Modificări Rabla pentru tractoare: ministrul Mediului, Mircea Fechet, recunoaște că principiul ”primul venit, primul servit” aplicat la înscrierea în program a fost greșit și afirmă că trebuie introduse criterii de departajare care să servească scopul programului.
”Admit și atunci când facem greșeli sau când nu evaluăm suficient de bine cât de mare va fi apetitul pentru un astfel de program”, a declarat ministrul Mircea Fechet, săptămâna trecută, la Maratonul Economia Sustenabilă, organizat de Prima News TV și profit.ro.
Ministrul Mediului a explicat, din nou, de ce se dau bani doar pentru persoane fizice la Rabla pentru tractoare și a precizat că estimarea Ministerului Mediului era că ar fi vreo 5.000 – 6.000 de potențiali beneficiari ai programului.
”Văzând că avem bani pentru 2.500 de tractoare, am spus că ”primul venit, primul servit” e o afacere bună. 2.500 vor fi fericiți, ceilalți 2.500 vor fi supărați și ne vor critica probabil că n-a fost un program bun sau că acest criteriu de acordare a voucherelor nu a fost cel mai potrivit.
Ori, când am constatat că au fost descărcate 66.000 de cereri de finanțare și platforma a fost accesată în 10 minute de 3,3 milioane de ori, ne-am dat seama că fie am ratat grupul țintă, fie am estimat greșit, fie s-a întâmplat altceva”, a explicat ministrul Mircea Fechet.
Potrivit AFM, înscrierea în programul Rabla pentru tractoare s-a blocat ”din cauza infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepțional de cereri”.
DETALII AICI: De ce s-a blocat înscrierea la Rabla pentru tractoare! Peste 3,3 milioane de cereri în 7 minute!
MIRCEA FECHET: E GREȘIT SĂ FOLOSIM ÎN CONTINUARE PRINCIPIUL ”PRIMUL VENIT, PRIMUL SERVIT”

Potrivit ministrului Mediului, principiul ”primul venit, primul servit” trebuie schimbat și ar trebui să fie introduse criterii de departajare care să servească scopul programului Rabla pentru tractoare.
”Eu cred că este greșit și eu admit și atunci când luăm decizii mai puțin inspirate, dar a folosi în continuare principiul ”primul venit, primul servit” la o finanțare unde doar 10% dintre potențialii beneficiari reușesc să obțină acei bani…, ca să nu mai vorbesc de frustrare unui om cu mâinile crăpate de muncă în seră, în fermă, în grajdul cu animale, care cu siguranță nu reușește în secunda 40, acolo unde s-a urcat primul dosar în aplicație, să obțină acei bani.
Motiv pentru care, deși nu știu cât de corect e acum, la sfârșit de mandat, ca să spun așa, să emit pretenții că am găsit în sfârșit formula corectă pentru aceste programe, însă eu cred că, în acest scurt timp pe care îl avem la dispoziție, ar trebui să definitivăm un set de criterii de departajare, cel puțin pentru astfel de programe, unde cererea este disproporționat de mare în rapoprt cu bugetul (…)”, a mai spus ministrul Mediului.
CRITERII DE DEPARTAJARE LA RABLA PENTRU TRACTOARE
În ceea ce privește Rabla pentru tractoare, printre criteriile care ar trebui să ofere prioritate beneficiarilor programului, ministrul Mircea Fechet a precizat
”suprafața de teren agricol pe care o cultivă, numărul de animale pe care îl are în fermă, ceea ce a mai accesat în trecut, are firmă, n-are firmă, rudele de gradul I au firmă sau n-au firmă, pentru că și aici au fost multe situații în care nu a aplicat fermierul, pentru că nu era eligbil, dar au aplicat toți copiii și toți nepoții și ne întrebăm dacă am atins grupul țintă,
pentru că ne dorim să îi finanțăm pe cei care nu au primit niciodată bani, acele persoane fizice care nu au fost niciodată eligibile nicioată nici la APIA, nici la AFIR, nici în alte programe de finanțare din Politica Agricolă Comună (…)”.
Ministrul Mediului a adus în discuție și vechimea certificatului de producător, afirmând că ”și asta e o discuție foarte legitimă, dacă ți-ai luat certificatul de producător săptămâna trecută sau acum cinci ani”.
După anularea înscrierii în programul Rabla pentru tractoare și comunicarea cauzelor care au dus la blocarea programului, AFM a mai precizat că ”echipa tehnică care a dezvoltat aplicația continuă analiza detaliată a procedurii de înscriere pentru confirmarea completă a cauzelor și totodată, a demarat procedurile necesare pentru reconfigurarea aplicației informatice, urmând ca, în perioada următoare, să fie emisă o nouă dispoziție de începere a Programului Rabla pentru Tractoare”.
Potrivit AFM, deși în urma etapelor de evaluare și de soluționare a contestațiilor au fost validați mai mulți dealeri de mașini și utilaje agricole, doar 121 de dealeri au semnat contractele și sunt incluși oficial în Programul Rabla pentru tractoare 2025.
