Marius Preda: „Dacă nu era SUBVENȚIA, nu ne acopeream COSTURILE de producție!” - Revista Ferma
3 minute de citit

Marius Preda: „Dacă nu era SUBVENȚIA, nu ne acopeream COSTURILE de producție!”

Marius Preda fermier Olt foto1 Marius Preda: „Dacă nu era SUBVENȚIA, nu ne acopeream COSTURILE de producție!”

Compania Agricola Internațional Brebeni a înființat culturi de toamnă pe 1.200 de hectare (800 de grâu și 400 de rapiță), din 1.600 cât cultivă în total. S-a lucrat în uscăciune pentru că ploile au ocolit Câmpia Boianului din județul Olt.

Mecanizarea este bine reprezentată de mașini și utilaje performante. Flotila Massey Ferguson, cu cele două „vârfuri” – tractoarele de 400 CP, este folosită la arat (plug cu 7 trupițe) și la lucrări foarte grele, cum ar fi transportul cerealelor din câmp cu ajutorul unei bene de 40 tone.

Pentru operațiunile curente de campanie, (fertilizare, transport tehnologic la întreținerea culturilor pe vegetație) sunt alte două tractoare de putere mai mică.

RĂSĂRIRE TARDIVĂ A CULTURII DE GRÂU  

„Deși fenofazic e întârziat grâul – să știți că a început să încolțească după căldurile astea primăvăratice – e cât de cât mai bunișor, am administrat 150 kg/ha îngrășăminte substanțe chimice complexe.

De rapiță suntem dezamăgiți, a început să iasă din pământ cu trei săptămâni în urmă, nu e răsărită în totalitate și va trebui să întoarcem aproape jumătate din suprafață! De când o avem în cultură, rapița nu ne-a făcut niciodată probleme!”, ne-a declarat Marius Preda, șeful fermei vegetale.

FERTILIZAREA PE RÂND

Pe câmpiile mănoase ale Olteniei, schimbările climatice și seceta fac legea în ultimii ani. Cu toate acestea, la ferma Brebeni, campania agricolă de primăvară a demarat sub auspicii favorabile.

„Mergem bine, am început să pregătim pentru lotul de floarea soarelui și porumbul în cultură comercială, dar nu însămânțăm curând. Avem semănători performante de la Horsch cu fertilizare pe rând, care și-au dovedit eficiența și randamentul în câmp. Am renunțat să mai împrăștiem îngrășămintele cu mașinile, fertilizarea pe rând e mult mai eficientă, pretabilă la costuri mici”, a explicat agronomul.     

Marius Preda fermier Olt foto2 Marius Preda: „Dacă nu era SUBVENȚIA, nu ne acopeream COSTURILE de producție!”

„FĂRĂ SUBVENȚIE, NU NE ACOPERIM COSTURILE!”

Marius Preda susține că în sezonul trecut, producția medie de grâu a fost de 6 tone la hectar. „Am obținut-o cu cheltuieli mari, în jur de 6.000 lei/ha. Am păstrat-o până acum când am livrat-o la 90 de bani kilogramul. Dacă nu era subvenția, nu ne acopeream costurile de producție”, a continuat să explice fermierul cu gândul la anii buni când obținea la soiul Glosa 7.200 de kilograme la hectar.

Cultura de rapița a fost rentabilă. „Am ieșit la 4 tone/ha și am vândut cu un preț de 2 lei pe kilogram”, adaugă Marius Preda.

INVESTIȚII CU FRÂNA TRASĂ

În acest an, la nivelul fermei Brebeni s-a decis să se pună frână la investiții. Pentru cultura de grâu au fost alocate 4.000 de lei pe hectar. „E cam greu cu prețurile, ne gospodărim cu ce avem! Noi am vrea multe, dar nu sunt bani!”, a precizat inginerul Marius Preda, care a trecut în al cincilea an de când coordonează ferma vegetală de la Agricola Internațional Brebeni.

Marius Preda: „Deocamdată, în afară de rapiță, grâul arată binișor! Nu știm ce va fi de acum încolo, e prea devreme să ne pronunțăm!”

CITEȘTE ȘI: Flotă impresionată Massey Ferguson în ferma Agricola Internațional Brebeni

 

Marius Preda fermier Olt foto3 Marius Preda: „Dacă nu era SUBVENȚIA, nu ne acopeream COSTURILE de producție!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →