MF Activa S 7345: exact ceea ce trebuie! - Revista Ferma
6 minute de citit

MF Activa S 7345: exact ceea ce trebuie!

Foto 2 DSC04977 MF Activa S 7345: exact ceea ce trebuie!

Pe Andrei-Cristi Poncu l-am găsit pregătindu-și combina Massey Ferguson pentru o nouă campanie de recoltare a cerealelor păioase. A achiziționat-o în 2022 și spune că: „Este exact ceea ce trebuie pentru cum se face azi agricultura!”

Originar din satul Luceni, comuna Victoria, județul Iași, tânărul agronom Andrei-Cristi Poncu a revenit în ferma familiei în anul 2022, după absolvirea Facultății de Agricultură a USV Iași, fiind decis să schimbe abordarea agronomică și să modernizeze exploatația.

Schimb de generații, upgrade de utilaje

„Bunicii mei au început agricultura cu un U650, iar apoi tatăl meu a luat teren în arendă și a achiziționat treptat utilajele clasice de care avea nevoie. A venit rândul meu să mă implic și vreau să facem un pas înainte, să avem o exploatație sustenabilă agronomic și economic. Am decis să folosim tehnologii și utilaje noi cu ajutorul cărora să ne optimizăm lucrările și consumul de carburant. Am schimbat vechea combină, care avea pierderi și care trebuia reparată în fiecare zi, cu una nouă, iar rezultatele s-au văzut din prima campanie”, ne-a declarat tânărul de 24 de ani.

Combina care face treabă bună în timp scurt

Astăzi, cele 180 ha ale familiei Poncu sunt cultivate cu grâu, porumb, floarea-soarelui și pe suprafețe mai reduse cu lucernă și orz; lucrează cu 3 tractoare de generație mai veche, de 90 și 160 CP, respectiv o combină Massey Ferguson Activa S 7345, de 260 CP, achiziționată în 2022 de la Sigma CVM România. „Am început înnoirea parcului de utilaje cu Activa S 7345 pentru că atunci când ești în campanie nu ai timp de pierdut. La alte lucrări, dacă se strică un tractor le poți schimba între ele, dar dacă nu ai recoltat la timp și te-ai trezit cu vreo furtună, ai muncit degeaba tot sezonul. După ce am avut ocazia să testez două combine diferite, Massey Ferguson 7345 m-a convins. E un utilaj care face treabă bună într-un timp scurt și pentru mine acesta este lucrul cel mai important”, ne-a explicat tânărul inginer agronom.

20 litri/ha, 6,5 tone de grâu, 25 de hectare/zi

Cu un total de 750 de ore și 1000 de hectare recoltate, Andrei a ales să ne împărtășească rezultatele avute cu MF Activa S 7345: „Are un buncăr de 8.600 de litri și o productivitate excelentă. Transferul se face rapid, are o viteză de descărcare de peste 100 litri/secundă și un șnec lung care îți permite să folosești orice remorcă, fără să existe riscul să agăți. Tot ce ține de sistemul de treierare și separare a boabelor este de calitate, are 5 cai scuturători, pierderile sunt foarte reduse, iar consumul total de combustibil nu depășește 20 litri/hectar.
Ca suprafață, recordul meu a fost de 25 de hectare/zi, în parcele unde am recoltat 6-6,5 tone de grâu pe hectar, cu o viteză medie de peste 5 km la oră. Dar pentru aceste rezultate un rol important l-au avut dotările și condițiile de lucru pe care ți le oferă”.

Foto 3 rezerva DSC04983 MF Activa S 7345: exact ceea ce trebuie!

La această combină, mentenanța și conversia se fac foarte ușor. Nu mai trebuie demontată partea din față. Schimbi contra, schimbi câteva fulii și curele la tocător (pentru turații mai mari), respectiv un grătar și ai terminat. În câteva ore combina e gata de lucru. – ANDREI-CRISTI PONCU, Inginer agronom și fermier, Luceni, jud. Iași

O zi de recoltat nu se simte drept muncă

De altfel, tânărul agronom consideră că dotările care au cel mai mare impact în activitatea derulată sunt sistemul TerraControl, ce permite urmărirea terenului și reglarea poziției hederului (orizontalizarea hederului), elementele electronice și confortul operatorului.

„Pe această combină ai senzori la site, la caii scuturători, la retur, ai și un calculator care îți arată toate datele, inclusiv consum, viteză, cantitatea recoltată, și poți face reglaje precise direct din cabină. Însă punctul forte mi se pare opțiunea de copiere a terenului. Are doi palpatori cu ajutorul cărora se poate regla electronic înălțimea de recoltare față de sol. Dacă adaugi tot ce ține de confort (cabina ergonomică, manșa de lucru, climatizarea sau scaunul pneumatic), o zi de recoltat cu această combină nu se simte drept muncă”, a afirmat Andrei.

Foto 1DSC04918 MF Activa S 7345: exact ceea ce trebuie!
Marian Măgureanu (stg.) și Andrei-Cristi Poncu (dr.)

Vrea și un tractor de la Sigma România

Achiziția combinei MF Activa S 7345 a fost doar prima etapă a planului său de a-și moderniza parcul de utilaje: „Combina am cumpărat-o în leasing pe 6 ani cu o dobândă subvenționată, iar cei de la Sigma CVM România au o echipă jos pălăria. Marian Măgureanu, reprezentantul lor zonal, ne-a ajutat să alegem cea mai adaptată versiune pentru exploatația noastră și ne-a facilitat procesul de achiziție. Livrarea a fost promptă și la fel au fost și serviciile de service. Schimburile de consumabile au fost făcute la timp, iar prima conversie ne-au oferit-o gratuit. Combina asta este exact ceea ce trebuie, iar seriozitatea celor de la Sigma ne-a convins să mai apelăm la ei. În viitor vreau să iau un scarificator și un tractor nou de 125-135 CP. Sunt aproape sigur că va fi tot un Massey Ferguson și tot de la Sigma România”, a încheiat Andrei-Cristi Poncu.

”Raportul calitate-preț vorbește pentru noi”

„Eu și colegii mei avem 3 principii de bază: Calitate, Preț și Servicii Post-vânzare. Combinele Massey Ferguson sunt deja cu­­nos­­cute pentru fiabilitatea lor, iar dacă luăm în calcul și dotările, cred că sunt alegerea perfectă pentru fermieri în acest moment. Nu o spun în calitate de reprezentant al dealerului, ci în calitate de om care a testat și a văzut ce pot efectiv în câmp aceste combine. În plus, de anul trecut toate combinele noastre vin echipate cu dotări de top, printre care anvelope Michelin pe puntea față, compresor de aer. Iar la nivel de echi­pă noi credem că este dato­ria noas­tră să fim alături de fermieri. Acum în cam­panie suntem pregătiți să-i ajutăm cu orice au nevoie”, ne-a declarat Marian Măgureanu, Area Sale Manager Iași-Vaslui, la Sigma CVM România.

MASSEY FERGUSON ACTIVA S 7345

  • Motorizare: AGCO Power 6 cilindri, 7,4 litri
  • Putere: 260 CP
  • Capacitate Buncăr: 8.600 litri
  • Viteză descărcare: 105 litri/secundă
  • Lățime de tăiere: între 5,4 m și  7,6 m

 

Foto 1: Marian Măgureanu (stg.) și Andrei-Cristi Poncu (dr.)

logo SIGMA MF Activa S 7345: exact ceea ce trebuie!

DATE DE CONTACT

Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4,
013981, București, Romania
T: + 40 21 233 10 64;
office@saracakis.ro;
www.saracakis.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →