Muls robotizat şi fătări la doi ani! Ferma în care lactația vacilor durează 600 de zile - Revista Ferma
6 minute de citit

Muls robotizat şi fătări la doi ani! Ferma în care lactația vacilor durează 600 de zile

Foto 1 de impact Muls robotizat şi fătări la doi ani! Ferma în care lactația vacilor durează 600 de zilePare incredibil şi chiar neindicat, însă Tobias Dreher din Lampertsweiler, landul Baden-Württemberg, a adoptat acest sistem de producţie total ieşit din comun. Iar rezultatele sunt cât se poate de convingătoare.

Fermier la a patra generaţie, Tobias Dreher este proprietarul Drehers Erlebnishof, desemnată de două ori drept cea mai bună fermă de vacanţă din Germania, în 2016 şi 2020. Evident, nu se ocupă doar de agricultură, ci s-a orientat şi spre turism. Lucrează 250 de hectare şi deţine un efectiv de 100 de vaci de lapte din rasa Holstein-Friesian. Este independent din punct de vedere energetic iar surplusul de energie îl distribuie comunităţii din care face parte.

Fermă automatizată

Activitatea din ferma de lapte este în mare parte automatizată. Grajdul a fost ridicat în urmă cu 50 de ani, dar este dotat cu cele mai noi tehnologii, inclusiv cu panouri fotovoltaice. Un robot de furajare Wasserbauer pregăteşte hrana pe care o administrează animalelor de zece ori pe zi.

Furajele de calitate ţin producţia de lapte la un nivel ridicat

Raţia constă de obicei în siloz de porumb (în proporţie de 50%), iarbă (40%) şi furaj concentrat (10%). Procentul de substanţă uscată în furaj este de aproximativ 37%. „Dacă ai un siloz bun de porumb şi iarbă de calitate, atunci şi producţia de lapte este una ridicată. Vacile noastre dau în jur de 11.500 litri de lapte într-un an”, ne explica Tobias, cu prilejul evenimentului de presă organizat de Claas la sfârşit de iunie, în Bad Saulgau. Acesta spune că nu pune accent pe făina de cereale pentru a nu-şi încărca foarte mult costurile. În rest, se descurcă cu ceea ce produce în fermă.

Foto 3 in dreptunghi undeva Muls robotizat şi fătări la doi ani! Ferma în care lactația vacilor durează 600 de zile

Muls robotizat şi fătări la doi ani!

Adăpostul a fost construit în 1974 de către tatăl său, care a fost primul crescător din zonă ce a adoptat sistemul de stabulaţie liberă pentru vaci. În ultimii ani, familia Dreher a investit mult în confortul şi bunăstarea animalelor. Au fost achiziţionaţi doi roboţi de muls LELY Astronaut iar aleile de acces sunt din cauciuc. Asta, recunoaşte Tobias, a redus foarte mult incidenţa problemelor podale. Ceea ce este însă cu adevărat deosebit faţă de majoritatea sistemelor de creştere a vacilor de lapte, în ferma Drehers Erlebnishof perioada de lactaţie durează 600 de zile iar intervalul fătărilor este la doi ani. „Aceste vaci au o curbă a lactaţiei care ţine foarte mult producţia de lapte la un nivel ridicat. De aceea am decis să prelungim ciclul lactaţiei la 600 de zile”, argumentează fermierul german. Media lactaţiilor este în jur de trei.

Vaci care dau 60 litri de lapte pe zi

În ceea ce priveşte managementul reproducţiei, Tobias foloseşte material sexat pentru inseminarea artificială atunci când consideră că este necesar pentru a gestiona efectivul de animale. Astfel, animalele neproductive sunt scoase din turmă. Lactaţia prelungită nu pare să creeze un disconfort pentru vaci. De altfel, atmosfera din adăpost este una liniştită, întregul ”set-up” fiind conceput pentru a provoca cât mai puţin stres animalelor. Asta are un impact pozitiv asupra producţiei de lapte. Cele mai productive vaci dau peste 60 de litri de lapte într-o zi. Media pe cap de animal e undeva între 36 şi 37 litri pe zi.

Foto 6 006 Muls robotizat şi fătări la doi ani! Ferma în care lactația vacilor durează 600 de zile

Energia verde – un pilon al sustenabilităţii

Pentru a-şi asigura independenţa energetică, Tobias Dreher a construit în urmă cu 20 de ani un digestor de biomasă care produce 420 kWh de electricitate din biogaz, alimentând peste 1.000 de gospodării. Instalaţia utilizează gunoiul de grajd şi masa vegetală din fermă, producând energie electrică şi căldură, dar şi fertilizant organic pentru culturile agricole. Surplusul de energie este vândut statului la preţul de 20 eurocenţi per kilowatt. „În mod normal, preţul pentru un consumator casnic este între 35 şi 40 eurocenţi/kWh, iar încărcarea unei maşini electrice la o staţie publică poate costa chiar şi 50 eurocenţi/kWh”, susţine Dreher.

Liberalizarea pieţei energiei

În ciuda succesului său în producţia de energie regenerabilă, Tobias se confruntă cu provocări din partea noilor politici guvernamentale care vizează reducerea preţului garantat pentru energia verde, odată cu liberalizarea pieţei din 2025. „Nu va mai fi la fel de profitabil, dar continuăm să inovăm şi să ne adaptăm la noile realităţi”, afirmă fermierul german.

Foto 2 Tobias Dreher 004 Muls robotizat şi fătări la doi ani! Ferma în care lactația vacilor durează 600 de zile

Aceste vaci au o curbă a lactaţiei care ţine foarte mult producţia de lapte la un nivel ridicat. De aceea am decis să prelungim ciclul lactaţiei la 600 de zile. – TOBIAS DREHER, Crescător de vaci de lapte în Germania

CAZARE PENTRU TURIŞTI

O parte din venituri sunt generate şi de activitatea agroturistică, de care se ocupă în special soţia sa, Claudia. Sfârşitul de săptămână este de obicei foarte animat datorită clienţilor care le vizitează ferma. Familiile cu copii, în special cele care locuiesc la oraş, sunt cele mai interesate de o astfel de experienţă. Nu mai puţin de 11 apartamente sunt disponibile pentru cei care doresc să-şi petreacă vacanţele în mijlocul naturii şi pe lângă animale. Există şi o mică grădină zoologică care este populată cu ponei, capre, măgari, iepuri, găini, raţe şi alte orătănii. „Copiii sunt cei care îşi doresc de obicei să viziteze o fermă de animale cum este a noastră, nu părinţii. Şi odată ce ne trec pragul, vor să revină. Sunt familii care s-au cazat la noi şi de 10-15 ori”, ne-a asigurat Tobias. Unii, în schimb, mai ales locuitorii din zonă, vin doar pentru a cumpăra produse proaspete de la magazinul din fermă, cum ar fi lapte, ouă, cartofi, chiar şi îngheţată.

Foto 4 002 Muls robotizat şi fătări la doi ani! Ferma în care lactația vacilor durează 600 de zile

RESPECT PENTRU MEDIU

Ferma Drehers Erlebnishof reprezintă un model inspiraţional de adaptabilitate şi inovaţie în agricultura modernă. De la independenţa energetică la un management atent al efectivului de animale şi până la activităţile agroturistice, Tobias Dreher demonstrează că agricultura tradiţională poate coexista armonios cu noile tehnologii şi cerinţele unui consumator modern. Prin combinaţia de tehnologie, sustenabilitate şi orientare către comunitate, ferma Dreher continuă să fie un reper pentru dezvoltarea unei agriculturi durabile, axată pe calitate şi respect pentru mediu. Chiar dacă în prezent, producţia de energie este mai profitabilă decât veniturile realizate din activitatea agricolă, fermierul german continuă să privească agricultura cu pasiune şi angajament. Acesta crede cu tărie în importanţa echilibrului între nevoile economice şi cele ecologice, fiind pregătit să facă faţă noilor provocări pe care schimbările din piaţa energiei le vor aduce.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →