Inovaţia şi seriozitatea muncii bine făcute stau la baza succesului afacerii familiei Zama – proprietara FALC, companie fondată în 1960. Reprezentativă pentru industria constructoare de maşini agricole din Italia, Falc produce acum peste 70 de modele diferite de mașini, în peste 250 de versiuni, cu o lăţime de lucru de la 1 până la 8 metri şi pentru tractoare de 20 până la 500 CP. Falc este specializată în producţia de echipamente de săpat (săpători), freze rotative, grape rotative, pluguri rotative, tocători şi stivuitoare hidraulice pentru tractoare.
La invitaţia Falc şi avându-l ghid pe Marius Mitra, reprezentant Falc în România, am vizitat EIMA 2021, precum şi unitatea de producţie a companiei din Faenza (RA, Italia).
Foto: Paolo Zama (stg.), directorul general Falc și Marius Mitra, reprezentant Falc în România
Plugul rotativ face față oricăror condiţii
Acţionat la cardan cu o rotaţie redusă (60-65 rot./min.), plugul rotativ este un utilaj special care execută o prelucrare a solului asemănătoare cu cea a plugului clasic, dar poate fi folosit în orice fel de teren, indiferent de condiții.
Falc produce un model de bază care ară până la 30 cm adâncime şi necesită tractoare de mai mică putere, precum şi variante cu lăţime mai mare de lucru. „Am livrat de curând în România un plug rotativ Falc cu lăţimea de 3 m şi care lucrează la o adâncime de 45 cm. Modelele FreeLand şi FalcLand se folosesc în special în terenurile dure și foarte dure, astfel că, şi la noi, după campania de vară, când solul este uscat, aceste pluguri rotative pot fi folosite deoarece au două sisteme de ancore care se pot schimba: unul concav, pentru terenurile dure, şi unul convex, pentru terenurile umede. Practic, utilajul împinge tractorul înainte”, ne-a explicat Marius Mitra.
Un avantaj în plus
Un alt avantaj al plugurilor rotative față de arătura clasică este faptul că resturile vegetale nu sunt „îngropate” la baza brazdei, ci sunt amestecate în masa terenului. Această omogenizare a resturilor vegetale ajută la o mai rapidă degradare a acestora, crește fertilitatea, precum şi gradul de absorbție şi de reținere a apei.
Utilajele „stip-till” cu organe active
Utilajele pentru semănatul în benzi (strip-till) al plantelor prăşitoare formează o categorie pentru care există o cerere tot mai mare şi din partea fermierilor români. Spre deosebire de alţi producători ale căror utilaje sunt, majoritatea, acţionate „mecanic” doar prin tractare, Falc produce utilaje „active”, acţionate la cardan şi care sunt de fapt o combinaţie între un rând de ancore de scarificare „încadrate” între organele active ale unei sape/freze elicoidale. Ghearele „sparg” şi dizlocă terenul, iar freza prelucrează terenul în benzi, în spatele ancorelor și îl așază exact pe linia de semănat, apoi vine în spate ruloul care „aşază” terenul. Falc produce acum utilaje pentru strip-till cu 4 şi 6 benzi, dar se lucrează și la modele de mai mari dimensiuni.
Foto: Utilaj strip-till produs de FALC
Tocători speciale pentru horticultură
Falc s-a specializat și pe producția tocătorilor pentru viticultură, pomicultură şi grădinărit. Gama include tocătorile simple, cu o lăţime de lucru de la 1,5 până la 8 m, fixe sau cu deplasare laterală, stânga/dreapta, faţă de axul tractorului.
În condiţiile actuale ale lipsei forţei de muncă, foarte căutate sunt tocătorile cu braţ palpator, tip disc sau perie, care intră între pomi sau viţele de vie, pe rânduri şi curăţă terenul.
Foto: Tocători Falc
Grapa rotativă pentru semănat și fertilizat
În standul Falc de la EIMA 2021 am remarcat şi un model de grapă rotativă dotată cu un sistem pentru „micro” semănat/fertilizat, cu sistem electric de distribuţie, bazin de inox şi patru ieșiri pentru sămânță sau îngrăşământ. Grapa poate fi folosită pentru întreţinerea terenului între rândurile de viță de vie sau de pomi.
„Falc produce o gamă diversă de utilaje pentru întreţinerea terenului, tocători Master şi MasterSuper care pot fi folosite atât pentru culturile horticole, cât şi în utilizări comunale. Toate produsele FALC sunt înregistrate pe site-ul AFIR, iar fermierii interesaţi le pot accesa cu uşurinţă”, ne-a asigurat Marius Mitra.
Tocătoarea cu şnec
Un alt utilaj deosebit, prezentat la EIMA a fost tocătoarea cu şnec, destinată tocării culturilor sau resturilor vegetale cu o înălţime de până la 1,5 m şi care, după tocare, concentrează materialul vegetal în benzi. Tăierea şi tocarea se fac la viteze mari de lucru, de până la 2.000 de rot./min., după care, cu ajutorul unui şnec plasat anterior tocătorii, resturile vegetale sunt transportate şi aruncate în lateral. Astfel, în urma trecerii tocătorii, rămâne în lateral o bandă de material vegetal care poate fi apoi strâns (vrac sau balotată) şi folosit. Dacă se doreşte doar tocarea resturilor vegetale, şnecul se poate „dezactiva” prin simpla ridicare a unui capac, iar materialul vegetal tocat rămâne împrăştiat pe teren. Tocătoarea cu şnec are un sistem de roţi de suport adaptat şi pentru transportul pe drumurile publice.
O reţea regională de dealeri
Compania FALC exportă 85% din totalul cifrei de afaceri. 60% din totalul exporturilor sunt în afara Europei. Prezența Falc în România a început încă din anii 70, atunci când Piero Zama, fondatorul companiei, a vizitat ţara noastră și a prezentat săpătorile Falc – o gamă de maşini pe care mulți fermieri încă o recunosc.
Deşi ultimii doi ani au fost foarte dificili economic, pentru Falc, „vânzarea de mașini agricole a fost foarte bună şi sperăm că vom continua la fel și în anul următor. România este o piaţă importantă şi ne dorim să avem o reţea naţională de dealeri regionali care să acopere tot teritoriul şi potenţialii clienţi. De asemenea, foarte important pentru noi este să oferim clienţilor service şi suport post-vânzare”, ne-a declarat Paolo Zama, director general Falc.
un articol de
GHEORGHE GHIȘE