Dintre cele mai frecvente îmbolnăviri cu efect puternic asupra ratei de supraviețuire amintim:
1. Coccidioza este o boală determinată de un parazit și reprezintă cauza numărul 1 care provoacă diaree la iezi, ceea ce duce rapid la deshidratare, malnutriție și moarte. Coccidioza se manifestă prin pierderea în greutate și diareea lichidă întunecată care poate conține sânge și mucus. Aproape toate animalele de fermă poartă coccidii în flora lor intestinală, dar devine periculoasă doar la animalele vulnerabile fără sisteme imunitare stabile, cum ar fi iezii. Pentru tratament medicamentos apelați la medicul veterinar.
2. Viermii sunt paraziți care în număr mare au ca efect pierderea în greutate, apetit scăzut, anemie și moarte. Cel mai dăunător vierme parazit pentru majoritatea turmelor de capre este viermele Haemonchus contortus. Dacă sunt suspiciuni, chemați medicul veterinar care va face un test din fecale și va identifica cu ce vă confruntați.
Pentru a preîntâmpina astfel de cazuri deparazitați caprele înainte de intrare pe stabulație.
3. Enterotoxiemia este o afecțiune determinată, în principal, de creșterea și managementul defectuos al animalelor. Apare mai frecvent la iezii cei mai frumoși, care consumă mult lapte și furaje. Împotriva acestei boli există vaccin care trebuie administrat la vârsta de 2-3 luni cu rapel la 6 luni. Dacă apar cazuri mai puțin grave se poate apela la ulei mineral și/sau la cărbune activ pentru a elimina toxinele din tubul digestiv.
4. Boala articulară (sau a buricului) este o infecție sistemică care atacă iezii prin deschiderea cordonului ombilical și afectează articulațiile animalului, ducând la febră mare, septicemie și, în cele din urmă, moarte. Bolile articulațiilor sunt legate atât de condițiile sanitare precare din zona de fătare cât și de lipsa de colostru produs de capra mamă, care furnizează antibioticele naturale necesare sistemului imunitar pentru a lupta împotriva infecțiilor bacteriene oportuniste. Pentru a trata bolile articulare apelați la medicul veterinar.
5. Pneumonia poate să apară la iezi și miei din mai multe motive. Caprele, în general, nu tolerează schimbări bruște de temperatură sau condiții umede combinate cu temperaturi ridicate în timpul zilei. O altă cauză a pneumoniei la iezi este pneumonia de aspirație care apare cel mai frecvent atunci când aceștia sunt hrăniți cu biberonul și aspiră lapte în plămâni, ceea ce duce la infecție bacteriană și la moarte. Dacă temperatura iedului scade și acesta nu poate să stea în picioare se poate suspiciona acumulări de lichid în plămâni.
Ce trebuie să facem?
Adăpostiți caprele pe vreme nefavorabilă într-un adăpost închis unde se aștern paie curate și uscate. Dacă hrăniți iezii cu biberonul aveți grijă când limba acestuia este scoasă, behăie sau capul este înclinat mult înapoi și întrerupeți alăptarea. În cazuri grave consultați medicul veterinar pentru administrare de antibiotice.
un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
LUDOVIC CZISZTER
UȘV Timișoara
ACO Păstorul Crişana