Marius Preda
„Trebuie neapărat să scrieți că nu mai există forță de muncă. Fermierii investesc în utilaje performante ca să reducă din personal. Mizează pe combine mari, cu masă de 12 metri, cât sunt ultimele generații, și pe oameni puțini, pentru că nu mai au cu cine să lucreze. Și nu poți să pui pe oricine pe o combină de 500-600 de mii de euro”, ne-a spus Marius Preda, șeful fermei Agricola Internațional Brebeni.
Ferma are peste 1.600 de hectare cultivate în sistem convențional, din care 800 ha cu grâu, 400 ha cu floarea soarelui, 285 ha cu rapiță, 100 ha cu orz și 50 ha cu mazăre. Pe lângă acestea, mai sunt 50 ha cu grâu și 100 ha cu floarea soarelui în sistem ecologic.
CEA MAI BUNĂ COMBINĂ E… CEA POTRIVITĂ PENTRU FERMA TA
Marius Preda știe bine plusurile și minusurile fiecărei mărci de combine. Ne spune, foarte sincer, ce îi place și ce nu îi place la fiecare combină pe care a lucrat, care are cel mai bun sistem de răcire, care are cea mai slabă cernere, care este cea mai bună pentru grâu și care pentru porumb, care sunt avantajele și dezavantajele combinelor foarte mari, apoi trage concluzia: „Combinele Massey Ferguson sunt foarte bune pentru fermele cum suntem noi, de 1.600 ha, unde nu toate terenurile sunt uniforme. Avem și parcele mai mici, unde nu poți să bagi o combină cu masa de 12 metri. Combinele noastre Massey Ferguson au maxim 250 de cai putere și cea mai mare masă are 7 metri. Randamentul la recoltat este undeva la 25 hectare pe zi și consumul este de 12-13 litri pe hectar cu tocător și 9 litri pe hectar fără tocător. La combinele cu masă de 6 m, pe 5 cai, oricât de repede ai merge, dacă e bine reglată combina, nu ai pierderi și cernerea e foarte bună”.
OPERARE UȘOARĂ ȘI ÎNTREȚINERE SIMPLĂ
Primele combine Massey Ferguson sunt în ferma din Brebeni din 2013/2014: două combine identice Massey Ferguson Beta 730, cu masa de 6 m, pe benzi, cu care pot recolta atât grâu, cât și floarea soarelui. Din 2018, au și o combină Massey Ferguson Activa 720, cu masă de 7,2 m și o masă specială pentru recoltat rapiță.
De trei ani, de când e șef de fermă la Brebeni, Marius Preda coordonează și echipa de mecanici din fermă, nouă angajați care lucrează pe tractoarele și combinele din fermă și care fac și reparațiile de întreținere a utilajelor. „Din experiență pot să spun că întreținerea combinelor Massey Ferguson e foarte simplă și oricine poate învăța și lucra foarte ușor pe ele”, adaugă acesta.
GEMENELE URIAȘE
Cât timp am povestit noi despre combine, mecanicii din fermă au așezat față în față gemenele uriașe: două tractoare Massey Ferguson 8740, de 400 CP, cu care lucrează din 2020.
Le folosesc la arat, cu un plug cu 7 trupițe, și la lucrări foarte grele. Cu compresor, vor putea fi folosite și pentru transportul unei bene de cereale de 40 de tone. Unul dintre tractoare are deja 3.000 de ore de lucru, iar celălalt are 1.800 de ore și până acum nu s-a stricat nimic la ele. Garanția este de 2.000 de ore de lucru sau 2 ani.
ECHIPARE DIFERITĂ, ÎN FUNCȚIE DE NECESITĂȚI
„Cele două tractoare Massey Ferguson de 400 CP din ferma Agricola Internațional Brebeni au motor AGCO în 6 cilindri, de 8,4 litri și transmisie Dyna VT, însă sunt configurate diferit: unul dintre tractoare are greutăți frontale, iar celălalt este dotat cu ridicător frontal ce poate ridica până la 5 tone. Puntea față este heavy duty, pregătită pentru a pune roți duble pe tractor. Tiranții din spate ridică până la 12 tone. În funcție de cerințele clientului, orice tractor Massey Ferguson poate avea compresor sau alte dotări suplimentare. Cabina este foarte spațioasă, în comparație cu alte mărci de tractoare, și este dotată, la fel, în funcție de necesitățile și cerințele clientului”, ne-a declarat Robert Săraru, reprezentant vânzări Sigma România.
Mihai Preda și Robert Săraru
CONSUM MAI MIC LA ARAT
„Eu fac comparație între tractoarele pe care le avem în fermă și sunt foarte mulțumit de consumul tractoarelor Massey Ferguson. De exemplu, cu un alt tractor din fermă și un plug cu 5 trupițe, consumul la arat se duce undeva la 28-30 de litri pe hectar, în condiții normale, cum a fost anul trecut în toamnă, că a plouat. Cu Massey Ferguson, cu un plug cu 7 trupițe, consumul e maxim 26 de litri pe hectar, la o arătură de 27-30 cm”, explică Marius Preda.
Alături de cele două tractoare Massey Ferguson de 400 CP, în ferma din Brebeni mai lucrează un tractor Massey Ferguson 5470, de 125 CP, utilizat pentru transport, aplicat îngrășăminte, cărat apă, și un tractor Massey Ferguson 8470, de 255 CP, utilizat la fertilizat și arat.
PREȚUL CORECT
L-am întrebat pe Marius Preda care crede că ar fi prețul corect pe care fermierii ar trebui să îl primească anul acesta pentru un kilogram de grâu. „Peste 2 lei/kg. 25% sunt salariile, restul inputurile. Poate că sunt ferme care nu reușesc să facă 5 tone de grâu pe hectar și atunci nu își acoperă costurile”, spune Marius Preda. Anul trecut, la grâu, care ocupă jumătate din suprafața fermei, au obținut o medie de aproape 6,5 t/ha. „Glossa a bătut tot, cu 7,1-7,2 t/ha”, adaugă acesta. Anul acesta, se așteaptă ca producția de grâu să fie mult mai mică, din cauza lipsei precipitațiilor: din februarie până aproape de jumătatea lunii mai au căzut, în total, doar 42 l/mp.
Începând din 2021, toate tractoarele Massey Ferguson din Seria 8 sunt echipate standard cu anvelope Michelin.
Date de contact
Sigma CVM Romania S.R.L.
Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4,
013981, Bucuresti, Romania
T: + 40 21 233 10 64;
office@saracakis.ro; www.saracakis.ro
un articol de
VIOLETA MÂȚ