Săptămâna aceasta Dimitrie Muscă va băga combinele la recoltat. Culturile arată deosebit de bine, după cum chiar el recunoaşte, ceea ce înseamnă că şi aşteptările sunt mari. Ca de obicei, de altfel.
Prima cultură care va fi recoltată este orzul, semănat în toamnă pe o suprafaţă de 450 de hectare. „Am două soiuri de orz, unul franţuzesc şi altul de la Saaten Union. Problema e că din cauza furtunilor o parte din orz a fost culcat parţial. Vedem ce va fi când băgăm combinele în lan”, ne-a declarat directorul Combinatului Agroindustrial Curtici.
Cel mai cunoscut fermier din vestul ţării şi-a pus mari speranţe în anul agricol 2023-2024. „Vrem să obţinem o medie de minimum 8.000 kilograme de grâu la hectar, cel puţin 4.200 kg la rapiţă şi în jur de 7.500 kg/ha la orz, în condiţiile în care orzul a fost semănat pe nişte suprafeţe mai nisipoase”, a precizat arădeanul.
10 tone de grâu la hectar, o chestiune de timp
Grâul a fost înfiinţat în toamnă pe o suprafaţă de 2.450 de hectare, pe cele două ferme, de la Curtici şi Olari. Aceleaşi soiuri consacrate, Glosa şi Anapurna. Acum doi ani, pe o parcelă de 112 hectare a recoltat 9.740 de kilograme media la hectar. Era soiul Anapurna. În opinia sa, este o chestiune de timp până când va fi atins pragul psihologic de 10 tone la hectar la această cultură. „Sunt soiuri care pot atinge acest potenţial productiv. Însă depinde foarte mult de condiţiile climatice. Neavând irigaţii, sunt mereu la mâna naturii”, recunoaşte Muscă.
Rapiţă în schimb a semănat pe 1.400 de hectare. Şi aceasta s-a dezvoltat foarte bine. E greu de spus deocamdată care ar fi cea mai profitabilă cultură. „Depinde de preţuri. Pentru moment am văzut că grâul a urcat la 1,08 lei/kg iar la rapiţă au apărut oferte de 2,2 lei/kg. Eu sper să crească şi mai mult”, spune inginerul agronom.
Fără contracte futures!
Anul acesta nu a încheiat contracte futures pentru că a simţit că există o mare presiune în piaţă. „Toată lumea vehicula nişte preţuri. În fiecare zi mai puneau un 10-15 bani în plus la ofertă. Şi m-am gândit că poate ei au mai multe informaţii decât mine şi există posibilitatea ca la recoltare să fie preţuri mai bune. În orice caz, Europa este descoperită la rapiţă cu vreo 8 milioane de tone. Astea sunt prognozele actuale. Aşadar, se va cumpăra tot ce se produce aici şi în plus se va importa şi de afara, cu siguranţă, probabil din Australia şi Canada”, a subliniat Dimitrie Muscă.
Din punctul său de vedere, agricultura românească traversează o criză majoră din cauza presiunilor resimţite pe fondul conflictului din Ucraina şi mai ales a politicilor de stat neproductive. „Prognozele spun că Ucraina şi Rusia vor avea o recoltă mai mică de cereale anul acesta. Asta ar putea fi un lucru bun pentru noi. Doar să nu vină conducătorii noştri şi să ne bage în faliment. Între 20 şi 25% din ferme vor intra în insolvenţă dacă nu se face ceva. Vom ajunge să dăm pământul străinilor. Criminalii ăştia, în frunte cu preşedintele Iohannis, în direcţia asta ne împing”, ne-a declarat în exclusivitate fermierul arădean.