Măsuri esențiale pentru a preveni mortalitatea iezilor cauzată de hipotermie - Revista Ferma
6 minute de citit

Măsuri esențiale pentru a preveni mortalitatea iezilor cauzată de hipotermie

Ce trebuie să faci pentru a preîntâmpina mortalitatea cauzată de temperaturile critice? Sănătatea ”iezilor cruzi” este vitală pentru viabilitatea economică a fermei de capre. Hipotermia este un pericol pentru supraviețuirea produșilor.

Evitați mortalitatea iezilor cauzată de hipotermie
Foto @iStock.com/Kang Wang

Sezonul de fătări la capre reprezintă o perioadă epuizantă pentru crescător, deoarece implică multă muncă, dar aduce și satisfacții. Ce poate fi mai frumos să vezi cum saivanul se umple de “ghemotoace de blană” care zburdă peste tot cu o energie ieșită din comun!

Un sezon al fătărilor fără probleme

Modul în care iezii sunt îngrijiți influențează direct veniturile fermei. Fiecare proprietar dorește să obțină animale cu mare valoare genetică, care atrage după sine și valoare productivă, dacă sunt asigurate și condițiile de creștere și de întreținere.

De fiecare dată ne dorim un sezon bun. În acest sens, facem tot posibilul să luăm acele măsuri care să nu pună în pericol sănătatea iezilor nou-născuți. Fătarea are loc, în mod obișnuit, în saivan, unde asigurăm un nivel optim de temperatură, umiditate și curenți de aer. Dacă nu stăpânim acești factori, iezii pot să intre în hipotermie, crescând mortalitatea iezilor peste valorile admise.

Vulnerabilitatea iezilor sugari la temperaturile critice

Hipotermia reprezintă o scădere critică a temperaturii corporale sub 37,8°C la „iezii cruzi”. Această stare este cauzată de expunerea prelungită la frig, la umiditate și/sau vânt, dar poate fi agravată de slăbiciunea generală, de nașterea prematură sau de lipsa colostrului matern. Temperaturile sub 7°C sunt periculoase pentru iezi, în special în combinație cu condiții meteorologice severe.

La iezii nou-născuți, sistemul de termoreglare este insuficient dezvoltat, iar această vulnerabilitate face ca aceștia să fie mai sensibili la scăderi rapide ale temperaturii corpului. Uneori, iezii pot suferi de malformații congenitale sau alte probleme de sănătate care împiedică dezvoltarea adecvată a mecanismelor de apărare termică.

Alte cauze includ nașteri premature sau cu greutate mică, separarea de mamă sau concurența cu frații mai puternici pentru accesul la lapte și, nu în ultimul rând, mastită sau uger congestionat la mamă, care împiedică alăptarea eficientă.

Efectele hipotermiei asupra organismului iezilor sunt diverse și grave, pentru că afectează numeroase funcții ale organismului. Astfel, în încercarea de a economisi energie, organismul reduce procesul metabolic cu efect asupra scăderii temperaturii corpului și pierderii funcțiilor vitale.

Scăderea temperaturii poate afecta funcționarea normală a organelor interne, cum ar fi inimă, rinichi și ficat. De asemenea, temperatura scăzută determină îngustarea vaselor de sânge periferice, ceea ce poate împiedica circulația normală și poate duce la necroza țesuturilor, în special la extremități.

Organismul devine mai vulnerabil la infecții în condiții de hipotermie, deoarece imunitatea scade și funcțiile de apărare ale organismului sunt compromise. Iezii care suferă de hipotermie severă pot dezvolta tulburări de creștere și dezvoltare, care pot avea un impact negativ pe termen lung asupra sănătății și producției lor.

Monitorizare regulată: verificarea frecventă a iezilor pentru apariția semnelor ca tremurat, letargie sau schimbări ale culorii gingiilor. Nu vrem ca din cauza neglijentei să se reinstaleze hipotermia. Asigurați un aport caloric adecvat (energie) în perioadele reci.

