Nicolae Sitaru a redus drastic suprafața de porumb. „Era motorul nostru de creștere, făcea profit, în ultimii ani însă ne-a făcut numai pierdere! E primul an când nu am scos plugul în câmp” - Revista Ferma
4 minute de citit

Nicolae Sitaru a redus drastic suprafața de porumb. „Era motorul nostru de creștere, făcea profit, în ultimii ani însă ne-a făcut numai pierdere! E primul an când nu am scos plugul în câmp”

De anul acesta, Nicolae Sitaru a decis să nu mai facă arătură și să semene direct!

Nicolae Sitaru a redus drastic suprafața de porumbCu strângere de inimă, Nicolae Sitaru, unul dintre fermierii de marcă ai României, a redus drastic suprafața de porumb, ”motorul nostru de creștere, făcea profit, în ultimii ani însă ne-a făcut numai pierdere!”

Porumbul i-a adus depline satisfacții (și profit!) an de an. Motivul reducerii suprafeței: seceta pedologică extremă instalată în Bărăgan! „Sperăm că trece și perioada asta și lucrurile se vor normaliza, că nu va fi secetă de-a pururi! Porumbul era motorul nostru de creștere, ne dădea aripi, făcea profit, în ultimii ani însă ne-a făcut numai pierdere.

Am avut anul trecut un an catastrofal! 2023 la fel, 2022 la fel, 2021 a fost bun și 2020, tot prost! Deci, au fost 4 ani din 5 proști!”, nu și-a ascuns mâhnirea fermierul ialomițean.

„ZIUA PORUMBULUI” A APUS ÎN FERMA ELSIT?!

În ferma sa de la Orezu, de 2.800 de hectare, unde aproape jumătate din suprafață (45%) era ocupată cu porumb, astăzi se cultivă mai puțin de 20% (doar pentru asolament) din cultura care s-a impus în zonă și i-a adus faima întregii țări. Să nu uităm că aici s-au organizat ultimele ediții ale tradiționalei sărbători a agriculturii românești: Ziua Porumbului.

Nicolae Sitaru spune că societatea sa, Elsit, se află în arșița schimbării, își redefinește identitatea. „Ne reașezăm producția ca să ne adaptăm la noua situație și să putem rezista în timp. Ne-am dus mai spre păioase și pe culturile înființate toamna, cu gândul că apa care vine iarna ne va ajuta să obținem recoltele așteptate”, precizează agricutorul.

„Avem vreo 950 de hectare de grâu, 200 de orz și vreo 950 de rapiță, culturile arată foarte bine. A plouat vreo 270 de litri, din septembrie până acum, însă pentru a se reface deficitul de apă al solului, ar trebui să plouă într-un an peste 1.000 de litri”, continuă acesta.

Nicolae Sitaru: ”Suntem pe câmp la fertilizat. Dăm azot mai puțin, nu aplicăm intensiv, ci moderat cu 150 kg/ha de îngrășăminte complexe și apoi vedem ce se mai întâmplă, dacă mai e cazul și plouă suficient, mai aplicăm o fracție”.

Nicolae Sitaru a redus drastic suprafața de porumb

NICOLAE SITARU: TEHNOLOGIA NO TILL NU E PANACEU UNIVERSAL!

Nicolae Sitaru este inginer de mașini și utilaje agricole. Ne spune că din acest an a renunțat la arătură și a trecut la sistemele conservative de prelucrarea solului.

L-am întrebat de ce așa… târziu:

Nicolae Sitaru: „Anul ăsta e primul când nu am scos plugurile în câmp, am tot sperat că va ploua, că nu poate să țină atâta seceta! Dar și tehnologia asta no till are și ea limitele ei, nu e panaceu universal!”

Fermierul susține că nu a investit prea mult în schimbarea sistemului de lucru. Cultivatorul Horsch Tiger îl avea în parcul mecanic, doar a cumpărat o semănătoare nouă tot marca Horsch.

Și-a propus să cultive jumătate din suprafață prin însămânțare directă, no-till.

PASUL SPRE IRIGAȚII

„Ca noutate, am făcut pasul spre irigații. Avem un proiect finanțat din fonduri proprii pentru circa 500 hectare. Acum instalăm pivoții pe cultura de orz, ne dorim să punem și niște porumb, cultură dublă; e un început, să vedem cum merge”, precizează fermierul

NU M-AM GÂNDIT SĂ RENUNȚ LA AFACERE!

Nicolae Sitaru: „Noi, agricultorii, trebuie să fim optimiști; este obligatoriu să fii optimist, altfel ne-am lăsa de meserie! Nu m-am gândit să renunț la afacere! Când vrei să devii fermier, știi că sunt ani și buni, și proști!”

CITEȘTE ȘI: Ziua porumbului sau comemorarea porumbului în România?

”Porumbul nu mai este o cultură rentabilă. Este mare lucru dacă reușești să-ți acoperi cheltuielile! – NICOLAE SITARU, Fermier în jud. Ialomița

Ziua porumbului sau comemorarea porumbului în România?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →