Nicolae Cioranu: este clar că preţul oilor s-a dus. Şi încă nu vedem efectul complet al bolii - Revista Ferma
4 minute de citit

Nicolae Cioranu: este clar că preţul oilor s-a dus. Şi încă nu vedem efectul complet al bolii

nicolae cioranu v f b Nicolae Cioranu: este clar că preţul oilor s-a dus. Şi încă nu vedem efectul complet al bolii

Apariţia focarelor de pestă a micilor rumegătoare a lovit „în moalele capului” sectorul de creştere al ovinelor. „Primul efect vizibil al bolii este scăderea preţului şi posibila blocare a exporturilor. Nu ştim la ce să ne aşteptăm şi sperăm să depăşim cât mai repede momentul” ne-a declarat Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crișana”.

Înainte apariţia primelor focare de boală, vânzările de ovine la export „mergeau bine ca nivel al cererii şi preţul era bun” a spus Nicolae Cioranu. „Acum, în afară de Iordania, nu cumpără nimeni ovine din România”

Primul efect este deja vizibil în piaţă: preţul a căzut!

Oile şi mai ales tineretul ovin şi mieii erau la mare căutare înainte de apariţia focarelor de pestă a micilor rumegătoare. Colectorii de ovine pentru export plăteau 19-21 ron/kg în viu. Acum preţul a căzut la 15-16 ron/kg, chiar şi 14 ron/kg, aşa cum am auzit. Este clar că preţul s-a dus afirmă Nicolae Cioranu.

Din informaţiile noastre, boala pare că s-a localizat în zona Tulcea-Constanţa şi în ultima săptămână nu au mai apărut alte focare. Se pare că în ferma din Timiş în care a apărut boala am fost aduse animale tot din zona Dobrogei, cu ceva timp înainte de a apărea aprimele focare, în iulie.

Din punct de vedere sanitar veterinar în fermele de ovine din cea mai mare parte a ţării animalele sunt sănătoase. „Dacă rămân doar acele focare de boală, care au fost neutralizate, se pot face culoare de trecere, portul Constanţa este relativ sigur şi exportul poate continua” crede Nicolae Cioranu.

Din informaţiile neoficiale din piaţă, ţările arabe – destinaţiile tradiţionale pentru oile din România „ar putea impune condiţii sanitar veterinare suplimentare. Am înţeles că Iordania a solicitat ca pentru loturile de export să fie făcute teste pentru 20% din efectiv, ceea ce înseamnă costuri foarte mari” ne-a declarat Nicolae Cioranu.

Testările pentru pesta micilor rumegătoare fac prin metode de laborator (PCR) care costă cca. 300 ron/probă (echivalentul a cca. 70 euro/probă).

Săptămâna trecută erau 56 de focare

Ultima actualizare ANSVSA a situației privind evoluția Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în țara noastră (09.08.2024) arată că în România evoluează 56 de focare (8 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A, 33 exploatații non profesionale și o stână) de pesta rumegătoarelor mici cu un total de 232.283 animale afectate:

  • în județul Tulcea sunt 48 focare în 10 localități din care: 7 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A și 27 exploatații non profesionale cu un total de 212.813 animale afectate;
  • în județul Constanța sunt 6 focare în 4 localități în exploatații non profesionale cu un total de 6.381 animale afectate;
  • în județul Timiș un singur focar într-o exploatație comercială cu un total de 12.500 animale afectate;
  • în județul Ialomița un singur focar într-o stână cu un total de 589 animale afectate.

ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Recomandări ANSVSA:

  • aplicaţi măsurile de biosecuritate şi respectaţi toate măsurile dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării.
  • anunțaţi imediat serviciile veterinare despre suspiciunile de boală apărute la animale.

Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.

Ionică Nechifor: ”Pesta rumegătoarelor mici, o lovitură foarte grea pentru noi, fermierii. Sectorul ovin nu poate fi relansat ca și cum ai apăsa pe un buton!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →