe a cărui rază teritorială se află sediul social al solicitantului sau pe raza teritorială a judeţului unde este exploatația cu capacitatea de producţie cea mai mare.
Prin excepție, pentru anul 2025 sesiunea de depunere a cererilor de plată pentru subvenții APIA pentru animale, cu o durată de 30 de zile, începe în ziua următoare datei în care se împlinește termenul prevăzut la art. 47 alin.(2) din Hotărârea Guvernului nr. 1570/2022, care prevede că modul de acordare a sprijinului, condițiile și tipurile de documente justificative se aprobă prin ordin al ministrului Agriculturii cu cel puțin 15 zile înainte de data lansării campaniei de depunere cereri de plată.
APIA va informa potențialii beneficiari cu privire la intervalul de depunere a cererilor prin postarea unui anunț pe site-ul www.apia.org.ro
Pentru acest an, ultima zi de depunere a cererilor de plată pentru DR-06 a fost 24 martie 2024.
Cererile de plată depuse înainte de intrarea în vigoare a prezentului ordin, inclusiv efectuarea plăţii, se soluţionează potrivit legislaţiei aplicabile la data depunerii acestora.
Intervenţia DR-06 Bunăstarea animalelor este intervenție cu caracter compensatoriu, sursa de finanțare din care fermierii primesc subvenții APIA pentru animale fiind Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) din Planul strategic PAC 2023- 2027 (PS 2023-2027).
(2) Intervenţia DR-06 Bunăstarea animalelor cuprinde:
- a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor (pachetul a);
- b) Plăți în favoarea bunăstării păsărilor (pachetul b).
Aceste subvenții APIA pentru animale pe care le primesc fermierii prin DR-06 reprezintă o plată compensatorie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de beneficiari pentru asigurarea bunăstării porcinelor sau păsărilor, după caz.
Plata compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea vită mare (UVM).
Sprijinul se va acorda doar pentru acele angajamente care depăşesc cerinţele minime, care prezintă nivelul de referinţă neremunerat, considerat drept punct de pornire pentru stabilirea plăţilor compensatorii.
În cadrul angajamentelor asumate de beneficiari pentru a primi subvenții APIA pentru animale, aceștia trebuie să respecte normele de condiţionalitate la nivelul întregii exploatații.
Condiții de eligibilitate subvenții APIA pentru animale acordate prin DR-06
Pentru a primi aceste subvenții APIA pentru animale, crescătorii de porci și ce de păsări trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) beneficiarul este înregistrat în Baza Națională de Date (Bază Națională de Date)a ANSVSA şi deţine un cod de exploataţie, doar în cazul porcinelor;
b) beneficiarul deţine autorizaţie sanitară veterinară pentru întreaga exploatație cu cod ANSVSA;
c) beneficiarul se angajează voluntar să respecte cerinţele de bază relevante și cerințele specifice subpachetelor pentru care aplică pe întreaga perioadă a angajamentului;
d) la porcine, cele 3 tipuri de angajamente de bunăstare se aplică printr-o combinație de minimum două subpachete, din care unul va fi obligatoriu Subpachetul 1a) – creşterea cu cel puţin 15% a spaţiului alocat disponibil fiecărui animal, ce poate fi combinat cu unul dintre celelalte două subpachete:
- Subpachetul 2 a) – reducerea pulberilor cu 30% și a concentrației de amoniac cu 15% față de nivelul minim obligatoriu prin menținerea în limite optime a parametrilor de microclimat;
- Subpachetul 3 a) – îmbunătăţirea condiţiilor zonei de odihnă.
e) la păsări, cele două tipuri de angajamente de bunăstare se aplică numai împreună (1b cu 2b), respectiv:
- subpachetul 1b) – reducerea densităţii păsărilor cu 15 % faţă de densitatea rezultată din aplicarea cerinţelor minime obligatorii privind suprafaţa minimă alocată pentru fiecare categorie de păsări;
- subpachetul 2b) – reducerea noxelor cu 30 % față de nivelul minim obligatoriu prin menținerea în limite optime a parametrilor de microclimat.