Ministrul Barbu în Parlament: Dragi USR-iști, laptele iese din vacă, nu din cutie! Cu ce realizări s-a apărat de acuzațiile USR - Revista Ferma
6 minute de citit

Ministrul Barbu în Parlament: Dragi USR-iști, laptele iese din vacă, nu din cutie! Cu ce realizări s-a apărat de acuzațiile USR

Florin Barbu motiune Parlament Ministrul Barbu în Parlament: Dragi USR-iști, laptele iese din vacă, nu din cutie! Cu ce realizări s-a apărat de acuzațiile USR

Deputații au dezbătut luni, 25 martie, moțiunea simplă inițiată de USR împotriva ministrului Agriculturii Florin Barbu, intitulată „Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească”. Cu ce realizări s-a apărat ministrul Barbu în Parlament în fața acuzațiilor aduse de deputații USR.

Moțiunea va fi votată marți, 26 martie, când la Bruxelles se desfășoară Consilliul AGRIFISH, la care ministrul Florin Barbu nu va putea participa.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susţine că moţiunea simplă depusă de deputaţii USR împotriva sa este „total neserioasă”, fiind doar o înşiruire de ”lozici, propagandă şi multe neadevăruri”.

„Am citit cu atenţie rândurile acestei moţiuni simple, ce este, în fapt, o înşiruire de lozici, propagandă şi multe neadevăruri, tipice USR. Că este o moţiune total neserioasă ne putem da seama încă din titlu. Să vorbească despre Ceauşescu exponenţii securiştilor de rit nou este cel puţin jenant. Dar semnatarii acestei moţiuni pot profita, de moment, să explice românilor unde s-au dus banii din conturile Romaniei. (…) Pe domnii şi doamnele de la USR i-a apucat în an electoral „grija pentru destinele agriculturii”. Tocmai pe ei, cei care s-au remarcat drept Guvernul zero. Tot zero este şi numărul proiectelor legislative pentru fermieri şi agricultură depuse de semnatarii moţiunii în actuala legislatură. Zero euro au alocat agriculturii şi prin PNRR-ul făcut de Ghinea de la USR”, a declarat Florin Barbu, în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea moțiunii simple inițiate de USR împotriva sa.

Acesta a precizat că ar fi trebuit să fie luni, 25 martie, la Bruxelles, la Consiliul AGRIFISH, pentru a susține eliminarea prevederilor privind GAEC 8 şi relaxarea condiţiilor GAEC 7.

„Ştiu că cei de la USR habar nu au despre ce e vorba, aşa că îi rog să îşi scoată carneţelele şi creioanele cu unicorni şi să noteze. E şansa lor să înveţe ceva despre cum funcţionează agricultura în anul 2024. România a înregistrat un succes istoric, a obţinut o modificare de Regulament european în primul an de implementare a unui Plan Strategic. Comisia Europeană propune, la solicitarea actualei echipe de la Ministerul Agriculturii, eliminarea prevederilor privind pârloaga şi relaxarea condiţiilor privind rotaţia culturilor. Două prevederi care puneau mari dificultăţi fermierilor din întreaga Uniune şi care i-au scos în stradă. Noi suntem cei care am pus pe masa Comisiei soluţia. Aşa cum am găsit soluţii şi pentru celelalte revendicări ale fermierilor din stradă, despre care voi minţiţi că nu s-au rezolvat. Minciunile voastre au un singur scop: acela de a crea confuzie şi iritare.

Tot pe cadrul Ucraina, acordăm deja un ajutor de 165 milioane de lei pentru cultivatorii de legume româneşti. Am actualizat subvenţia pentru acciza la motorina folosită în agricultură. Astfel, subvenţia reprezintă 25% din preţul la pompă al motorinei. Am creat o premieră în România – o creditare avantajoasă pentru fermieri, cu dobândă fixă de 1,95% şi ROBOR la 3 luni acoperit de stat. Şi ultima realizare a noastră, dar nu cea din urmă, am deblocat plăţile APIA şi deja România a încasat de la Comisia Europeană 1,6 miliarde euro, bani care au intrat în conturile fermierilor.

Avem în acest moment 45 de programe de susţinere a fermierilor, lansate şi toate sunt funcţionale, 126 de scheme de finanţare măsuri şi intervenţii finalizate prin acte normative ce beneficiază în acest an de un buget de 22,83 miliarde de lei. (…) Am plătit deja fermierilor, din decembrie şi până în prezent, 2,13 miliarde de euro subvenţii la care se adaugă peste 100 de milioane de euro sprijinul ANT. Şi continuăm să luăm deciziile corecte pentru fermierii noştri. Ce am mai făcut? Am reluat investiţiile în irigaţii, care au fost blocate total în guvernarea voastră. Astăzi avem o suprafaţă irigabilă de 1,6 milioane de hectare, iar până la finalul anului suprafaţa va creşte pentru că am reluat investiţiile abandonate de voi în peste 100 de şantiere. Şi da, continuăm să asigurăm apa gratuită pe canalele principale şi să achităm jumătate din costul facturilor cu energia electrică folosită pentru irigaţii”, a adăugat Florin Barbu.

Acesta a mai transmis în plenul Camerei Deputaților că au fost introduse două proiecte de independenţă energetică în sistemul de irigaţii, pe finanţare europeană, inclusiv prin PNRR, şi a amintit despre începerea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan. ”Evident, mă aştept să depuneţi o nouă moţiune simplă şi pe tema asta, pentru simplul motiv că este un proiect construit înainte de 1989”, a comentat acesta.

”Mă întreb acum, ce vă supără? Cumva faptul că România nu va mai fi dependentă de importuri? Sau că producătorii români încep să dezvolte afaceri sustenabile? Am văzut că în textul moţiunii încercaţi să vorbiţi despre măsura de stabilizare a preţurilor la alimente, dar am o rugăminte: nu mai scrieţi texte de moţiuni pe colţul mesei, în pauza de brunch, că vă faceţi de râs. Măsura nu plafonează preţuri, plafonează adaosul comercial, alimentele nu au dispărut de pe raft pe nicăieri, dar pentru a înţelege asta, va sfătuiesc să mergeţi în pieţe şi magazine nu doar pentru a împărţi pliante electorale. Ştiu că poate e un şoc pentru mulţi dintre USR-işti, dar avocado şi laptele de migdale chiar nu l-am putut trece pe lista alimentelor româneşti cu adaos comercial limitat. Stimaţi USR-işti, vă mai spun ceva: laptele iese din vacă, nu din cutie! Din fericire!”, a subliniat şeful MADR.

Nu în ultimul rând, ministrul Florin Barbu a făcut referire şi la datele privind comparaţia producţiei în Uniunea Europeană din textul moţiunii, menţionând că şi acestea sunt greşite.

”Din datele Eurostat, România a înregistrat în 2022 o valoare a producţiei agricole de 21,4 miliarde euro, iar fondurile alocate agriculturii reprezintă 18,7% din valoarea producţiei. Asta în condiţii de secetă şi după ce, în guvernarea voastră, cu Oros la agricultură, aţi blocat tot ce se putea bloca, de la irigaţii până la programul de susţinere a sectorului suin, până la programele pentru susţinerea legumelor şi până la acordarea la timp a subvenţiilor”, a mai spus Barbu în plenul Camerei Deputaților.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Florin Barbu, va fi votată marţi, 26 martie.

VIDEO: Dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Agriculturii Florin Barbu

Două zile decisive pentru ministrul Agriculturii Florin Barbu!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →