Ne îndreptăm spre o criză a zahărului? - Revista Ferma
2 minute de citit

Ne îndreptăm spre o criză a zahărului?

sfecla de zahar 02 Ne îndreptăm spre o criză a zahărului?
iStock.com/Andrii Shablovskyi

Directorul executiv al Organizaţiei Internaţionale a Zahărului (ISO), Jose Orive, avertizează că din cauza crizei provocate de rebelii houthi în Marea Roşie deficitul de zahăr pe marile pieţe internaţionale va ajunge la 500.000 de tone anul acesta.

Într-un interviu acordat agenţiei spaniole EFE, Jose Orive estimează o disponibilitate limitată a zahărului pentru consumul global, tendinţă care vine din 2023, după o campanie cu recolte reduse. Orive, care este originar din Guatemala şi ocupă funcţia de directorul executiv al ISO din 2014, sublinează că, faţă de recordurile de preţ înregistrate în 2023, se aşteaptă o moderare în acest an şi aminteşte că în luna august a anului trecut a existat un deficit de 2,1 milioane de zahăr la nivel mondial.

Creşte consumul

În ceea ce priveşte consumul global, acesta a subliniat că în urmă cu câţiva ani aportul de zahăr era în scădere din cauza avertismentelor despre obezitate, dar în prezent acesta a fost redirecţionat şi a crescut din nou ca ingredient nutritiv care trebuie consumat cu moderaţie.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Internaţionale a Zahărului, producţia mondială de zahăr a ajuns la 179,887 milioane de tone în campania 2023-2024, cu o creştere anuală de 0,87% – 141,9 milioane tone obţinute ca urmare a procesării trestiei şi 38 de milioane tone de zahăr obţinute din sfeclă. Consumul mondial a fost de 180,22 milioane de tone, cu o creştere anuală de 1,24%, în timp ce deficitul global de zahăr a fost de 335.000 de tone.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →