A semănat NO TILL cu semănători argentiniene toate cele 4.000 de hectare ale fermei! Fermierul vrâncean Răzvan Avram, administatorul Green Agro, a resetat tehnologic exploatația și a pus doar culturi de toamnă!
Printr-o decizie radicală, în acest sezon de producție, Răzvan Avram a trecut la însămânțarea directă, fără pregătirea terenului.
NO TILL CU SEMĂNĂTORI ARGENTINIENE: RAPIȚĂ SEMĂNATĂ LA DISTANȚE DIFERITE
„Anul acesta este primul în care suprafața pe care o lucrăm de 4.000 hectare este sută la sută semănată în no till. Am însămânțat 1.500 ha de rapiță la 15 cm, cum semănam de obicei în no till; am semănat la 35, am semănat la 70, am semănat la un metru și jumătate.
De asemenea, am înființat aproape 1.000 de hectare cu orz și diferența până la 4.000 ha (1.500 ha) cu grâu. Doar că grâul și orzul le-am semănat în resturi vegetale de floarea soarelui, dar și în sorg. A fost o secetă extremă, încât nici sorgul nu a produs nimic!”, ne-a declarat Răzvan Avram.
TEHNOLOGIE NOT TILL… ARGENTINIANĂ (Gaucho!)
Schimbarea de tehnologie a făcut-o cu bani foarte puțini! „Nu m-a costat mare lucru, am cumpărat o semănătoare clasică din Argentina la mâna a doua, fără senzori, tractoare de putere mare avem”, a explicat fermierul din Bordeasca Veche.
Răzvan Avram: Ne-am orientat spre mașinile de semănat argentiniene datorită durabilității, tehnologiei reduse, dar și experienței agricultorilor sud-americani în semănatul no till.
SEMĂNAT DIRECT: CULTURILE AU RĂSĂRIT FRUMOS
„Culturile de toamnă au răsărit frumos, suntem mândri de ele, dar nu înseamnă că vom avea un an frumos, pentru că la ce deficit de apă în sol avem, acumulat în patru ani, nu-l putem recupera într-un an chiar și foarte ploios.
Deci, trebuie să fim precauți, cu capul pe umeri și să nu ne bucurăm înainte”, afișeză un optimim reținut.
CITEȘTE ȘI: Argentina cultivă 90% din teren în sistemul no-till! Cum? Ovidiu Ranta a călătorit 12.000 km pentru a afla răspunsul
NU MAI CULTIVĂ PORUMB
Pentru culturile de primăvară, Răzvan Avram a lăsat o suprafață extrem de mică spre deloc, pentru că în zona în care lucrează terenurile în ultimii ani nu s-au făcut culturile de prășitoare. De aceea, fermierul a luat decizia de a renunța la porumb pentru o perioadă.
CITEȘTE ȘI: No-till la superlativ cu utilaje John Deere. Ce rezultate a obţinut Daniel Itu?
CULEGĂTOAREA DE SPICE REVOLUȚIONEAZĂ RECOLTATUL LA PĂIOASE
Mașina care culege doar spicele păioaselor este în România. Ce spune fermierul care a testat în România această tehnologie de recoltat?