Prevenția este esențială pentru a evita apariția hipotermiei la iezi. Asigurați o zonă bine izolată, fără curenți de aer, cu așternuturi uscate din paie. Folosiți o sursă de încălzire, dar cu precauție, pentru a evita incendiile.

Simptomele hipotermiei trebuie recunoscute în stadiile timpurii, pentru a evita ca situația să se complice.

  • Iezii cu hipotermie sunt letargici, de cele mai multe ori inactivi, par slabi și abia se țin pe picioare sau nu se ridică.
  • La început, organismul încearcă să-și regleze temperatura prin tremurături, dar acestea devin mai puțin eficiente pe măsură ce hipotermia se agravează.
  • Temperatura rectală este sub 37,8°C.
  • Respirația devine mai rapidă și mai superficială pe măsură ce temperatura scade, pulsul slab, gingiile palide sau albăstrui.
  • Poziție nefirească a gâtului sau a membrelor, indicând slăbiciunea musculară.
  • Pielea iedului devine rece și umedă, iar capul și extremitățile pot prezenta semne de colaps circulator.
  • În cazuri grave, poate apărea bradicardie (bătăi lente ale inimii) din cauza scăderii tensiunii sistemului cardiovascular.
Cum actionam in caz de hipotermie pentru a evita mortalitatea iezilor Măsuri esențiale pentru a preveni mortalitatea iezilor cauzată de hipotermie
Foto @iStock.com/alkir

Cum acționăm în caz de hipotermie pentru a evita mortalitatea iezilor?

Pentru ca iedul să aibă o șansă la viață, trebuie acționat imediat pentru a crește temperatura corporală și a stabiliza starea acestuia. Nu se recomandă încălzirea rapidă, deoarece aceasta poate provoca șoc. Corpul trebuie încălzit treptat, fie prin adăpostirea într-un loc cald, fie prin aplicarea unor surse de căldură ușoare. Se poate proceda și altfel. Umpleți un recipient cu apă caldă. Introduceți iedul într-un sac de plastic cu capul afară pentru a evita udarea excesivă.

Masați corpul iedului pentru a stimula circulația sângelui. Măsurați temperatura rectală la intervale regulate și continuați până ce aceasta depășește 37,8°C. Uscați complet iedul folosind un prosop din material absorbant (bumbac, hârtie, etc) și un uscător de păr setat pe temperatură scăzută, pentru a nu provoca arsuri.

Mențineți-l într-un spațiu cald, utilizând lămpi de încălzire sau pături. Este important ca iedul să fie rehidratat treptat, pentru a ajuta circulația sanguină. Colostrul este esențial pentru supraviețuirea iezilor, oferind anticorpi și nutrienți critici pentru menținerea în viață. Dacă iedul nu poate suge, folosim un tub stomacal. Evitați hrănirea excesivă pentru a preveni stresul suplimentar, care acționează asupra sistemului digestiv.

CITEȘTE ȘI: BOLI CARE DUC LA MORTALITATEA IEZILOR şi MIEILOR

O afecțiune severă, dar tratabilă

Hipotermia la iezi este o afecțiune severă, dar tratabilă prin aplicarea unor măsuri adecvate. În plus, intervențiile rapide pot salva viața unui ied, iar educația continuă a celor care lucrează cu aceste animale este un factor cheie în gestionarea afecțiunilor legate de frig. Monitorizarea constantă, adăpostul potrivit și hrănirea corectă sunt esențiale pentru asigurarea sănătății și supraviețuirii acestora.

În caz de hipotermie severă, consultarea unui medic veterinar este esențială pentru a preveni eventualele complicații și pentru a administra tratamente suplimentare, cum ar fi fluidele intravenoase.

un articol de SORIN-OCTAVIAN VOIA / LUDOVIC CZISZTER / ACO Păstorul Crișana Arad / USV Timișoara

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →