Din poziţia de „gazdă” primitoare, Maschio Gaspardo şi-a desfăşurat „ca acasă”, într-un stand generos, portofoliul de maşini şi echipamente agricole. De altfel, pe toată perioada desfăşurării evenimentului, standul Maschio Gaspardo a fost în centrul atenţiei vizitatorilor, fermieri şi clienţi, dar şi oficialităţi. „La Agromalim a fost o participare mare şi ne-am bucurat de revederea faţă în faţă cu mulţi dintre partenerii noştri. Am avut discuţii directe cu oameni interesaţi şi care doreau să afle lucruri concrete”, ne-a declarat Paolo Rocchi, director general Maschio Gaspardo România.
Agricultura merge înainte
Pandemia declanşată de COVID-19 a reprezentat o piatră de încercare pentru multe sectoare economice şi chiar pentru economia unor state. Cu atât mai mult pentru companiile din industria producătoare de maşini agricole, ultimele douăzeci de luni au reprezentat un test privind capacitatea acestora de a se adapta acestor noi situaţii.
Grupul Maschio Gaspardo a făcut faţă cu „brio” provocărilor din ultima perioadă, apreciază Paolo Rocchi: „Situaţia s-a stabilizat şi a revenit oarecum la normal, mai ales că agricultura a mers şi merge în continuare. Nu ne putem plânge, din contră. Am mărit suprafaţa acoperită a unităţi de producţie de la Chișineu–Criș cu încă 6000 mp; chiar acum terminăm construcţia, iar de la începutul anului am dezvoltat o colaborare şi avem un contract cu un partener foarte important”.
Producţia este „la zi”
Constructorii de maşini şi echipamente agricole, la fel ca şi alte domenii industriale, se confruntă cu o relativă „criză a materiilor prime”. În opinia lui Paolo Rocchi, „principala problemă este nu doar creşterea preţurilor materiilor prime, valabilă pentru toţi producătorii, cât mai ales problemele legate de aprovizionare. Furnizorii de materii prime nu ne garantează păstrarea preţului pentru o perioadă mai lungă de timp. Chiar dacă noi avem previziuni şi comenzi pentru cel puţin 6 luni…, uneori nu avem siguranţa că termenele de livrare şi aceste preţuri se vor respecta şi din partea furnizorilor. Spre norocul nostru, cu producţia suntem în grafic, cu foarte mici întârzieri (de ordinul zilelor) şi nu cu luni de zile, aşa cum este pentru tractoare”.
”Creşterea preţurilor produselor agricole a dat încredere fermierilor să investească în echipamente moderne, iar Maschio Gaspardo este pregătit să răspundă tuturor acestor tendinţe ale agriculturii viitorului” – Paolo Rocchi, director general Maschio Gaspardo România
În pas cu tendinţele actuale
Noile direcţii ale politicii agricole europene, „Green Deal” şi agricultura organică, sunt direcţii clar stabilite ale agriculturii viitorului. Aceste tendinţe sunt urmărite şi sunt importante şi pentru Maschio Gaspardo. Grupul italian lucrează la dezvoltarea şi proiectarea de noi maşini şi echipamente care să contribuie la reducerea poluării şi a amprentei de carbon. „Am pregătit maşini de tipul Admiral – care reduce numărul de treceri comparativ cu alte discuri şi semănători de mare viteză şi precizie pentru plante prăşitoare, controlate ISOBUS şi care respectă adâncimea de semănat şi cantitatea de fertilizanţi şi care intră în competiţie directă cu nume mari din topul producătorilor mondiali”, a precizat Paolo Rocchi.
O altă noutate în portofoliul Maschio Gaspardo este şi maşina pentru distribuit îngrăşăminte, compatibilă ISOBUS, cu sistem electronic de cântărire şi fertilizare cu rată variabilă.
Reamintim că la unitatea de producţie din Chişineu-Criş se construiesc echipamente pentru prelucrarea solului, semănători şi prese pentru balotat, iar în urmă cu un an a început şi producţia de pluguri.
Eficienţă, viteză şi precizie
Cele peste 30 de maşini şi echipamente prezentate de Maschio Gaspardo în standul de la Agromalim acoperă toată gama de lucrări pentru prelucrarea solului, începând de la pluguri, cultivatoare şi scarificatoare şi până la semănători, maşini pentru erbicidat şi prese pentru balotat.
Dintre utilajele pentru prelucrarea solului şi pentru care Maschio Gaspardo este binecunoscut, s-au făcut remarcate cultivatoarele cu discuri: Admiral 450 şi Veloce. Aceste utilaje au în comun garda mare la sol, ceea ce permite o viteză de lucru între 12 şi 15 km/h, precum şi versatilitatea, calităţi care asigură eficienţă şi randament la funcţionare.
• Veloce 6 – grapa cu discuri (510 mm diametru) cu cadru pliabil, semi-purtat, prelucrează solul până la o adâncime de 10 cm.
• Noul disc Admiral 450, cu o lăţime de lucru de 4,5 m, pliabil la 3 m pentru transport, are patru rânduri de discuri independente cu diametru mare al talerelor (610 mm) şi amortizare pe arc vibrant. Discul greu Admiral 450 realizează o foarte bună tăiere şi amestecare a resturilor vegetale şi a solului, la o adâncime de lucru de până la 15 cm.
• Chrono adună la un loc cele mai importante caracteristici necesare unui semănat de calitate: precizie, viteză şi eficienţă. Semănătoarea Chrono poate fi folosită în orice condiţii de sol: însămânţare directă, prelucrare minimă sau convenţională, cu o precizie garantată şi o viteză de peste 15 km/oră.
• Mondiale 120 – presa pentru baloţi rotunzi cu cameră fixă cu role – este un utilaj profesional, robust şi fiabil care poate fi manevrat în totalitate din cabina tractorului.
un articol de
GHEORGHE GHIȘE