3 minute de citit

Murska: un echipament, trei operaţiuni

În standul Farm Tech de la AgriPlanta, a fost prezentat echipamentul Murska 2000 S2x2 destinat sertizării cerealelor (porumb, orz, grâu, secară) şi oleaginoase furajere (mazăre, soia). Acţionat prin priza de putere a tractorului (PTO), echipamentul Murska realizează practic trei operaţiuni:

  1. Zdrobirea/sertizarea cerealelor;
  2. Aplicarea prin pulverizare de aditivi sau conservanţi pe materialul zdrobit sau hidratarea suplimentară;
  3. Însilozarea prin introducerea materialului în silobag-uri.

Murska - un echipament, trei operatiuni 2_b

Operare cu ușurință

 

Construcţia simplă a zdrobitorului cu role Murska permite operarea cu uşurinţă. În funcţie de cerealele prelucrate, se poate face şi ajustarea manuală a dimensiunii finale a materialului zdrobit. Instalaţia pentru aplicarea aditivilor de însilozare este acţionată cu ajutorul unei pompe cu debit reglabil. „Pentru a produce un furaj însilozat de calitate, în special pentru bovine, recomandăm fermierilor să recolteze porumbul boabe la o umiditate ridicată. Capacitatea mare de lucru şi fiabilitatea echipamentelor Murska, de 40-50 tone/oră, este potrivită pentru fermieri şi prestatorii de servicii”, ne-a declarat Risto Aarnos, reprezentant Murska.

După însilozarea în silobag-uri, este necesară o perioadă de minim 2-3 săptămâni pentru a se produce fermentarea anaerobă, după care materialul însilozat se poate păstra cel puţin un an, în condiţiile în care folia din polietilenă nu este deteriorată.

Murska - un echipament, trei operatiuni_b

Risto Aarnos, reprezentant Murska

Peste 50 de ani de experienţă

 

Încă din 1969, Murska s-a specializat în producerea echipamentelor pentru sertizarea cerealelor şi oleaginoaselor furajere. Compania a început să exporte echipamentele sale în anii 1980, iar acum exportă în peste 40 de țări. Murska produce echipamente pentru sertizarea cerealelor cu role și disc, mobile şi fixe, cu acţionare la tractor sau electrică, de diferite capacităţi.

OPT BENEFICII

Zdrobirea/sertizarea („crimping-ul”) cerealelor cu umiditate ridicată, în principal porumb, este o modalitate rentabilă de a produce furaje de calitate. Principalele beneficii ale sertizării şi conservării ulterioare prin însilozarea cerealelor cu umiditate ridicată sunt:

  1. Îmbunătățește profitabilitatea fermei prin reducerea costurilor cu investițiile (uscător, depozitare), energie (combustibil, electricitate) şi forţă de muncă. Costurile de „zdrobire” şi însilozare a cerealelor sunt mult mai mici decât cele pentru uscarea cerealelor.
  2. Cerealele sertizate pot fi folosite direct (din silobag) pentru furajare sau în furajul unic (TMR), fără nicio prelucrare ulterioară.
  3. Imediat după zdrobire, cerealele pot fi amestecate cu aditivi care favorizează activitatea bacteriilor lactice (fermentaţia) şi însilozate în silobag de plastic.
  4. Cerealele pot fi recoltate cu 2-3 săptâmâni mai devreme, la umiditatea de 25-35%, într-un stadiu când conținutul de energie și de proteine al boabelor este maxim.
  5. Recoltarea timpurie permite cultivarea unor hibrizi mai târzii cu potențial de producție mai mare.
  6. Se evită deprecierea furajelor prin lipsa infestării cu mucegaiuri şi ciuperci.
  7. Depozitare rapidă şi ieftină în silobag, nefiind necesare depozite fixe/construite.
  8. Terenul agricol se eliberează mult mai repede.

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →