
Carnea de struţ este noua senzaţie pentru gurmanzii atenţi la sănătate! Cu un conţinut scăzut de colesterol, bogată în minerale şi vitamine, carnea de struţ a început să câştige popularitate şi în rândul consumatorilor din România iar micii de struţ sunt printre cei mai căutaţi.
Familia Fărcaşiu, proprietara brandului „Ograda cu Struţi”, nu doar că produce şi procesează carne de struţ, dar propune şi produse inovative adaptate gusturilor locale, precum micii din carne de struţ – o delicatesă surprinzătoare care îmbină sănătatea cu tradiţia culinară românească.
„Românii tind să devină tot mai atenţi la ceea ce mănâncă, punând accentul pe sănătate”, explică Ioan Fărcaşiu, proprietarul fermei de struţi de la periferia Sebeşului, judeţul Alba. Din carnea de struţ, care este recunoscută pentru textura fină şi valoarea nutritivă ridicată, sunt produse file-uri şi steak-uri ideale pentru preparare la grătar sau la cuptor. Totuşi, micii din carne de struţ au devenit una dintre cele mai apreciate opţiuni pentru consumatorii care îşi doresc un preparat sănătos, dar cu un gust autentic şi uşor de integrat în mesele tradiţionale, constată antreprenorul.
De la fermă la farfurie
Carnea de struţ procesată în ferma familiei Fărcaşiu ajunge la consumatori prin diverse canale: direct de la poarta fermei, prin băcănii partenere sau prin comenzi online. „Am creat un site unde clienţii noştri pot plasa comenzi, iar noi livrăm produsele în maximum 48 de ore”, spune Anca, soţia lui Neluţu. Deşi iniţial exportul era principala piaţă de desfacere, cu livrări în Germania, Franţa, Italia şi alte ţări europene, consumul intern a început să crească semnificativ.
Struţul este una dintre cele mai sustenabile păsări crescute pentru consum. De la un struţ de un an, care cântăreşte în jur de 100 kg, se obţin aproximativ 30 kg de carne, dar şi alte produse valoroase, precum pielea, penele şi gâtul, toate valorificate eficient. Hrana struţilor este compusă în proporţie de 70% din celuloză. Adică iarbă, fân, lucernă, sfeclă. Restul este un adaos de cereale, respectiv grâu, porumb, după care se mai adaugă şrot de soia şi de floare, nişte calciu şi vitamine.
Singurul abator din România specializat în sacrificarea struţilor
Pentru a închide circuitul de producţie, familia Fărcaşiu a investit 350.000 de euro într-un abator modern. Capacitatea acestuia rămâne încă subutilizată, deoarece România nu dispune de suficienţi struţi pentru sacrificare. Ferma familiei Fărcaşiu este cea mai mare din ţara noastră, în prezent numărând peste o sută de exemplare. Mai multe despre afacerea celor doi soţi puteţi citi în revista FERMA!
