Miere cremă și Cioco-miere de la Prisaca Moldova - Revista Ferma
6 minute de citit

Miere cremă și Cioco-miere de la Prisaca Moldova

Miere crema si Cioco miere de la Prisaca Moldova2 Miere cremă și Cioco-miere de la Prisaca Moldova

În urmă cu aprope 15 ani, zootehnistul ieșean Relu Cojocar a înființat ferma apicolă Prisaca Moldova, din Vânători, jud. Iași. A pornit de la 180 de familii de albine iar astăzi deține 350 de familii.

Efectivul a crescut ponderat, deoarece direcțiile prioritare de dezvoltare au vizat îndeosebi certificarea ecologică și realizarea unei ferme ecologice de multiplicare, diversificarea gamei de produse, prezența constantă la târguri și evenimente de profil, activitățile de asociere și de perfecționare a apicultorilor, precum și cele de educare a consumatorilor în privința beneficiilor produselor apicole.

PRODUSE NOI DIN FERMA APICOLĂ

Astăzi, Relu Cojocar deține un efectiv total de 350 familii de albine, dintre care 300 de familii sunt utilizate pentru obținerea mierii și a altor produse apicole.

În cadrul fermei s-au făcut pași semnificativi atât către procesarea producției de miere, ambalarea și comercializarea produselor apicole, cât și către inovații privind diversificarea gamei de produse realizate în fermă.

“Prin activitățile derulate, dorim să ne lăsăm amprenta nu doar asupra membrilor fermei, ci și asupra societății, prin implicarea în proiecte îndrăznețe și productive. De vreo 3 ani, diversificarea gamei de produse a reprezentat pentru noi o provocare deosebită. Pe unde ajungem, deschidem ochii larg și împrumutăm idei care ni se par potrivite. De exemplu, am vizitat o fermă apicolă din Italia și am rămas impresionat de unele specialități. Erau amestecuri de miere cremă cu tot felul de fructe. Preferabil, de utilizat mierea de salcâm cu adaos mic de miere de rapiță, pentru a obține o textură bună și cu o calitate deosebită. La revenirea în țară, am pus în aplicare această idee”, povestea Relu Cojocar.

Miere crema si Cioco miere de la Prisaca Moldova3 Miere cremă și Cioco-miere de la Prisaca Moldova

MIERE CREMĂ CU FRUCTE LOCALE

După utilizarea inclusiv a fructelor exotice (portocale, ananas, kiwi etc), pentru a produce sortimente cât mai atractive, cele mai bune rezultate au fost înregistrate prin includerea în rețete a fructelor autohtone, respectiv mure, zmeură și cătină.

“Folosim mierea noastră pură românească pe care o amestecăm cu fructe furnizate de către un coleg din Asociația Producătorilor Locali PRODUS ÎN IAȘI și, astfel, închidem cercul economic al fiecăruia și venim cu plus valoare. Trebuie să ne uităm mai atent la resursele de care dispunem și să vedem că sunt multe bunătăți locale care așteaptă să fie valorificate.

2023 este primul an în care ne-am prezentat la târguri cu specialitățile de miere cremă cu fructe. A durat mai mult, până am obținut o rețetă finală stabilă și sunt bucuros că publicul este plăcut impresionat”, puncta apicultorul ieșean.

Recent, a fost finalizat un nou sortiment, respectiv mierea cremă cu cacao și alune, considerat varianta autohtonă și sănătoasă a unui produs din import preferat de către copii (Nutella). “Amestecului de miere cremă cu cacao și alune noi îi spunem Cioco-miere. Cineva zicea că inovațiile noastre reprezintă investiții de bani, timp, știință și energie creatoare, de fapt, pentru a aduce picătura de sănătate și pentru a determina creșterea consumului de miere autohtonă”, arăța Relu Cojocar.

Miere crema si Cioco miere de la Prisaca Moldova1 Miere cremă și Cioco-miere de la Prisaca Moldova

MIX APICOL PENTRU SĂNĂTATE

O altă latură a diversificării gamei de produse a vizat realizarea unui mix apicol a cărui formulă a fost găsită în unele cărți de specialitate din urmă cu peste 50 de ani.

“Am citit în unele cărți de la începutul anilor 70 despre un amestec foarte interesant de miere, polen crud, lăptișor de matcă și tinctură de propolis. Am pus în practică rețeta acestui energizant extraordinar atât pentru copii, cât și pentru adulți, produsul fiind folosit mai ales toamna și primăvara.

Noi avem avantajul că suntem printre puținii producători de lăptișor de matcă și facem cantitățile care ne permit să nu rămânem niciodată cu stocuri. În mixul apicol, proporțiile de miere, polen crud, lăptișor de matcă și tinctură de propolis sunt diferite, toate raportându-se la tipul de polen utilizat.

Tot în regim propriu, recoltăm polenul și reușim să obținem cam două-trei sortimente. Anul 2023, de exemplu, a fost foarte generos pentru recoltarea polenului de rapiță și destul de bun la pomii fructiferi care au avut o evoluție mai întârziată în zona noastră”, menționa apicultorul.

PREȚ MIC PENTRU MIEREA CARE PLEACĂ LA EXPORT

Ideea diversificării gamei de produse apicole a fost cu atât mai oportună pentru realizarea echilibrului economic, cu cât în ultimii ani piața apicolă autohtonă a cunoscut o scădere constantă, pe de o parte mierea naturală fiind considerată un produs de lux și, pe de altă parte, accesul în magazinele mari fiind în continuare destul de dificil pentru producătorii locali.

“Din fericire, în zona Moldovei avem târguri destul de bune la care putem participa și care, alături de micile magazine de cartier, reprezintă principala piață a produselor ambalate. Pentru noi, un atuu important pe piață este faptul că avem produse atestate tradițional și certificate ecologic. Pe partea de comercializare en-gros, din păcate, aproximativ 70% din producție pleacă în Germania, ambalată la butoaie. Nu este un lucru îmbucurător, deoarece prețul este încă mic față de ceea ce am putea să obținem în mod real, pentru calitatea deosebită a mierii de albine din România”, semnala Relu Cojocar.

TERAPIE CU AEROSOLI DIN STUP!

În activitatea fermei este inclus și un segment cu rol terapeutic, respectiv o căsuță cu aer de stup care conferă noi valențe apiterapiei, prin utilizarea aerosolilor din stup ca metodă alternativă de întreținere a stării de sănătate și de abordare a unor tratamente în afecțiuni respiratorii, gastrice, de somn etc.

”Avem clienți fideli care, periodic, vin dimineața și stau câteva ceasuri, citesc cărți din biblioteca destul de drăguță pe care am amenajat-o, servesc produse apicole, respiră aer de stup și se bucură și de un mic muzeu în care avem obiecte folosite în Apicultură. În muzeu, cireașa de pe tort este o centrifugă din lemn, restaurată complet, fiind atracția tuturor celor care ne trec pragul și care rămân impresionați de modul cum se lucra în urmă cu peste 100 de ani”, povestea Relu Cojocar.

Deși cererea zilnică este mare, apicultorul a amânat extinderea proiectului Căsuța sănătății din stup, din cauza lipsei forței de muncă, mai exact din cauza lipsei oamenilor serioși.

„Un avantaj important a fost reprezentat de faptul că ferma noastră este certificată ecologic și, din câte știu, în țară sunt doar aproximativ 400 de astfel ferme apicole!”

STUPINĂ DE MULTIPLICARE UNICĂ ÎN IAȘI

Apicultorul ieșean Relu Cojocar deține și o stupină de multiplicare autorizată și certificată ecologic, cu un efectiv de 50 de familii de albine din rasa autohtonă, singura de acest tip din zona Iașiului și cu beneficiari din mai multe părți ale țării.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →